Doamnele din Grace Adieu şi alte povestiri
Scris de Cristina Teodorescu • 4 September 2008 • in categoria SF/Fantasy
0Autor: Susanna Clarke
Rating:
Editura: Rao
(ediţia în limba engleză)
Magia şi misterul sunt două lucruri care se suprapun, se întretaie şi creează lumi cu totul deosebite care vor atrage mereu atenţia muritorilor de rând" "magia nu vine doar din minte, ci în egală măsura din inimă; şi bine ar fi ca tot ce faceţi să se nască din dragoste, din bucurie sau din dreaptă mânie" [din Cartea lui Lady Catherine de Winchester (1209-67) tradusă din limba latină de Jane Tobias (1775-1819)].
Susanna Clarke, autoarea bestseller-ului Jonathan Strange & Mr. Norrell, revine asupra temei preferate în noua sa carte Doamnele din Grace Adieu şi alte povestiri, şi anume asupra lumii magice din Faerie, o lume plină de spiriduşi, animale magice, femei preocupate de magie.
Colecţia de opt povestiri vă va capta atenţia încă din primele pagini şi asta pentru că întâmplările personajelor sunt cu totul extraordinare. Preluând din folclorul britanic poveşti despre spiriduşi, magicieni, animale cu puteri magice, Susanna Clarke reuşeşte să creeze o lume în care orice este posibil. Fiecare dintre cele opt poveşti are un sâmbure de adevăr, credinţele despre aceste personaje mistice păstrându-se până în ziua de azi.
Dacă Doamnele din Grace Adieu face vorbire despre trei prietene care aleg magia pentru a proteja o lume în care trăiesc, împărţind potrivit credinţelor acestora dreptatea, Pe dealul Lickerish este povestea unei tinere femei care păcăleşte prin inteligenţă un spiriduş să îi îndeplinească îndatoririle. Doamna Mabb este regina vrăjitoare, iar ducele de Wellington ţese viitorul în Cum şi-a pierdut ducele de Wellington calul. Domnul Simonelli sau Văduvul spiriduş vorbeşte despre latura întunecată a spiriduşilor, iar Tom Brightwind sau Cum a fost ridicat podul spiriduşilor de la Thoresby este povestea unui alt spiriduş care sfidează legile acestei lumi. Ultimele două povestiri, Monştri şi meandre, respectiv John Uskglass şi Cărbunarul din Cumbria amintesc de lumea plină de vrăji din timpul reginei Elizabeta ori despre promisiunea Regelui Corb faţă de un om obişnuit. Şi astfel, fiecare dintre cele opt povestiri, deşi plasate în aceeaşi perioadă, prezintă acelaşi ţinut în care spiriduşii şi vrăjitorii trăiesc în bună orânduială alături de oameni.
Faerie, care în traducere "liberă" semnifică zână, nimfă sau vrăjitor, este spaţiul în care magia este percepută ca şi parte a acestei lumi, totul desfăşurându-se cu acordul Regelui Corb, mai-marele magician al acelor vremuri. Este locul despre care fiecare dintre noi, copii fiind, am visat cel puţin odată şi în care ne-am dorit să trăim. Este lumea vrăjilor, atât bune, cât şi rele.
Susanna Clarke creează o lume de poveste, o lume care poate deveni posibilă prin puterea minţii şi a imaginaţiei, o lume pe care eu am îndrăgit-o imediat. Şi cui nu-i plac poveştile despre spiriduşii care îţi pot îndeplini orice dorinţă ori despre vrăjitoarele care se pot transforma în bufniţe albe? Sunt sigură că veţi savura această carte la fel cum am făcut-o şi eu şi asta pentru că stilul lui Clarke este unul uşor de citit, iar fiecare poveste în parte este o întâmplare nemaipomenită, cu final imprevizibil.
Iar dacă aceste rânduri nu v-au convins, sunt sigură că descoperi acest spaţiu minunat şi cu ajutorul ilustraţiilor din volum, create de Charles Vess, care reuşeşte să capteze în imagini esenţa poveştilor fantastice. Per total volumul apărut la editura Rao nu face rabat de calitate, toate elementele povestirilor lui Susanna Clarke fiind sincronizate cu prezentarea cărţii.
Astăzi vă recomand Doamnele din Grace Adieu şi alte povestiri, lumea spiriduşilor din Faerie şi magia care înconjoară acest spaţiu care vă va captiva cu siguranţă, făcându-vă parte din vraja unei lumi ce nu a fost uitată. Şi ţineţi minte! "Magia, doamnă, e ca vinul; iar dacă nu eşti obişnuit cu ea, te îmbată!"
Scrisă de Cristina Teodorescu
Categorie: SF/Fantasy | Autor: Susanna Clarke | Editura: RAOCiteste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Gia, este o adevarata carte de povesti care merita avuta in biblioteca personala. Da, se citeste extrem de usor si de repede… si parca as mai fi vrut mai multe povestiri de acest gen.
Cred ca o sa caut si romanul Jonathan Strange and Mr. Norell, nu de alta, dar este doar o alta carte din acelasi ciclu :)
gia spune:
4 September 2008 | 1:13 pm
ce carte frumoasa de povesti, abia astept sa o am si eu in biblioteca, la categoria copilarii si basme :) si ce repede se citeste :)