bookblog.ro

Pion la curtea regală

Scris de • 30 March 2013 • in categoria

Titlu: Fiica eminenței cenușii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 440
ISBN: 978-973-46-3243-5
Cumpara cartea

„Toate drumurile duc spre urcarea lui George pe tron, cu mine alături și cu tata îndrumându-ne pe amândoi pentru totdeauna. I se spune făcătorul de regi. L-a făcut rege pe Edward și acum își desface propria lucrătură. Apoi îl va face rege pe George.”

Trădări, familii puternice, detronări și înscăunări, vrajitorii, leacuri de tot felul, copii bastarzi, amante și răsturnări de situații….cam așa aș caracteriza în câteva cuvinte perioada istorică și întâmplările ce au loc atunci. O carte ce te ține cu sufletul la gură. Cât adevăr și câtă ficțiune conține nu știm, dar punctul de vedere al autoarei merită acceptat întrucât este unul ce te transpune într-o lume a regilor și reginelor, altfel decât o știm.

Philippa Gregory, este cunoscută în lumea romanelor istorice mai ales prin opera „Surorile Boleyn”, dar și prin altele precum: „Mostenirea” , „Regina alba” , „ Regina rosie”, „ Doamna apelor”. A scris în total peste douăzeci de romane. Se spune că informațiile istorice legate de Anne Neville sunt foarte puține de aceea autoarea și-a permis să dea frâu liber imaginației în anumite momente.

Romanul „Fiica eminenței cenușii” este povestea lui Anne Neville, fiica lui Richard Neville, numit și făcătorul de regi sau eminența cenușie. Anne făcea parte dintr-o familie foarte importantă la vremea aceea, tatăl său fiind sfătuitor de rege și conducător de armată, cu o influență puternică pe plan politic și nu numai, ajungând până la a schimba regi după bunul său plac. Prins în Războiul rozelor dintre casele de York și Lancaster, Richard Neville luptă când de pare unei case când de partea celeilalte, nu este de mirare ca în final să fie numit trădător. Acesta era fidel unei case sau alteia, scopul final fiind ca una dintre fiicele sale să ajungă regină.

Este foarte interesant acest salt de la o familie la alta, în funcție de interes, felul cum fiica preferată se putea schimba în funcție de manevrele politice, cu alte cuvinte folosirea fiicelor ca arme pentru atingerea scopului suprem. Și nu este vorba numai de fiicele sale, ci în general, utilizarea femei ca un pion pe table de șah, dar în același timp este interesant de urmărit și influența fabuloasă pe care o femeie aflată la locul și momentul potrivit o putea avea chiar asupra viitorului țării.

Anne are o viață grea, de mică. Prinsă în jocurile politice datorită influenței tatălui său aceasta devine pionul principal pe tabla de șah a tronului Angliei. Asistând la momente îngrozitoare alături de sora sa, a cărei soartă este chiar mai crudă , Anne rămâne singura care mai poate duce la împlinirea dorinței tatălui său, aceea de a elimina neamul Reavers de pe tronul Angliei, în frunte cu regina Elisabeth Woodville, și de a pune pe tron moștenitorii familiei Neville.

Deși îl are alături pe soțul său Richard de Gloucester, datoria sa nu este deloc ușoară. Trebuie să țină piept vrăjitoriilor reginei, să își apere unicul punc- un băiat, și așa destul de firav din naștere, toate acestea fără susținerea mamei sale, care a părăsit-o într-un moment destul de important, cerând sanctuar, pentru a-și salva pielea.

Anne, dar și sora sa Isabel, sunt doua femei puternice, dar singure, se au doar una pe cealaltă. Răutatea și vrajitoriile reginei reușesc să distrugă orice urmă de încredere în propriile forțe dar și în cei din jur. Totul era suspect, de la mâncare, băutură la oamenii din jurul lor.

Pierderile pe care le suferă în timp o slăbesc pe Anne într-atât încăt propriul scut psihic și spiritual este distrus iar ea devine victimă sigură a blestemelor și vrăjilor.

Finalul romanului aduce în prim plan idea de charma, Anne folosind de mai multe ori semnul cercului, spunând că o regină poate fi când foarte sus când foarte jos, precum și ideea că faptele tatălui său s-au întors asupra ei.

  • Plusuri

    Stilul, momentul istoric, personajele bine conturate, ușurința cu care se urmărește firul poveștii, suspansul bine construit.

  • Recomandari

    Tuturor, dar în special celor pasionați de romanul istoric.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Iuda

Copyright ©2011 Bookblog.ro