bookblog.ro

Între vis și realitate

Scris de • 30 November 2012 • in categoria

Titlu: Visul lui Joy
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 440
ISBN: 978-973-724-382-9
Cumpara cartea

„Tot ce credeam că știu despre nașterea mea, despre părinții și bunicii mei, despre cine sunt eu a fost o minciună. Mătușa mea mi-e de fapt mamă. Bărbatul pe care l-am iubit ca pe un tată nici măcar nu mi-e rudă. Adevăratul meu tată este un artist din Shangai, pe care atât mama cât și mătușa l-au iubit cu mult timp înainte să mă nasc”

Nu am crezut că Visul lui Joy poate fi o carte atât de frumoasă, atât de profundă și documentată...Ei bine este! Plăcerea de a o citi mi-a fost astfel și mai mare. Devenind în mod cert una din carțile mele preferate, as vrea să o definesc ca manual de istorie și manual de viață.

De ce manual de istorie? Pentru că Lisa See ne face cunoștință cu China comunistă, din timpul „Marelui salt înainte” lui Mao, care a început în 1958, a mandatat colectivizarea agriculturii chineze și a condus la o foamete catastrofală la începutul anilor 1960.

De ce manual de viață? Pentru că vedem prin ochii tinerei Joy, cum este să afli adevăruri dureroase la o vârstă dificilă, să îți iei viața în mâini și să hotărăști că vrei să părăsești America pentru China comunistă unde se află tatăl tău adevărat pe care nu l-ai cunoscut niciodată.

Visul lui Joy este o continuare a cărții „Fetele din Shanghai”, povestea a două surori, May și Pearl, care reușesc cu greu să părăsească China în vreme de război și să ajungă pe pământ american. Acum, romanul o are în centru pe Joy fiica lui May. Chiar dacă nu am citit Fetele Shanghai, din Visul lui Joy am aflat că cele două surori au iubit în tinerețe același bărbat, pe nume Z.G Li, artist ce le picta pe acestea pe vremea când erau modele în Shanghai. Z.G este tatăl lui Joy dar lipseste total din viața ei pentru că el o părăsește pe May fără ca măcar să știe că aceasta e însărcinată.

Povestea lui Joy este una tulburătoare. Trăiește toată viața cu impresia că tată îi este Sam, soțul lui Pearl, până într-o zi când află că tatăl ei este altcineva. Deci, două lovituri dintr-o dată: mama ei nu este Pearl ci May, iar tatăl ei nu e Sam ci e Z.G. Cum era de asteptat, se produce o ruptură în relația ei cu familia. Atunci ia hotărârea de a fugi în China, pentru care avea sincere sentimenete de adimirație și credea că acolo va găsi viața adevărată, alături de tatăl ei. De aici începe visul lui Joy.

Este interesant de urmărit drumul lui Joy spre China. Este un drum inițiatic aș putea spune, pentru că intră într-o lume nouă: este nevoită să renunțe la propria identitate - își predă pașaportul la intrarea în țară - nu știe dacă îl va mai recupera vreodată, își susține noua convingere - aceea că vrea să ajute poporul și reconstrucția națională și face cunoștință cu noile „reguli ale jocului”- cele dintr-o țară comunistă. Desigur, visul ei va deveni o dezamăgire pe zi ce trece. China este o țară stapânită de idealism, sărăcie și nesiguranță. Va continua să se mintă pe sine însăși dar experiențele la care va lua parte îi vor schimba iremediabil părerea.

Cea mai impresionantă parte a romanului este cea în care este descrisă în detaliu situația țăranilor chinezi, supuși colectivizării. Aceștia sunt îndoctrinați până la îndobitocire, înfometați și lăsați să moară în cele mai cumplite moduri. Au murit 45 de milioane de oameni de foame în China, este un fapt atestat.

Din toate aceste anomalii ale istoriei, prin care Joy trece vrând-nevrând, mama ei „adoptivă”, Pearl, reușește să o scoată la suprafață cu multă răbdare și iubire. Chiar dacă , inițial, Joy nici nu vrea să audă de mama ei, măcar psihic și tot cred că a contat, faptul că mama ei se afla în China alături de ea, de la început.

Este un roman de zbucium interior, un roman al impactului hotărârilor de moment- impulsive, dar în același timp un roman al greșelilor făcute de o mamă în tinerețe și al repecursiunilor asupra celorlalți.

  • Plusuri

    Povestea este un plus în primul rând, apoi descrierile isorice de mare excepție.

  • Recomandari

    Este o carte care te învață multe, o recomand tuturor. Se citește ușor, este roman de dragoste și roman istoric în același timp.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Marilena spune:

    Fetele din Shanghai a fost cu adevarat o carte exceptionala, de neuitat. Iar din recenzia ta inteleg ca si Visul Lui Joy este la fel sau chiar mai dramatica. O adaug in teancul de carti care asteapta Craciunul pentru a fi citite.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Gelozia Alain Robbe Grillet

Copyright ©2011 Bookblog.ro