bookblog.ro

Sânge rău: Cum să vinzi iluzii în Silicon Valley

Scris de • 20 January 2021 • in categoria

Titlu: Sânge rău
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 409
ISBN: 978-606-722-378-1

Lumea antreprenorială este un amestec de mize nereușite, eșecuri și multă perseverență. Această axiomă este valabilă doar dacă jocurile se fac cinstit și se respectă regulile. Dar cum procedezi atunci când ai o idee de business aproape utopică, multă carismă și o dorință furibundă de a deveni milionară? Te aventurezi într-un loc dedicat special unor astfel de temerari: Silicon Valley. Fiind o zonă a iluziilor și viselor deșarte, Silicon Valley a devenit, în egală măsură, și un soi de paradis antreprenorial, în care se refugiază deopotrivă investitori, cât și tinere talente antreprenoriale. În majoritatea cazurilor, aceștia găsesc punctul de conexiune și, vorba basmului, trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Dar, există și excepții lamentabile.

John Carreyrou despică de-a fir a păr istoria lui Elizabeth Holmes, femeie de afaceri din Silicon Valley, în volumul Sânge rău, tradus în 2019 la editura Publica. Cartea reprezintă o veritabilă anchetă jurnalistică, scrisă și concepută cu respectarea canoanelor genului, dar fără să fie îngreunată de prea multe observații retorice. Dimpotrivă, mi s-a părut o lectură de o franchețe aparte, cu lux de detalii, cu istorii veridice, culese din culisele unei afaceri care promitea să devină lovitura deceniului, dacă nu chiar a secolului.

Din examinarea cazului, aflăm că Elizabeth Holmes este o femeie americană cu înalte aspirații, care părăsește Stanford University pentru a deveni, după cum menționează, o miliardară de succes. Aceasta demarează un proiect „sângeros”, în care își dorește să realizeze aproape imposibilul: crearea unui minilaborator portativ care ar permite colectarea analizelor de sânge, astfel încât să ușureze destinul bolnavilor și să ofere claritate medicilor care efectuează studii clinice.

Sună bine, nu? Dar ce se ascunde în spatele acestei mărețe și filantropice dorințe? Nimic altceva decât țeluri meschine și dorința de a face profit cu orice preț. Dacă la început Elizabeth este cumva o reprezentantă a femeii de succes, cu care rezonezi, în timp, aceasta devine un soi de rechin pornit în căutarea posibilelor victime pe care să le scuture de bani. Ce se întâmplă dincolo de ușile închise, știu doar angajații săi. Analize trucate, licitații ilicite și o conduită lipsită de etică – iată calea aleasă de Holmes pentru a ajunge pe culmile business-ului american.

John Carreyrou face o analiză extrem de subtilă, atentă, culege depozițiile tuturor persoanelor care s-au intersectat cu Holmes și care au înțeles pe deplin care sunt riscurile ascunse în spatele unor promisiuni frumoase, dar efemere. Deși s-ar părea că aveam de a face cu o carte tehnică, să știți că lectura sa este interactivă, aproape similară unui roman de suspans, în care se prefigurează personaje negative și pozitive, în care avem răsturnări de situație și emoții refulate.

Mi se pare că acest volum se potrivește perfect pentru tinerii antreprenori, care decid că uneori este mai facil să alegi calea ușoară, în detrimentul cinstei și onoarei. Este de la sine înțeles că o aventură de milioane de dolari e uneori aidoma unei rulete rusești, doar că prețul plătit la final poate fi unul lipsit de logică.

Cu siguranță, dorința de a deveni o persoană de succes poate sucomba pornirile altruiste, dar, în egală măsură, te poate arunca în desuetudine, marginalizându-te ca antreprenor și distrugându-ți cel mai de preț bun: credibilitatea.

Consider că această lectură este de neratat atât pentru tineri ambițioși, cât și pentru antreprenorii care deja au trecut prin provocările creșterii unui business de la zero.

  Autor: | Editura:  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si


   Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

  Copyright ©2011 Bookblog.ro