Bizanțul…imperiul lui Dumnezeu pe pământ
Scris de Renata Nae • 2 April 2013 • in categoria Religie/Spiritualitate
Autor: Hans-Georg Beck
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Vasile Adrian Carabă
Numar pagini: 536
ISBN: 978-606-579-456-6
„Constantin cel Mare vedea asigurată „salus publica”, bunăstarea imperiului și, în același timp, bunăstarea propriei domnii, doar atunci când poporul din imperiu se ruga, unit și într-o singură voință pentru această bunăstare, uneia și aceleiași „summa divinitas”. În acest scop, cel mai bun grant i se părea existența unei Biserici creștine universale. ”
Istoria bisericii ortodoxe în Imperiul Bizantin, un subiect de o importanță majoră, amplu și în același timp controversat, este cu succes abordat de Hans-Georg Beck. Autorul de origine germană și-a dedicat întreaga carieră studiului epocii bizantine, fiind recunoscut precum unul dintre puținii specialiști care au înțeles fenomenul Bizanțului pe de-a întregul său. Istoria Bisericii Ortodoxe în Imperiul Bizantin este considerată una dintre lucrările de căpătâi pentru oricine dorește să studieze Bizanțul sau să aprofundeze anumite elemente specifice.
Cunoașterea istoriei Imperiului Bizantin și a influenței covârșitoare pe care a avut-o acesta asupra lumii moderne, așa cum s-a dezvoltat ea de-a lungul secolelor, a fost și este în continuare o temă ce a ridicat întrebări și dezbateri, atât din punct de vedere istoric, dar și cultural și religios. Nenumărate lucrări s-au scris despre cultura bizantină, spiritualitatea acelor vremuri, influența Bizanțului asupra epocii renascentiste sau impactul pe care l-a avut căderea Constantinopolului asupra istoriei moderne, însă sunt rare acele lucrări care au izbutit să facă lumină cu adevărat asupra evoluției ortodoxiei în Imperiul Bizantin.
În volumul de față Beck nu dezvăluie mai mult decât ceea ce alți pasionați de istoria bisericii bizantine au reușit, ci se concentrează asupra oferirii cititorului cunoscător sau nu în domeniu, o înțelegere limpede asupra istoriei, credințelor, psihologiei sociale și politice ale acelor vremuri.
Realizând dificultatea pe care ar avea-o un cititor în a înțelege termeni și texte de specialitate, Beck a reușit să redea această istorie astfel încât să fie pe deplin asimilată de oricine este atras de domeniul bizantologiei.
-
Plusuri
Limbajul deloc pretențios, faptul că autorul atinge toate aspectele unei religii de la dreptul bisericesc la literatura bisericească sau viața internă bisericescă. O carte foarte documentată și sunt recunoscătoare pentru faptul că se regăsesc note pentru fiecare informație nouă adusă în discuție.
-
Recomandari
Celor pasionați de istorie sau religie sau pur și simplu de istoria bisericii bizantine.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Cartile sunt adevarate comori ce pun in valoare adevarata putere si bogatie a mintii umane. O carte citita ne face mai destepti, ne urca cu o treapta spre adevar.
Zina spune:
2 April 2013 | 5:18 pm
Eu sunt interesată de istoria Bizanțului. Am citit cu nesaț Istora Imperiului Roman lui Gibbons, Alexiada scrisă de Ana Comnena și alte câteva cărți, adresate și nespecialiștilor, inclusiv romane. Voi căuta această carte, mulțumesc pentru atenționare și pentru recenzie.