bookblog.ro

Mesia tranzitiv și pravoslavnic

Scris de • 5 February 2011 • in categoria

0Venea din timpul diez recenzie
Titlu: Venea din timpul diez
Autor: Bogdan Suceavă
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2004
240 pagini
ISBN: 973-681-737-7

Purtând un deloc întâmplător motto din Mateiu Caragiale în care se face referire la vechea ,,datină de stricăciune’’ care a alterat de secole minţile bucureştenilor, romanul alegoric Venea din timpul diez al lui Bogdan Suceavă conţine o îndrăzneaţă perspectivă asupra ceţoşilor ani nouăzeci care au făcut trecerea României de la regimul comunist la unul democratic. ,,Mai ţii minte anii nouăzeci, cu toate tainele lor şi cu toată istoria lor nespusă?’’ este întrebarea incitantă pe care naratorul o adresează cititorului încă de pe prima pagină.

Anii ’90 în România au fost anii unor mari aşteptări şi, deopotrivă, cei ai unor mari deziluzii. Citind cartea de faţă, am înţeles mai bine cum românii ca popor în sine se găseau toţi în acel neliniştitor deceniu în aşteptarea unui Mesia Politic. Acestei naţii îngenuncheate, ţinute în hamurile cenzurii de către un dictator şi numai unul, i se părea, în fond, de neimaginat ca Puterea să se împartă între mai multe capete alese şi luminate care să conducă ţara. Tranziţia, la nivelul mentalităţii colective, trebuia să se realizeze firesc prin trecerea de la negru la alb, prin traversarea într-o clipită a punţii dintre Rău şi Bine. O dată decapitată hydra sintetizată în persoana dictatorului ucis în decembrie 1989, tronul ţării trebuia ocupat de un sfânt al Libertăţii şi al Adevărului, de un Mesia blând şi bun. Elementar, cel rău trebuia înlocuit de unul bun, altfel turma se răzleţea, se risipea în disperare. Aceasta este viziunea foarte inspirată pe care Bogdan Suceavă o lansează prin romanul său. Privind înapoi putem înţelege mai l impede că românii de atunci încă se vedeau uniţi în turmă, nu se puteau elibera în grupuri de gândire şi de acţiune, ei nu voiau decât o un conducător albit în lumină politică după ce au îndurat decenii de furie mocnită sub un ,,voievod’’ negru, ca în balada monastirii.

Romanul Venea din timpul diez este, altfel spus, un text plin de forţa ideilor, de imaginaţie creatoare şi nu în ultimul rând este scris de către un stilist foarte atent la materialul lexical al limbii române. În textul acesta se confruntă două lumi, doi lideri şi două concepţii despre democraţie. Astfel, Vespasian Moisa joacă rolul unui Mesia care adună în jurul său o intelectualitate vlăguită de speranţe deşarte. El este însemnat din naştere cu harta Celui de al Doilea Ierusalim pe pielea spatelui şi a pieptului. Are o carismă aparte şi este dintr-o descendenţă transilvăneană, din tată sas şi mamă sârboaică. Vespasian adună în jurul său când vorbeşte în dreptul coloanelor de la Piaţa Romană filozofi, artişti, doctori, rockeri, boemi şi asta ne aminteşte cu evidenţă de fenomenul ,,Piaţa Universităţii’’. El creează o aură de indefinibil avânt spiritual în mulţime. Ajunge să se numească Învăţătorul unei noi religii ortodoxe şi are un sediu ca un altar într-o vilă din Piaţa Lahovary. Vraja persistă numai până când Serviciul de Informaţii se interesează de fenomenul adoraţiei bucureştene mai îndeaproape. Din această perspectivă, cei care îl urmează pe Vespsian sunt numiţi deja,,secta’’ iar el însuşi, Învăţătorul, nu este decât un impostor.Plecaţi pe teren informatorii colonelulu de Securitate Focşăneanu aduc recolta:,,Îţi petrec toată ziua în rugăciuni, în exerciţii de respiraţie, nu se comentează politică, nu au orientare creştin-democrată, nici excesiv liberală. Pe de altă parte, nu au nici un fel de potenţial social-democrat.’’ (p. 51). Insuficient pentru ca Focşăneanu să-şi poată face o părere definitivă: sunt nebuni sau doar sectanţi religioşi?

În tot acest timp se conturează un alt grup adorant al unui alt tip de lider: Darius Georgescu. Fan al lui Ştefan cel Mare şi pudrat cu o brumă de cultură românească aspirată de prin manualele comuniste, Darius conduce o galerie de simpatizanţi care îşi fac un ţel din anihilarea ,,găştii lui Vespasian’’. În timp ce Vespasiandevine tot mai angelic şi mai profet al unei religii noi bazate de vibraţiile universale, Darius îşi croieşte un paln de contracarare. Mai mult, securiştii află că adepţii lui Moisa vor să ajungă la substanţa angelică prin decodarea limbii române.

În final, ştefaniştii, simbolul gloatei majoritare se contruntă cu vespasianicii, idolatrii religiei vibraţiilor cosmice. Din confruntarea ca între două galerii de fotbal va ieşi câştigător cine trebuie. În final, un observator străin meditează cam aşa asupra psihologiei colective la români ,,,la români (…) nebunia are toate şansele să se manifeste la un popor cu puternice tendinţe de adunare în turmă’’.( p.203) În tot acest timp, Vespasian Moisa este martirizat sângeros. însă grupul care îl adorase continuă lupta, apărând la tv. Mai marii sectei Vestea Domnului uită de mesajul lor angelic de odinioară şi se afiliază unui partid politic. S-ar zice că toate iluziile mor în zorii politicii… ca şi în aceia ai manipulării mediatice. Văduviţi de încă un Mesia, poporenii se văd iar,,scuturaţi de febră, sclavi ai obsesiilor noastre cele mai adânci, ai bolilor cele mai groaznice ale vremii noastre, cele care se dau prin strănut, sărut, strângere de mână, cuvânt, promisiune, contract, adeziune, rostire împreună, predare în sala de curs sau articol de ziar, adică prin toate acele acte de împreunare care încheagă substanţa unei ridicări către cer la judecata popoarelor, acolo unde ajung în ceasul lor de glorie toate naţiunile, purtându-şi pe umăr bocceaua lor de imaginar şi aspiraţii.’’ (p.236)

Plusuri: actualitatea temei politice integrate în palimpsestul literar
Minusuri: pe alocuri, tonul parodic aplicat unei sociologii româneşti prea dureroase
Recomandare: tuturor celor preocupaţi de România şi de soarta ei.

Scris de
Anca Giura

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Pingback: Leapșa anului 2011: BLOG DE BLOG – cele mai bune bloguri din 2010 | MR.SPORT …dedicated to the fans

 2. Zina spune:

  Asta e marea greşeală a românilor: visează la…, scriu şi trăncănesc despre…Mesia Politic care să-i scoată din…necazuri, în loc să pună fiecare mâna să lucreze cât mai eficient.

  raspunde

 3. anca giura spune:

  Zina, apropo de inplicarea românului de rând, aş vrea să văd câţi tineri vor candida independent pentru funcţii de conducere la următoarele alegeri. Tocmai de astfel de implicări avem nevoie, cred.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro