bookblog.ro

Căutare fără compromisuri

Scris de • 25 October 2013 • in categoria

Titlu: Into the Wild
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 234
Cumpara cartea

Probabil că mulţi dintre voi au văzut ecranizarea din 2007 a volumului În sălbăticie, în regia lui Sean Penn. Se prea poate să vă fi plăcut. Pe mine m-a enervat pe alocuri şi tocmai din motivul ăsta am ţinut să citesc cartea lui Krakauer. Ceva-ceva mă intrigase în povestea lui Chris McCandless, proaspătul absolvent de facultate care, între 1990 şi 1992, a colindat America de Nord într-un soi de pelerinaj, pentru a o sfârşi, conform presupunerilor iniţiale, otrăvit de o plantă necomestibilă din sălbăticia Alaskăi.

Povestea lui Krakauer, inspirată de un caz real şi chiar păstrând numele adevărate ale majorităţii celor implicaţi, se află undeva la intersecţia dintre memoriile de călătorie, eseistică şi ficţiune. El însuşi un alpinist pasionat, care a escaladat Everestul şi a publicat un volum despre călătoria respectivă (Into Thin Air, 1997), Jon Krakauer a aflat despre moartea neobişnuită a lui McCandless pe când lucra ca redactor la revista Outside, unde i s-a cerut să se documenteze în vederea unui articol despre tânărul aventurier. Micile scăpări din articolul respectiv, care au generat un val de reacţii negative la adresa lui McCandless, l-au convins pe Krakauer că trebuia să-şi reia cercetările cu privire la sfârşitul acestuia.

Student eminent şi fiu al unui fizician angajat pentru o perioadă de NASA, Chris McCandless s-a simţit în permanenţă vinovat de situaţia lui materială stabilă şi apăsat de aşteptările familiei ca el să urmeze o carieră de succes. În acest sens, lecturile din Thoreau, Emerson, Tolstoi şi alţi câţiva clasici au jucat un rol major în decizia lui de a se elibera din lanţurile societăţii. Aici rezidă şi nemulţumirea mea cu privire la filmul lui Sean Penn, care îl portretizează pe Chris drept un fel de erou tragic, reducându-i personalitatea la câteva tuşe selectate anume pentru acea porţiune importantă a publicului care nu i-a citit pe Thoreau, Emerson şi Tolstoi, dar care, cucerită de poveste, va încerca acum să-i citească; iar pentru mulţi alţii, rămâne acea respingere cu care a fost întâmpinat articolul din 1992 al lui Krakauer: cum a îndrăznit puştiul ăsta să le refuze părinţilor săi orice fel de contact în ultimii lui ani de viaţă, pe când se împrietenea cu orice om întâlnit în cale? cine se credea, încât să încerce să-i convingă şi pe alţii să-i urmeze alegerile?

„Ron, dacă vrei mai mult de la viaţă, va trebui să renunţi la siguranţa monotonă şi să adopţi o existenţă dezordonată, care la început o să ţi se pară aiurea. Dar, odată ce te obişnuieşti, o să-i descoperi sensul şi incredibila frumuseţe. Deci, Ron, pe scurt: pleacă din Salton City şi porneşte la Drum.” Astfel îi scria Chris omului care, dintre cunoştinţele sale întâmplătoare din timpul călătoriei, s-a ataşat cel mai mult de el. Deşi obişnuia să le trimită ilustrate celor care îl ajutaseră într-un fel sau altul în anii de pribegie, părea să nu priceapă de ce majoritatea oamenilor simt nevoia să-şi revadă constant prietenii.

Ceea ce nu prea se înţelege din ecranizare, dar este descoperit treptat de autorul cărţii, e faptul că acţiunile lui Chris, aparent pornite dintr-o ambiţie nemăsurată, au în spate un fel de incompatibilitate emoţională cu majoritatea cunoscuţilor săi. „Tirania iubirii lor condiţionate”, în formularea lui Krakauer, îl îndreaptă, pas cu pas, către sălbăticie, pentru care se pregăteşte citind despre tehnici de supravieţuire şi plante comestibile, antrenându-şi corpul pentru perioade lungi de înfometare, dormind pe stradă alături de vagabonzi.

Pe tot parcursul volumului, fie că reproduce porţiuni din jurnalul lui Chris, fie că încearcă să reconstituie porţiunile călătoriei acestuia despre care nu a putut afla nimic, fie că şi-l explică pe băiat din unghiul propriilor sale experienţe-limită, Krakauer se apropie de viaţa protagonistului său cu o gingăşie şi consideraţie care s-ar putea să contureze o figură mai interesantă decât a adevăratului McCandless.

*În plus, la eMAG găsești toată luna octombrie Into the Wild cu 15% reducere! Și au transport gratuit pentru orice comandă de cărți.

    Categorie: | Autor: |



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro