bookblog.ro

Doza vitală de fantasy

Scris de • 3 November 2011 • in categoria

Puterea celor sase Pittacus Lore

Titlu: Puterea celor șase
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 344
ISBN: 978-606-579-264-7

În general îmi plac romanele cu personaje cât se poate de reale, cu probleme umane, obişnuite sau mai dificile, care au o viaţă în care se pot recunoaşte cei mai mulţi dintre noi. Şi totuşi, sunt momente în care vreau să schimb total registrul şi să urmăresc personaje din lumi (im)posibile, cu puteri supranaturale, desprinse dintr-un soi de basm pentru oameni mari. Bine aţi venit în lumea celor ȘASE...

Cartea aparţine fără îndoială stilului SF, dar a reuşit să mă prindă, în condițiile în care rareori citesc literatură de acest tip. Iar farmecul romanului vine în special prin intermediul personajelor, cel puţin în opinia mea. Acţiunea în sine este una care rulează pe un fast forward nebun, care atrage atunci când este ecranizată, dar care oboseşte în lectură (cel puţin în cazul meu).

Puterea celor şase reprezintă continuarea cărţii Eu sunt numărul patru. Aceasta din urmă a avut parte şi de ecranizare: I am number four (2011). Am să vă recomand, înainte de toate, să faceţi rost şi de prima carte sau măcar să vizionaţi filmul, fiindcă aveţi nevoie de un background pentru a înţelege mai bine acţiunea, pentru a cunoaşte personajele, relațiile dintre ele şi aspectele care le motivează acţiunile.

Să vă prezint personajele. Îl avem ca erou pe numărul Patru, John Smith, cel care încă se află în viaţă, în condiţiile în care Unu, Doi şi Trei au fost ucişi... Au rămas şase lorieni în viaţă, tineri cu puteri supranaturale - aşa numitele Moşteniri - care nu pot fi omorâţi decât în ordine crescătoare. Îi leagă pe de o parte iminenţa extincţiei, dar şi dependenţa unora de ceilalţi, deoarece doar împreună pot forma un bastion puternic, capabil să îi învingă pe Mogadorieni, duşmanii supremi.

Fiecare Număr în parte are sau a avut un cepan, un soi de înger păzitor, tutore sau cum vreţi să îi spuneţi. Relaţia dintre aceştia este una specială şi cât se poate de umană şi profundă. Pierderea cepanului echivalează cu moartea unui părinte, care lasă în urmă un copil rătăcit, care nu ştie încă ce are de făcut şi încotro trebuie să se îndrepte.

Cartea de faţă transpune două planuri. Avem pe de o parte viaţa lui John Smith, fugar alături de Sam, un pământean dispus să îi ajute, şi alături de Şase, o tipă dură, frumoasă şi fermecătoare. În celălalt plan se desfăşoară viaţa Marinei, care se dovedeşte ulterior a fi numărul Şapte, închisă într-o mănăstire de maici şi care se chinuie din răsputeri să îi întâlnească pe ceilalţi pentru a se reuni şi a lupta împreună.

Interesantă de urmărit este şi povestea de dragoste dintre John şi Sarah, care s-a înfiripat încă din prima carte. Se presupune că John, fiind un lorien, se îndrăgosteşte o singură dată şi iubeşte o singură persoană, pentru toată viaţa. Însă tot raţionamentul îi este dat peste cap în momentul în care simte o atracţie tulburătoare şi greu de controlat pentru Şase...

 • Plusuri

  Personaje puternice şi o acţiune antrenantă, mult suspans şi dinamism;

 • Minusuri

  Greşelile de dactilografiere şi de ortografie, strecurate cam pe tot cuprinsul cărţii…

 • Recomandari

  Iubitorilor de SF, fantasy şi de personaje cu puteri supranaturale.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. boldeanu mioara spune:

  imi place foarte mult cartea e super tare vreua sa o citesc si continuarea

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro