bookblog.ro

Dragonul renăscut

Scris de • 5 August 2008 • in categoria

0Autor: Robert Jordan
Rating: Robert Jordan - Dragonul renăscut rating - recenzii carti
Editura: Rao

(ediţia în limba engleză)
Robert Jordan - Dragonul renăscut - recenzie cartiOpera lui Robert Jordan a fost adesea comparată, pe bună dreptate, cu cea a lui Tolkien. Nu este un lucru neobişnuit, deoarece mai tot fantasy-ul modern îşi are rădăcinile în cărţile maestrului englez, dar seria Roata Timpului îşi propune să ducă genul la apogeu, întinzându-se de-a lungul a treisprezece cărţi (ultima urmând să apară în 2009). Însă acolo unde Stăpânul Inelelor alegea simplitatea, Roata Timpului complică lucrurile, ţesând o poveste imensă de proporţii epice.

Tocmai pentru că povestea este atât de vastă, trebuie urmărită cu atenţie, lucru dificil dacă începi cu a treia carte a seriei, aşa cum am făcut eu. La nivel cosmogonic există un Creator care a făcut Roata Timpului şi Puterea Supremă care s-o întoarcă. Această Putere Supremă izvorăşte din Adevăratul Izvor, iar puţinii care pot s-o folosească primesc puteri excepţionale. Puterea Supremă este împărţită în jumătatea masculină (saidin) şi cea feminină (saidan). În această Roată a Timpului este închisă Shai"™tan, o entitate malefică pusă pe distrugerea lumii. Prima dată când acest Shai"™tan a scăpat a fost învins de Dragon, campionul luminii, dar a reuşit să corupă jumătatea masculină din Puterea Supremă. Cum lucrurile se petrec ciclic, Shai"™tan va scăpa iar şi un nou Dragon se va naşte pentru a-l învinge, doar că Dragonul va fi şi el corupt de saidin şi poate că va distruge lumea în loc să o salveze.

Dragonul renăscut îl are în centru pe Rand al"™Thor, care a fost proclamat noul Dragon la sfârşitul cărţii precedente. Rand îşi părăseşte prietenii şi porneşte într-o călătorie periculoasă, pentru a recupera sabia Callandor şi a dovedi întregii lumi că este adevăratul Dragon şi nu unul fals. Jordan alege o metodă interesantă pentru a spune povestea în acest volum, narând numai câteva capitole din perspectiva lui Rand. Marea majoritate a cărţii îi urmăreşte pe prietenii şi duşmanii săi, care încearcă să-l ajungă din urmă sau să-l oprească.

Povestea este, după cum mai mai spus, lungă şi încâlcită şi nu am de gând să o expun aici. Primul capitol recapitulează un pic situaţia în care se află Al"™Thor şi prezintă câteva din marile grupări care vor să-l ajute sau să-l omoare, dar cu toate acestea povestea poate fi destul de greu de pătruns dacă nu aţi citit primele două cărţi.

Am fost impresionat de alegerea lui Jordan, care impune asupra cărţii un punct de vedere istoric. Evenimentele din jurul lui Rand nu ar fi putut fi prezentate pe deplin doar din perspectiva sa, la fel cum istoria nu poate fi spusă din perspectiva unui singur om. Am făcut acea comparaţie cu Tolkien la început şi aş dori să adaug la ea observaţia că personajele lui Jordan sunt adesea mai complexe moral decât cele ale lui Tolkien, dar în acelaşi timp se întâmplă uneori să fie mai prost caracterizate şi, paradoxal, chiar bidimensionale.

Dragonul renăscut este cu siguranţă un triumf al imaginaţiei şi al povestirii epice. Dacă aveţi răbdare şi perseverenţă şi vă prinde povestea s-ar putea să nu mai lăsaţi seria din mână. Este tocmai acel gen de heroic fantasy care a popularizat genul la începuturile sale şi care mă îndoiesc că se va mai scrie multă vreme de acum încolo, deci seria Wheel of Time ar putea să fie ultimul lui mare reprezentant.

Scrisă de Cristi Mitran

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. stan andrei spune:

  foarte bine scrisa cartea de abia astept umatoarele volume

  raspunde

 2. mikko spune:

  stiti cand apare volumul 4?

  raspunde

 3. cartabosul rosu spune:

  Apare in 2009 (daca nu mai iese iar Basescu la alegeri) sau in 2019 (daca iese iar Basescu la alegeri).

  raspunde

 4. ghiocel spune:

  Roata Timpului nu poate fi apreciata, si deci cu atat mai putin comentata, decat in intregimea sa. Orice recenzie partiala e ca o parere despre un singur episod al unui serial. WoT e cu mult mai profunda decat Stapanul inelelor, dar complexitatea sa necesita multa rabdare si perseverenta.
  Ias ultimul volum nu va aparea in 2009, anul asta va fi lansat doar primul din cele trei parti care constituie Finalul operei. Celelalte, in 2010 si respectiv in 2011. Asta in original. Traducerile …
  Traducerea la vol 4 fisese anuntata in aprilie 2009, adica 5 luni in urma.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro