Ce se întâmplă Dincolo?
Scris de Alice Teodorescu • 16 May 2013 • in categoria Religie/Spiritualitate
Autor: J.T. Addison
Rating:
Editura: Herald
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Victoria Comnea și Dan Dumbrăveanu
Numar pagini: 320
ISBN: 978-973-111-276-3
Un studiu elaborat asupra credințelor și a evoluției conceptului de „viață după moarte” în culturi și civilizații variate.
Dacă este adevărat că soarele și moartea nu pot fi privite în față, nu e mai puțin adevărat că în toate timpurile și pe întreg pământul muritorii au fost fascinate de misterele dublului abis – ultralumină-infraumbră – și le-au scrutat neliniștiți. ne spune Robert Godet în prefața studiului copleșitor creat de J. T. Addison. Omenirea are, iată, încă un lucru în comun, indiferent de continent și cultură – preocuparea constantă pentru viață, chiar și dincolo de moarte: de la credințe rudimentare la credințe elaborate, profesorul Addison urmărește, într-o incursiune autodeclarată filosofică, conceptul de suflet și transformările acestuia, ideologic și „factual”.
Cu un stil accesibil și plin de exemple dintre cele mai interesante și imaginative, Addison conturează o lume populată de instanțe spirituale diverse, marcând și o evoluție a raportării celor vii asupra celor morți, așa cum o arată și denumirile capitolelor, precum Cultul strămoșilor , Relații cu morții , Sufletele în cer , Învierea trupului sau Judecata după moarte . Scriitura este una atractivă pentru publicul larg, iar abundența de texte și exemple de credințe este fascinantă, fiind completată de notițe și considerații ale autorului: Fără ajutorul credințelor elaborate de către religiile superioare, triburile Africii par a fi incapabile să conceapă o țară celestă a spiritelor. Chiar și în Oceania, unde mitologia este mai bogată și mai variată, această concepție nu este răspândită. sau Deși au aruncat (n.r. unii protestanți), în mod deliberat, peste bord vechi termeni și întreaga încărcătură obișnuită, teologii moderni au reținut totuși multe elemente semnificative ale purgatoriului roman.
De la spiritele strămoșilor, la reîncarnare și până la religiile Raiului și Iadului, de la modalitățile de a-i mulțumi pe cei morți, la pedepsele pe care sufletul le va întâmpina dacă păcătuiește, Addison construiește o incursiune în adâncurile spiritului uman și ale unei preocupări fundamentale de-a lungul istoriei. Este un studiu ce trebuie citit dacă sunteți pasionați de istoria religiilor sau din curiozitatea antropologică de a descoperi definițiile și perspectivele asupra noțiunii de suflet.
Așadar, ce se întâmplă Dincolo? Citiți și vă mirați de minuțiozitatea descrierilor, mai ales privind tipurile de spirite, tipurile de morți suferite de omenire sau ororile Infernului versus minunățiile Cerului. Mituri, rituri, magie și religie – o sinteză ce vă va oferi puncte de reflecție și ocazia de a vedea câteva fărâme din „the big picture” într-un domeniu cât se poate de sinuos.
-
Plusuri
Abundența referințelor literare, istorice, stilul accesibil
-
Recomandari
Celor pasionați de istoria religiilor și de antropologie