bookblog.ro

Femeile sunt trădate mereu

Scris de • 4 March 2024 • in categoria ,

Titlu: Cortina de Fier. O poveste de dragoste
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 325
ISBN: 978-606-097-107-8

Îmi plac foarte mult cărțile Vesnei Goldsworthy. Originară din Serbia, scriitoarea s-a mutat în Londra, în anii ’80, alături de soțul ei, cetățean britanic. Stilul ei narativ este absolut minunat, reușind să scrie cărți de atmosferă, cu o evocare expresivă a detaliilor, a locurilor și a personajelor. Există o limpezime în scriitura Vesnei Goldsworthy, care reușește să îl facă pe cititor să își pună întrebări profunde și să se gândească la poveștile create de ea, mult timp după ce cartea s-a încheiat.

Cortina de Fier este o carte despre iubire și trădare, dar și despre o perioadă din istoria noastră contemporană care a împărțit Europa în Vest și Est, două lumi foarte diferite și separate de ideologii politice, dar și de foarte multă suferință.

Vesna Goldsworthy a ales ca titlu al cărții sale sintagma care îi aparține lui Winston Churchill și care a fost des folosită pentru a desemna linia de demarcație între Europa Occidentală și Europa Răsăriteană, din perioada Războiului Rece. Subtitlul este „O poveste de dragoste” pentru a aduce împreună cele două mari teme ale cărții – politica și iubirea, care se întrepătrund și marchează destinele personajelor.

Milena Urbanska – personajul principal al cărții – este fiica unui membru al elitei politice care conduce un stat (rămas anonim în carte) din fostul bloc sovietic. Locuiește într-o vilă dintr-o zonă rezidențială a capitalei, are haine de la Paris, din magazinele marilor branduri internaționale, abundență de mâncare, într-o țară care construiește comunismul și suferă de sărăcie și lipsuri de tot felul. Citind cartea, este greu să te abții să nu vezi ceva din Zoia Ceaușescu în Milena Urbanska, care are de toate, dar nu are libertate. Este monitorizată în permanență de oamenii tatălui său din serviciile de securitate, și nimic din viața ei privată nu se poate petrece fără ca partidul și statul să afle și să aprobe sau să dezaprobe.

Dar Milena se îndrăgostește de un poet englez venit la un festival de poezie în țara ei și reușește să fugă din lagărul comunist și să se căsătorească cu acest bărbat. Încearcă să își construiască o viață în Marea Britanie, departe de cealaltă viață a ei din țara natală.

Este magistral modul în care scriitoare înregistrează diferențele culturale și eforturile Milenei de a se adapta la cultura vestului Europei.

„Chiar și fără bizareria evidentă a calificărilor mele, prea multe din anunțuri (pentru un loc de muncă) descriau drept dezirabile calități care nu mi se părea că le am: o atitudine pozitivă, spirit de echipă, simțul umorului. În patria mea oamenii nu trebuiau să se prefacă că le place munca lor sau colegii, și atitudinea negativă era, în mod paradoxal, ceea ce îi însuflețea.”

Milena respinge încercările familiei de a o ajuta financiar prin intermediul ambasadei țării sale la Londra, deși are o situație precară, iar viața alături de soțul ei este departe de standardul de viață cu care era obișnuită. Are doi fii gemeni și descoperă, la câteva luni de la nașterea băieților, că soțul ei este implicat într-o aventură extraconjugală.

‘’Femeile sunt trădate mereu. Majoritatea iartă: unele pentru că sunt nevoite, altele pentru că vor. În cele din urmă, eu nici nu am vrut, nici nu am fost nevoită. Nu mă simt proastă din cauza asta, cu excepția poate a momentelor în care-mi amintesc că am răspuns la pasiunea soțului meu cu o pasiune egală.’’

Vesna Goldsworthy este un nume de urmărit pe scena literaturii europene contemporane. Vă las să vă bucurați de finalul Cortinei de Fier și nu pot să nu mă gândesc ce scenariu minunat s-ar putea scrie pentru un film, pornind de la această carte. Poate se va și întâmpla într-o zi...

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Stilul narativ frumos al Vesnei Goldsworthy care creionează diferențele dureroase dintre cele două părți ale continentului european, undeva prin anii 80.
    Personaje puternic conturate, cu multă finețe psihologică și complexitate.

  • Recomandari

    O poveste frumoasă despre iubire, trădare și viața așa cum a fost ea, prin părțile noastre de lume…acum ceva vreme.

Categorie: , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro