Psihologul demascator și Omul autentic
Scris de bookblog.ro • 28 November 2022 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Viktor E. Frankl
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Monica Oprinoiu
Numar pagini: 219
ISBN: 978-606-33-8939-9
Viktor Frankl nu are nevoie de nicio introducere. Cuvintele sale din celebra carte Omul în căutarea sensului vieții:
”Orice îi poate fi luat unui om, cu excepția unui singur lucru: ultima libertate umană – aceea de a-și alege atitudinea într-o anumită circumstanță, de a-și alege propria cale.”
au schimbat vieți și destine, fără vreo exagerare. Experiența lui în lagărele de exterminare naziste, și mai ales, modul în care a ales să o integreze și să o folosească în slujba binelui și a evoluției, este una dintre cele mai frumoase mărturii ale forței spiritului uman și a frumuseții conținute de umanitatea noastră.
Născut în Viena, în 1905, Viktor Frankl a fost psihiatru, doctor în neurologie și filozofie, și este considerat părintele logoterapiei – a treia școală vieneză de psihoterapie, după psihanaliza lui Freud și psihologia individuală a lui Adler. De origine evreu, a supraviețuit Holocaustului și a militat toată viața pentru valoarea sensului pe care viața îl are, considerând că oamenii nu pot supraviețui, funcționa și dezvolta în absența acestui sens. A rămas celebră replica pe care i-a dat-o profesorului său de chimie, deși nu avea decât 13 ani, când acesta a afirmat că „viața nu este altceva decât un proces de ardere”:
Am sărit în picioare și i-am spus: „Domnule profesor, dacă viața nu este altceva decât un proces de ardere, atunci care mai este sensul ei?!”
A fost o plăcere să citesc memoriile lui Viktor Frankl. Această carte este ca o piesă de puzzle care vine să completeze și să ofere context celorlalte opere ale lui Frankl.
Regăsim în carte farmecul Vienei interbelice, cu efervescența sa intelectuală unică, ocupația nazistă care a distrus atâtea cariere și destine, dezacordurile lui Frankl cu Freud și, mai ales, cu Adler și încercările sale reușite de a contura propria abordare psihoterapeutică.
Frankl vorbește despre logoterapie, punând-o în contextul autenticității umane și a datoriei psihologilor, psihiterapeuților și psihiatrilor de a lucra cu această autenticitate și de a o apăra cu orice preț.
„Atacurile mele sunt îndreptate în mod subiectiv împotriva cinismului pe care îl datorăm nihiliștilor și nihilismului... Este un ciclu între îndoctrinarea nihilistă și motivația cinică. Iar pentru a rupe acest cerc vicios e nevoie de un singur lucru: demascarea demascatorilor.
Demascarea acelei psihologii abisale unilaterale care se vede și se numește pe sine “psihologie demascatoare”. Sigmund Freud ne-a învățat cât de importantă este demascarea. Dar cred că aceasta trebuie să se oprească undeva, și anume acolo unde „psihologul demascator” se confruntă cu ceva care nu se mai lasă demascat, din simplul motiv că este autentic. Psihologul care însă nu se mai poate opri din demascat nu face decât să-și dezvăluie propria tendință, inconștientă, de a devaloriza autenticul din oameni, ceea ce este uman în ei.”
Minunată formulare a sensului pe care psihologii și psihiatrii îl construiesc prin munca lor și a impactului pe care îl pot avea asupra semenilor lor.
Vă recomand să citiți această carte și să vă bucurați de înțelepciunea și autenticitatea omului, medicului și scriitorului Viktor Frankl.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Stilul narativ puternic, limpede, răscolitor.
Informații interesante și inedite despre Viena interbelică și diferitele școli de psihoterapie care s-au născut în acest minunat oraș. -
Recomandari
O carte impresionantă despre autenticitatea umană, înțelepciunea care se naște din experiențe dificile și găsirea sensului existenței umane.