bookblog.ro

Speranța există

Scris de • 23 March 2020 • in categoria

Titlu: Serotonină
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 295
ISBN: 978-606-779-493-9
Cumpara cartea

Serotonină este al șaptelea roman al lui Michel Houellebecq și a fost așteptat cu multă înfrigurare de cititori din diverse colțuri ale lumii, de critica literară și de mass-media. Ca toate așteptările și aceasta a părut să aibă acea combinație de „hai să vedem ce mai poate produce un scriitor deja consacrat”, „sigur acest roman nu va fi la fel de bun ca celelalte” și „abia aștept să îl citesc”. Părerea mea este că așteptarea a meritat și cartea se remarcă prin tristețea (deja marca Houellebecq), forța și tandrețea unui univers narativ pe care autorul îl construiește cu migală, dăruire și un stil devenit inconfundabil.

Personajul masculin între două vârste, depresiv şi inadaptat, cu probleme sexuale şi de integrare social, Florent-Claude Labrouste (cu un prenume efeminat, pe care îl detestă) decide să dispară social, să își părăsească iubita japoneză, jobul la Ministerul Agriculturii, și să se retragă undeva, la țară, fără vreun plan anume sau vreo perspectivă. „…Singurul meu plan fusese să mă eliberez de o relaţie otrăvită care mă sufoca, planul meu de a dispărea de bunăvoie reuşise perfect, aşa încât iată-mă: un bărbat occidental de vârstă mijlocie, fără griji financiare timp de câţiva ani, lipsit de proiecte personale ori de preocupări serioase, profund dezamăgit de viaţa sa profesională anterioară, care în plan sentimental trăise diverse experienţe al căror punct comun era că se ferfeniţiseră, şi care, de fapt, n-avea motive să trăiască, dar nici motive să moară. Puteam profita ca s-o iau din nou de la capăt, ca să mă „reinventez„, cum atât de comic se zice prin emisiunile televizate şi în articolele de psihologie din revistele de specialitate; puteam la fel de bine să mă cufund într-o blegeală letargică. Camera mea de hotel, după cum mi-am dat imediat seama, avea să mă călăuzească înspre această a doua direcţie: era de-a dreptul minusculă, 10 m² cu totul… “. O situație încercată fie și măcar la nivelul imaginației, de mulți dintre noi. Șansa miraculoasă de a o lua de la capăt sau… doar fuga de o realitate pe care nu o mai putem gestiona? Dilema tipică a lumii occidentale…

Depresia personajului principal, aventura amoroasă cu tânăra Camille sau reîntâlnirea cu colegul de facultate Aymeric, descendent al unei familii nobile şi moştenitor al unui vechi castel aduc în prim plan cu și mai multă forță decât în cărțile anterioare temele houellebecquiene: decadenţa occidentală, „dispariţia libidoului occidental“, nostalgia sfâșietoare a iluziilor din tinereţe, imposibilitatea fericirii şi a iubirii în lumea contemporană, disoluţia cuplului şi singurătatea.

O altă temă explorată în carte este criza agriculturii europene în contextul directivelor Uniunii Europene, care au ca efect distrugerea micilor fermieri și standardizarea unor moduri de producție care nu țin cont de specificități locale. Globalizarea în mars forțat, în slujba atotputernicei corectitudini politice.

Serotonină este o carte pe care cu greu o poți lăsa din mână, dar care oferă, la final, o doză interesantă de speranță, atât de subtilă încât o poți pierde din vedere… dar ea există, acolo, în structura fină a cărții. La fel ca și în lumea noastră… Este responsabilitatea noastră ca indivizi să re-găsim speranța și să construim pe baza ei.

  • Plusuri

    Forța captivantă a stilului lui Michel Houellebecq, care reușește să exploreze nivelurile de profunzime ale civilizației occidentale.

  • Recomandari

    O carte profundă și frumoasă care ignoră, în mod deliberat și interesant, conceptul de corectitudine politică. O lectură despre lumea noastră, despre structurile psihologice profunde ale civilizației occidentale.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro