bookblog.ro

Edenul mistic

Scris de • 4 January 2012 • in categoria

Aleph Paulo Coelho

Titlu: Aleph
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-689-500-5

“Sunt în Aleph, punctul unde totul este în acelaşi loc, în acelaşi timp.”

După ce am terminat de citit cartea, mi-am dat seama că nu am înţeles foarte clar ce reprezintă de fapt Aleph. Ar putea fi vorba despre absolut, infinit, despre un spaţiu primordial, Eden sau despre un loc al regăsirii de sine. Naratorul şi totodată personajul principal, care se pretinde a fi chiar Paulo Coelho, pleacă într-un turneu de promovare a operei sale literare.

Turneul devine o adevărată călătorie iniţiatică, în condiţiile în care scriitorul simţea că nu îşi găseşte sensul pe lume. Este ajutat să înţeleagă mai multe despre sine, despre lume şi despre viaţă de către J., un soi de mentor spiritual, care îi va insufla iubire faţă de divinitate într-un sens panteistic:

“Doamne, când ascult vocile animalelor, foşnetul copacilor, murmurul apelor, ciripitul păsărilor, vuietul vântului sau bubuitul tunetului, simt în ele o mărturie a unităţii Tale; simt că Tu eşti puterea supremă, atotştiinţa, înţelepciunea supremă, justiţia supremă.”

În momentul în care porneşte în călătorie, o cunoaşte pe Hilal, o violonistă care are o capacitate deosebită de a-i călca pe nervi pe cei din jur. Fata dă dovadă de o sinceritate agasantă, povestind, fără să fie poftită, despre viaţa ei şi menirea pe care o are. Violată în copilărie, s-a refugiat în studiul viorii. Cât despre rolul ei în călătoria alături de Coelho, acesta este inspirat de o parabolă care, după părerea mea, ilustrează foarte frumos prietenia:

„Ieşind din prăvălie, a văzut că sufla un vânt îngheţat, l-a apucat frica şi s-a hotărât să-l întrebe pe prietenul său cel mai bun, Aydi, dacă nu era o nebunie să ţină pariul acela.

După ce s-a gândit puţin, Aydi a răspuns: Am să te ajut. Mâine, când vei fi în vârful muntelui, priveşte înainte. Eu am să fiu pe vârful muntelui învecinat, voi petrece toată noaptea cu un foc aprins pentru tine. Uită-te la foc, gândeşte-te la prietenia noastră, şi asta îl va ţine aprins. Ai să reuşeşti, şi după aceea eu am să-ţi cer ceva în schimb.

Ali a trecut proba, a primit banii şi s-a dus la prietenul său acasă: Mi-ai spus că vrei o răsplată.

Aydi a răspuns: Da, dar nu în bani. Promite-mi că, dacă vreodată un vânt rece va trece prin viaţa mea, vei aprinde pentru mine focul prieteniei.”

Hilal se dovedeşte ulterior a fi o fostă iubită dintr-o viaţă anterioară a scriitorului, tulburându-i acestuia echilibrul în căsnicie, însă totodată îl iniţiază într-o călătorie spirituală din care acesta va ieşi mai împlinit, pentru că a reuşit să atingă Aleph-ul.

 • Plusuri

  Misticism, mister, reflecțiile referitoare la prietenie și iubire.

 • Minusuri

  Este o lectură adresată mai mult fanilor genului.

 • Recomandari

  Celor care sunt fani ai lui Paulo Coelho.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Adriana spune:

  But why the spoiler?

  Sau, de fapt, placerea lecturii e de a urmari punerea cap la cap a evenimentelor din viata trecuta si evolutia relatiei prezente dintre Paulo si Hilal?

  In orice caz, am citit si carti mai bune de Coelho :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro