bookblog.ro

Credincioasa, Păcătoasa și Nehotărâta – Cele trei fiice ale Evei

Scris de • 10 April 2018 • in categoria

Titlu: Cele trei fiice ale Evei
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 413
ISBN: 978-973-46-6991-1
Cumpara cartea

Aș vrea să încep această recenzie cu o mărturisire: Elif Shafak este una dintre scriitoarele mele preferate. Am descoperit-o cu „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, o carte fascinantă despre iubire și spiritualitate, apoi am continuat cu „Bastarda Istanbulului”, „Lapte negru”, „Onoare”, „Palatul Puricilor”. Elif Shafak scrie într-un fel unic care te face să te desparți cu greu de fiecare carte a ei.

Scriitoarea are o istorie de viață la fel de fascinantă ca și cărțile pe care le scrie, o adevărată călătorie prin culturi diferite, care i-au oferit cu siguranță ocazii nenumărate de a se inspira din poveștile acelor spații georgrafice și spirituale.

De origine din Turcia, Elif Shafak s-a născut la Strasbourg. Și-a petrecut copilăria și adolescența călătorind împreună cu mama sa (care a îmbrățisat o carieră diplomatică) în Spania, Franța, Iordania, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. A înțeles de timpuriu valorile multiculturalismului și a dezvoltat un interes viu pentru modele spirituale diferite. A scris în turcă și în engleză, iar cărțile sale au cucerit o audiență internațională și au deranjat uneori mentalități conservatoare din spațiul islamic.

Cele trei fiice ale Evei” explorează conflictul dintre secularism și credință prin intermediul a trei femei: Credincioasa, Păcătoasa și Nehotărâta – Mona (o americancă de origine egipteană atașată de religia sa), Shirin (o englezoaică iraniană atee) și Peri (din Turcia, cea care a crescut între o mamă religioasă și un tată liberal, purtând cu ea contradicțiile și conflictele celor două extreme). Toate trei sunt studente la prestigioasa universitate Oxford și participă la seminariile controversatului profesor Azur, cel care încearcă prin metode non-conformiste să le formeze gândirea critică și să le schimbe perspectiva despre lume și viață.

La seminarul profesorului Azur (unde nu oricine este admis), cele trei studente explorează diferențele culturale, prejudecățile, ideile absolute care domină lumea post-11 septembrie. “…să dăm totul peste cap, să estompăm granițele, să aducem laolaltă idei ireconciliabile și oameni improbabili. Imaginează-ți un islamofob care face o pasiune pentru o femeie musulmană... sau un antisemit și un evreu care devin cei mai buni prieteni... și așa mai departe până când vedem categoriile ceea ce sunt într-adevăr: roadele imaginației noastre... Absolutiștii vor să reducă pe toată lumea la o singură identitate... noi ne străduim să facem exact opusul: să multiplicăm pe toată lumea la o sută de fețe, o mie de inimi care bat...”. Dar ceea ce sună atât de bine într-o sală de clasă se transformă într-o dramă în lumea reală. O tentativă de suicid, o carieră universitară ruinată, destine frânte sub aparența normalității indică faptul că psihologia umană este mai complexă și mai imprevizibilă decât ideile construite în mediul universitar.

Vă las să citiți povestea lui Peri, Shirin, a Monei și a profesorului Azur.Veți avea sentimentul că este povestea lumii noastre, prinsă în capcana unor false dihotomii și a unor etichete construite de ignoranță și lipsă de toleranță. „Cele trei fiice ale Evei” este un nou cadou minunat pe care Elif Shafak ni-l face nouă, cititorilor.

  • Plusuri

    Stilul narativ puternic care face din cartea lui Elif Shafak o adevărată bijuterie literară.
    O poveste care combină fericit dialogurile filozofice cu insight-urile psihologice.

  • Recomandari

    O carte minunată despre diferențe culturale, false categorii și prejudecăți. Despre lumea noastră.

Categorie: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Violeta spune:

    Am citit cartea…e intr-adevar faina, as zice piscatoare. Lumii asteia i-ar trebui mai multe Elif ……

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro