bookblog.ro

Cartea aromelor

Scris de • 17 November 2012 • in categoria

Titlu: Istoria romanțată a unui safari
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Numar pagini: 244
ISBN: 978-973-46-1535-3
Cumpara cartea

Cum arată Africa în ochii unei europence ? Cât timp se poate integra ea în acestă lume străină și exotică chiar dacă este atrasă de iubire ? Arome și gusturi, obiceiuri, restricții - toate reprezintă o noutate pentru cititorul autohton, iar Daniela Zeca a știut cum să trezească și să satisfacă multitudinea de curiozități.

Ea ajuge în Magreb pe urmele iubitului său, arab bogat, întunecat, senzual și niciodată pe deplin al ei. Ea ar putea fi orice europeancă dornică de aventură și suficient de curajoasă pentru a trăi în palatul lui, printre oamenii din neamul lui. El este doar o nalucă a deșertului, care o împresoară cu aur și mătase, dar nu îi poate încălzi cu adevărat sufletul.

Inițial am crezut că este vorba despre un roman care prezintă diverse ipostaze ale femeii răpuse de iubire, înrobită de elementul mascului, dar, spre bucuria mea, a fost mai mult de atât. Darrielle și celelalte figuri feminine din carte sunt subjugate de amanții și soții lor arabi, dar timpurile s-au schimbat, femeile au curajul să îi înfrunte, iar uneori chiar să-i păcălească – ca în cazul fecioarei care s-a grăbit nițel înainte de nuntă.

Cartea se țese din imagini puternice, arome și culori care te invadează de la prima pagină și te țin captiv. Acțiunea curge ca într-un basm arab, nu simți momentele de intensitate maximă, dramele sunt cusute în urzeala de mătase fără a însemna locul.

Darrielle îl iubește pe Mehria, dar lumile lor atât de diferite nu se contopesc, dragostea lor e dificilă, nu îi împlinește, nu primesc ce vor unul de la altul. Dacă la început ea este total absorbită de el și pierdută în misterul pe care îl reprezintă, un mic secret, o mică trădare, o va îndepărta. Personajul feminin evoluează, ajungi să înțelegi că asta este doar o etapă a vieții ei și că o va schimba, dar nu o va destrăma ca persoană.

Cartea face parte din trilogia arabă a Danielei Zeca – Istoria romanțată a unui safari, Demonii vântului, Omar cel orb – și vă spun sincer că m-am bucurat că povestea nu s-a terminat încă. Multe lucruri rămân nespuse în acest roman. Iar eu m-am trezit întrebându-mă la final dacă cei doi au rămas împreună sau nu.

Dacă apreciați descrieriile culinare, această carte vă va oferi multe satisfacții. Daniela Zeca umple pagini cu amănunte ale gusturilor și mirodeniilor magrebiene. La un moment dat și sentimentele au un gust, iar evoluția acțiunii este urmată de o evoluție a bucatelor încercate. Merită să vă imaginați că striviți de cerul gurii aromele exotice ale locului.

  • Plusuri

    O sciitură minunată, o poveste exotică și originală, peste tot semne clare ale talentului.

  • Recomandari

    Celor care vor să descopere o scriitoare româncă contemporană

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro