Acolo există o singură lege: libertatea
Scris de Raluca Elgyar • 18 October 2021 • in categoria Roman istoric, Biografii/Memorii
Autor: Eddy de Wind
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2021
Traducere: Alexa Stoicescu
Numar pagini: 261
ISBN: 978-606-779-765-7
Citesc multă literatură despre Holocaust și încerc sa tratez fiecare poveste ca pe o relatare unică și necesară pentru că eu cred că tărie că avem o datorie să citim aceste mărturii. Să le înțelegem și să acceptăm faptul că atrocități inimaginabile se pot întâmpla cu ușurință atunci când oamenii buni nu fac nimic, așa cum spune un citat celebru. Și poate, reflectând la această istorie a anilor ‘40 ai secolului trecut, să ne asigurăm că fiecare dintre noi facem ceva, cât de mic și nesemnficativ la scară mare, pentru a preveni astfel de derapaje ale umanității.
Din păcate, istoria ne-a arătat în repetate rânduri că fără această vigilență permamentă (care nu poate veni decât prin educație și cunoașterea trecutului), suntem cu toții capabili să alunecăm în extremism, ură și să acționăm în numele lor.
Trebuie spus faptul că Auschwitz, ultima stație este singura carte scrisă la Auschwitz, încă din timpul războiului, recuperată după aproape 75 de ani de la prima ediție. Acest fapt este important pentru că factorul Timp (care poate colora diferit anumite amintiri) este eliminat, iar relatarea are dimensiunea aceea tragico-crudă, care face lectura una deosebit de dificilă emoțional, dar aduce adevărul cel de neocolit în fața cititorilor.
Eddy de Wind este ultimul evreu din Leiden care își ia diploma de absolvire de la Facultatea de Medicină, iar acest fapt se întâmplă în 1941, în mijlocul ocupației germane a Țărilor de Jos și cu ajutorul profesorilor care înțeleg nedreptatea eliminării studenților evrei din universități. Eddy este arestat și dus într-un lagăr de concentrare de tranzit. Ca și mai târziu, la Auschwitz, faptul că este medic, iar naziștii au nevoie de serviciile lui, îi va salva viața. Va lucra în spitalul lagărului de la Westerbork, unde o cunoaște pe Friedel, o infirmieră în vârstă de optesprezece ani, de care se va îndrăgosti și cu care se va căsători. În 1943, sunt amândoi deportați la Auschwitz și vor începe cea mai importantă luptă a vieții lor: cea pentru supraviețuire.
Mărturiile despre viața la Auschwitz sunt absolut cutremurătoare, sunt pagini întregi greu de citit…și totuși, în mijlocul atrocităților și a morții, speranța există și oamenii luptă pentru a avea un Mâine.
„Zilnic, omul trăiește în lagărul de concentrare multe ore fericite. Atunci lămpile sunt închise, curentul e oprit și sârma tăiată. Atunci sufletul se poate elibera de trupul ostenit și schingiuit. În imperiul în care pătrunde seara, nu există niciun SS-ist... Acolo există doar un domnitor: marea tânjire. Acolo există doar o lege: libertatea. Viața e un ciclu format din două perioade: de la gongul de dimineață până la gongul de seară și de la gongul de seară până la gongul de dimineață, iar atunci când răsună gongul de dimineață, simțurile se trezesc și încătușează sufletul: paradisul ia sfârșit.”
Cartea lui Eddy de Wind poate fi citită și ca un avertisment pentru fiecare dintre noi... o pledoarie pentru a ține ochii deschiși și a acționa împotriva discriminării, abuzului și dictaturilor de tot felul. Acum poate mai mult decât oricând...
-
Plusuri
Mărturia crudă, tragică și expresivă a distrugerii unor oameni a căror singură vină a fost comunitatea, clasa socială în care s-au născut.
Mesajul frumos al cărții care vorbește și despre speranță, solidaritate și forța de a supraviețui. -
Recomandari
O carte esențială nu numai pentru literatura Holocaustului, dar și pentru istoria universală a umanității.