bookblog.ro

Bărbatul cu haina roșie – Bradley Cooper și Andi Vasluianu

Scris de • 16 August 2021 • in categoria

Titlu: Bărbatul cu haină roșie
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 295
ISBN: 978-606-43-0689-0

Bărbatul cu haină roșie este o poveste minunată și complexă despre epoca numită La Belle Epoque, un timp al plăcerilor extravagante, al decadenței, exagerărilor și complicațiilor de tot felul care fac, de altfel, farmecul sfârșitului de secol al XIX-lea. Spun că este o poveste, dar în realitate are izul unei examinări minuțioase a morvaurilor unei epoci care a fost unică în felul ei.

Cartea este populată de personaje precum Oscar Wilde, Henry James, Sarah Bernhardt, Marcel Proust și alții, dar este centrată pe Samuel Pozzi, un medic italian care trăia la Paris și care a fost subiectul celui mai cunoscut portret al lui John Singer Sargent. De la acest portret pornește Julian Barnes și scrie o bijuterie de carte care ar trebui inclusă în lecturile esențiale despre La Belle Epoque.

Pionier în ginecologie și spirit liber, medicul chirurg Samuel Pozzi este „scandalos de chipeș, o combinație între Bradley Cooper și Andi Vasluianu”, așa cum îl descrie Radu Paraschivescu, traducătorul cărții. Julian Barnes explică și el fascinația pe care i-a produs-o acest personaj:

Prima mea întâlnire cu doctorul Pozzi a fost sub forma impresionantei imagini a lui Sargent. Eticheta de pe perete mi-a spus că era ginecolog. Nu mai dădusem niciodată de el în lecturile mele franceze despre secolul al nouăsprezecelea. Pe urmă, am văzut într-o revistă de artă că nu era doar părintele ginecologiei franceze, ci și un dependent de sex confirmat, care încerca rutinier să-și seducă pacientele. Am fost nedumerit de acest paradox aparent: medicul care le ajută pe femei, dar le și exploatează. Omul de știință care aduce alinare și ușurarea de durere mintală și fizică, ale cărui inovații și tehnici au salvat vieți de femei, care le-a ajutat mai mult pe sărace decât pe bogate, însă care în viața privată se purta ca o caricatură a unui francez sofisticat. Până și nepotul lui, Claude Bourdet, l-a numit „un om cu care era greu de trăit... al cărui farmec extraordinar și profesie de ginecolog i-au scos cu siguranță în cale tentații acumulate”. Suficient pentru a înțelege de ce Barnes a decis să scrie o carte despre Samuel Pozzi.

Bărbatul cu haină roșie este mărturia fascinantă unei epoci, tratată cu umorul și ironia fină specifice lui Julian Barnes. Viața culturală a Franței este pusă în contrast cu insularitatea asumată și promovată a Marii Britanii, iar cartea abundă în comentarii amuzante despre diferențele de atitudini și moravuri între francezi și englezi. Două civilizații puternice care au dat atât de mult culturii și istoriei universale, dar care au fost mai mereu în competiție una cu cealaltă. Și din acest punct de vedere al studiului diferențelor culturale, cartea lui Julian Barnes merită citită.

  • Plusuri

    Documentarea excepțională realizată de scriitor pentru scrierea acestei cărți.
    Stilul narativ care amestecă cu măiestrie fapte reale și ficțiune.

  • Recomandari

    O carte necesară pentru înțelegerea unei epoci unice din istoria europeană.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro