bookblog.ro

Universul magic

Scris de • 14 October 2008 • in categoria

0Autor: Nigel Calder
Rating:  Nigel Calder - Universul magic
 rating - recenzii carti
Editura: All

 Nigel Calder - Universul magic
 - recenzie carti

Popularizarea ştiinţei şi focusarea

Pentru a avea succes, sau, mai bine zis în cazul de faţă, pentru a realiza ceva cu succes, trebuie să fii focusat. Nu o spun eu, o spun oameni cu experienţă, cu autoritate. Nu poţi să cânţi la vioară, să pictezi, să faci fotografii şi să scrii literatură. Nici una dintre ele foarte bine, în orice caz.

La fel mi-am spus şi când am luat în braţe ceaslovul de faţă. Să pui de unul singur lumea într-o carte mi se pare un proiect destul de... ambiţios. Inevitabil m-am gândit că Nigel Calder nu are cum să ştie atâtea lucruri sau, dacă ştie, sigur nu a mai avut timp să îşi exerseze talentul scriitoricesc. Surpriza a venit de pe Wikipedia, de unde am aflat de existenţa a ceea ce se cheamă science journalists. Adică nişte jurnalişti care înţeleg ştiinţa şi care sunt la curent cu toate noutăţile din domeniu. Unde mai pui că autorul de faţă a luat şi câteva premii...

Care pânză de păianjen?

În introducere Nigel Calder zice ceva de o pânză de păianjen, cum că genele umane au legătură cu deriva continentală şi minereul de fier cu demenţa (printre altele). Mai exact, că tot ce există în lume este interconectat. Se pot face milioane de legături, pornind de la un domeniu şi ajungând în altul.

Am înţeles pe deplin ideea lui când am ajuns la finalul primului capitol: pentru că nu cunoşteam un termen pe care îl folosise, am urmat sugestia "Pentru mai multe informaţii despre [...] vezi capitolul...". Inutil să mai spun că dacă aveam vreun plan de a parcurge informaţiile în ordinea în care sunt introduse de către autor, acesta s-a spulberat.

Cum se citeşte cartea

Acesta nu este însă un neajuns. Având structura unei enciclopedii, poţi începe cu orice articol doreşti, iar dacă nu înţelegi un termen îl găseşti la litera corespunzătoare. În 700 de pagini este puţin probabil să nu găseşti un articol care să te lămurească dar, pentru cârcotaşi, recunosc că m-am "blocat", dar numai de foarte puţine ori.

Cum NU se citeşte cartea

Biologie, zoologie, genetică, chimie, neurologie, lingvistică, geografie, fizică... Universul magic nu se citeşte tot odată. Vrând să îmi formez o părere corectă despre carte, m-am îndopat cu informaţii pe care, din păcate, nu le-am asimilat aşa cum aş fi vrut. Articolele ar trebui citite cu răbdare, atenţie şi probabil de mai multe ori. Ceea ce chiar voi face.

Chiar şi aşa, am rămas cu destule informaţii. Şi cu părerea că sunt puţine lucruri care să nu poată fi explicate oamenilor care nu au legătură cu ştiinţa. Şi cu admiraţie faţă de Nigel Calder- trebuie multă dăruire pentru a pune singur (cel puţin pe copertă ) la punct o carte a lumii.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. mvs spune:

    Cat de stiintifice sunt articolele? Sunt pe intelesul tuturor sau au un limbaj super specializat?

    raspunde

  2. Raluca Alexe spune:

    Tocmai asta e partea cea mai frumoasa: e pe intelesul tuturor. Altfel era putin probabil sa o citesc pe toata :D

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro