bookblog.ro

Suspine tandre: Dragoste și iertare, prin muzica de clavecin

Scris de • 28 March 2019 • in categoria

Titlu: Suspine tandre
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 224
ISBN: 978-606-779-421-2
Cumpara cartea

Odată cu Profesorul și menajera am adăugat cu încredere pe lista dedicată literaturii japoneze și numele scriitoarei Yōko Ogawa. M-a cucerit cu sensibilitatea prozei, prin delicatețea cu care își construiește personajele, pe care le înzestrează cu o puternică forță interioară.

În romanul Suspine tandre am regăsit cu bucurie aceleași trăsături care m-au atras la proza lui Ogawa. De această dată, trioul inedit este format dintr-o artistă caligraf, un fabricant de clavecine și ucenica sa.

Trei personaje care își poartă tăcute traumele și își intersectează poveștile de viață pentru o scurtă perioadă, uniți de cântecul de clavecin. Ruriko, artist caligraf, dar și victimă a violenței domestice, se refugiază în casa părintească din inima unei păduri pentru a pune distanță între ea și soțul adulter. Domnul Nitta, expert în făurirea clavecinelor, fost pianist cu perspective promițătoare, a suferit un blocaj mental și nu mai poate cânta în prezența altor persoane. Iar Kaoru, ucenica domnului Nitta, încearcă să scape de amintirea logodnicului mort.

Între cei trei se înfiripă o prietenie frumoasă, dar fragilă, sub povara poveștilor personale și a triunghiului amoros ce se conturează de-a lungul romanului. Am apreciat maturitatea personajelor, care trăiesc intens, dar nu cad în sentimentalism. De exemplu, modul în care Ruriko observă cu o doză de invidie, dar și de admirație armonia dintre domnul Nitta și Kaoru. În plus, fiecare dintre ei este dedicat meseriei proprii, aflată la granița dintre muncă și artă, în care investește efort, timp, pasiune, cu dedicarea specifică japonezilor.

„Cei doi continuau să lucreze cu îndemânare. Nu făceau mișcări inutile, dar nici nu lucrau ca niște roboţi, ci puneau suflet chiar și în cele mai mărunte gesturi. Se înţelegeau din priviri și era suficient un simplu „aha“ din partea lui Kaoru, ca să confirme că a priceput și să meargă să aducă lucrurile de care era nevoie.”

CITEȘTE UN FRAGMENT DIN ACEST ROMAN

Proza lui Yōko Ogawa are o imagistică încântătoare - cabana din pădure, atelierul domnului Nitta, lacul, pădurea, drăgălașul cățel Dona. Elementele din natură, succesiunea anotimpurilor sunt acordate perfect la starea de spirit a personajelor. Pendularea între refugiul oferit de pădure și realitatea rece a orașului lasă urme asupra lor. De altfel, natura ocupă un spațiu important în curgerea poveștii. Oferă prilej de conversații, întâlniri sau introspecție, influențează decizii și îmi întărește convingerea că japonezii au o relație aparte cu spritul naturii.

„Întunericul ne cuprinsese pe nesimţite. Chiar înainte de lăsarea nopții, pe boltă s-au zugrăvit culori tulburi. Cu burta plină, Dona a lipăit cu poftă apa ce i s-a turnat în bol. Din când în când, printre ramuri treceau umbre negre. Domnul Nitta ne-a explicat că erau lilieci. Vântul se oprise, iar fumul ţigărilor se ridica drept, aspirat parcă de cer.”

Pe scurt, romanul se face remarcat prin sensibilitate, profunzime, atenție la detalii, introspecție, pe fondul sonor al cântecului de clavecin. Căci acest instrument, clavecinul este un al patrulea personaj cu rol important. Chiar titlul cărții, Suspine tandre, împrumută titlul unei piese pentru clavecin de Jean-Philippe Rameau.

Recunosc că până să citesc această carte, clavecinul îmi era un instrument necunoscut. Cu atât mai mult am considerat că un alt punct forte al romanului este naturalețea cu care sunt incluse în poveste detaliile tehnice legate de fabricarea clavecinelor, fără să plictisească, stârnindu-mi curiozitatea. De altfel, vă recomand ca fundal sonor pentru lectură Operele Complete pentru Clavecin ale lui Jean-Phillippe Rameau, pe care le puteți asculta aici.

  • Plusuri

    Pasionaților de literatură japoneză, celor care apreciază împletirea dintre natură, muzică și povești de viață și, de ce nu, celor care vor să afle mai multe despre instrumentul muzical numit clavecin.

  • Recomandari

    Sensibilitatea prozei și frumusețea imagistică, personajele bine conturate, ineditul clavecinului.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro