bookblog.ro

Moartea este cel mai simplu lucru aici

Scris de • 23 August 2021 • in categoria

Titlu: Fata care nu se putea opri din mers
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 206
ISBN: 978-606-978-290-3

Fata care nu se putea opri din mers este o carte absolut sfâșietoare. O carte despre război, despre vulnerabilitate, nebunie și lipsa speranței. Autoarea, Samar Yazbek este jurnalistă, scriitoare și activistă pentru drepturile omului din Siria. În 2010, participă la revolta populară împotriva liderului sirian, Bashar al-Assad și este alungată din țară. O situație, din păcate, des întâlnită în rândul intelectualilor sirieni în ultimul deceniu.

Dar Samar Yazek reușește să spună povestea Rimei, o fată din Damasc care nu se poate opri din mers. Și o spune într-un mod care ne face să înțelegem pe noi, cititorii, care stăm confortabili în propriile case și avem norocul unor medii de viață stabile, că există o lume (nu foarte departe de noi) care trece prin orori și tragedii de neimaginat, și care, din păcate, nici nu par că se vor sfârși prea curând.

Ziarul Le Monde spunea despre Rima, personajul central al cărții, că: oamenii spun despre ea că este nebună. Nu, nu e nebună. Mai curând, nebunia explodează în jurul ei”. Rima nu se poate opri din mers, iar mama ei, din dorința de a o proteja, o leagă de pat cu o sfoară care este doar suficient de lungă cât să îi permită să exploreze camera. Uneori, o ia la școala unde lucrează ca femeie de serviciu, iar fetița își petrece timpul în biblioteca școlii. Citește enorm, dar refuză să vorbească doar pentru că nu vede de ce și-ar folosi mușchii limbii. În schimb, desenează și se gândește la Micul Prinț și la aventurile lui Alice în Țara Minunilor. Dar, Rima nu se află în vreo țară a minunilor sau pe vreun tărâm magic. Ea trăiește în Siria devastată de război și este martora ororilor pe care conflictul armat le declanșează, fiind ea însăși victima unui atac chimic.

Nu înțelegeam ce poate să însemne asta, dar când am ajuns în subsol, Hassan mi-a spus că avioanele aruncaseră peste noi bombe cu gaz otrăvitor și că acest gaz pătrunde în haine, astfel încât cel atacat trebuie să-și dea jos hainele ca să nu moară sufocat. Pe când femeile care fuseseră ucise rămăseseră cu hainele pe ele, pentru că infirmierii spuseseră că este haram (atingerea corpului unei femei care nu face parte din familie, mamă sau soră, este unul dintre tabuurile culturale cele mai frecvente în lumea arabă) ca ele să stea dezbrăcate în fața bărbaților.”

După ce mama și fratele ei sunt uciși, Rima descoperă că „viața în Siria nu este decât o serie de experiențe care te pregătesc să cazi în moarte, iar (...) moartea este cel mai simplu lucru”. Va fi ea însăși una dintre milioane de victime ale acestui conflict oribil.

Cartea lui Samar Yazbek este o lectură necesară pentru noi toți. Este o invitație de a privi în față ororile războiului, ale egoismului și lipsei de umanitate. Un text minunat, în traducerea excelentă din limba arabă a Laurei Sitaru.

  • Plusuri

    Stilul narativ puternic, bogat în imagini și sensuri multiple al autoarei.

  • Recomandari

    O carte despre inocența și speranța ucise de un război crud și de neînțeles.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro