bookblog.ro

Secretele sufletului şi fragilitatea fiinţei umane

Scris de • 11 March 2011 • in categoria

Titlu: Dublă constrângere
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-973-102-315-1

Încărcată de mister şi înţelesuri ascunse, Dublă constrângere este o poveste profundă despre traumă şi sechelele pe care aceasta le lasă asupra psihicului uman.

Romanele psihologice mă fascinează în general, datorită capacităţii lor de a pătrunde în lumea atât de adâncă a minţii umane. În Dublă constrângere, Chris Bohjalian mânuieşte cu abilitate firul narativ în timp ce construieşte personaje complexe, definite de trăirile lor interioare.

Povestea este ţesută în jurul experienţei traumatizante trăite de tânăra Laurel, care fusese agresată când era în primul an de colegiu, în timp ce se plimba cu bicicleta. Trauma îşi va lăsa adânc urmele în viaţa tinerei, urmărindu-i în permanenţă alegerile, cu toate că odată cu trecerea timpului aceasta va învăţa să trăiască împreună cu suferinţa sa.

Alături de Laurel, o imagine la fel de bine construită este cea a batrânului schizofrenic pe care aceasta îl cunoaşte în căminul destinat oamenilor străzii în care lucra ca asistent social. Întâlnirea cu bătrânul, moartea acestuia şi descoperirea fotografiilor făcute de el de-a lungul vieţii sunt elemente cheie care vor genera întâmplări şi trăiri încărcate de mister.

Laurel si Bobby Crocker sunt personaje definitorii în povestea scrisă de Chris Bohjalian. Cu toate ca fac parte din generaţii diferite, iar drumurile li s-au intersectat pentru o scurtă perioadă de timp, elementele lor comune sunt mult mai profunde decât putem observa la prima vedere. Legătura dintre cei doi este surprinzătoare şi dureroasă, fiind în final scoasă la lumină în urma drumului sinuos al investigării parcurs de Laurel.

Dublă constrângere este un roman al obsesiei şi al alienării psihice, cu un mesaj profund şi dureros, care explică într-o poveste incitantă şi misterioasă cât de fragilă este fiinţa umană.

  • Plusuri

    O pătrundere adâncă în secretele psihicului uman, mesajul puternic, construirea atentă a personajelor şi stilul narativ clar şi descriptiv.

  • Minusuri

    Uneori firul narativ este usor lent, însă stăruinţa scriitorului asupra personajelor compensează din plin acest aspect.

  • Recomandari

    Dublă constrângere este o carte care merită atenţie, fie că sunteţi sau nu pasionaţi ai romanului psihologic, veţi găsi în paginile sale o poveste interesantă şi personaje complexe.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Ultima ispita a lui Hristos

Copyright ©2011 Bookblog.ro