Cum l-am redescoperit pe Oscar Wilde
Autor: Oscar Wilde
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Luana Schidu
Numar pagini: 143
ISBN: 978-973-50-5902-6
Când arta și damnarea se întâlnesc într-o așa zisă scrisoare de dragoste.
Furie, resemnare, suferință, extaz, iubire, agonie și câte și mai câte nuanțe sunt transpuse într-o scriitură scurtă, însă cât se poate de cuprinzătoare: „scrisoarea” adresată de Oscar Wilde celui pe care l-a iubit, Bosie, în timp ce își număra orele în închisoare, condamnat pentru „crima de sodomie” în 1895. Bineînțeles, acest „privilegiu” de a scrie nu i se acordă de la început, ci pe final de sentință, ca remediu medical, neavând însă dreptul de a expedia scrisoarea. [Citeste tot Articolul]
„Clipă, rămâi, căci eşti atâta de frumoasă!”
Autor: Oscar Wilde
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Antoaneta Ralian
Numar pagini: 296
ISBN: 978-973-689-822-8
„Cât e de dureros, a murmurat Dorian Gray continuând să-şi fixeze portretul. Cât de dureros e gândul că am să îmbătrânesc , că o să ajung hidos şi respingător. Şi portretul ăsta o să rămână mereu tânăr. Nu va arăta niciodată mai bătrân decât în această zi de iunie... Ah, dacă s-ar putea să se petreacă invers! Dacă s-ar putea ca eu să rămân mereu tânăr şi portretul să îmbătrânească! Pentru aşa ceva... pentru aşa ceva... aş da totul! Da, nu există pe lume ceva ce n-aş da! Mi-aş da şi sufletul!"
Portretul lui Dorian Gray – cartea si filmul
Autor: Oscar Wilde
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2001
Traducere: Magda Teodorescu
Numar pagini: 276
ISBN: 973-683-745-9
<br\>
Cum ar fi să îţi vezi sufletul? Partea noastră esenţială, dar invizibilă. Să vezi ceea ce eşti de fapt pe interior.
Aţi reuşit sa faceţi acest exerciţiu de imaginaţie?
Acum să încercăm altul. Cum ar fi dacă timpul sau acţiunile tale nu ar avea niciun efect asupra ta?
Dacă ai avea parte de toate astea, te-ai schimba? În ce te-ai transforma?
"Dorian Gray" este romanul care dă răspunsul la aceste întrebări, din perspectiva autorului, desigur. Oscar Wilde aduce în prim plan un tânăr inocent si credul, dar deosebit de frumos ce ajunge în Londra epocii victoriene. Personalitatea lui este modelată de cei pe care îi întâlneşte acolo: un artist, pictorul Basil şi lordul Henri Wotton, un petrecăreţ, filosof al plăcerilor ce devine mentorul lui Dorian.
Tânărul nostru este făcut conştient de frumuseţea sa de către cei din jur şi ajunge să se admire într-un portret pe care îl face prietenul său, Basil. Acesta este momentul în care Dorian îşi doreşte să rămână veşnic ca în tablou: tânăr, frumos, fermecător, perfect! În curând descoperă că dorinţa i se poate împlini: timpul nu mai acţionează asupra trupului său, ci asupra tabloului. Din acest punct totul se desfăşoară ca un vârtej, acţiunile lui sunt îndreptate doar către distrugere şi el decade tot mai mult găsind o plăcere în a contempla ravagiile pe care le face asupra sufletului său întruchipat în portret. Are o nouă filosofie de viaţă în care singurele valori sunt tinereţea şi frumuseţea, iar el este propriul lui idol.
[Citeste tot Articolul]
Portretul lui Dorian Gray
,,Portretul lui Dorian Gray", avand titlul original "The Picture of Dorian Gray", este un roman de fictiune, scris de Oscar Wilde in anul 1890 si publicat in acelasi an, la Londra.
Acest roman a fost criticat inca de la prima sa aparitie, considerat scandalos si imoral. Din aceasta cauza Wilde l-a revizuit si, cel mai important, i-a adaugat o prefata, in care anticipeaza parerile negative ce vor fi emise la adresa romanului, pe care il explica din punctul de vedere al curentului literar in care se regaseste, si anume "aestheticism".
Personajul principal este Dorian Gray, in jurul caruia este construit conflictul major al romanului: promisiunea sufletului acestuia in schimbul tineretii vesnice si incercarea lui de a se impaca cu propria constiinta reflectata in portretul sau.
Acest conflict este sustinut de tema principala a romanului, si anume suprematia tineretii si a frumusetii, intr-o societate limitata la suprafata lucrurilor, care ridica la rang inalt aparentele.
Pe de alta parte, trebuie amintit ca, asa cum reiese din "aestheticism", scopul artei, in care este inclusa si literatura, este acela de a oferi frumusete, si nu ar trebui folosita cu scopuri morale sau politice, asa cum se obisnuia in perioada victoriana; astfel a fost formulata celebra sintagma ,,Ars gratia artis" (arta de dragul artei).
Alaturi de Dorian Gray, tanarul impresionant de frumos, care cucereste inima tuturor, se mai remarca in acest roman si alte personaje. Unul dintre ele este Lordul Henry Wotton, cel care il atrage pe Dorian in capcana stilului sau de viata hedonist;tot el este cel care il convinge pe tanar de efemeritatea frumusetii si a tineretii, constientizare care il determina sa faca acel ,,pact" cu portretul sau.
Un alt personaj este pictorul Basil Hallward, cel care, vrajit de frumusetea si inocenta care se citeste pe chipul lui Dorian, picteaza faimosul portret. Din pacate, acesta sfarseste in mainile operei sale de arta.
In ceea ce priveste portretul, acesta ajunge sa fie oglinda lui Dorian, in urma unui acces de furie, moment in care spune ca si-ar vinde sufletul, numai ca portretul sa imbatraneasca in locul lui.
Astfel ca atunci cand se desparte cu cruzime de actrita Sibyl Vane care se sinucide, portretul sau se schimba pentru prima oara: ,,Ai fi putut spune ca in jurul gurii exista o trasatura care trada cruzime." Schimbarile portretului sunt notate pe parcursul a 18 ani, timp in care Dorian cel pictat devine un monstru, ca urmare a tuturor pacatelor adunate in sufletul lui Dorian cel real.
Sfarsitul romanului, care aduce cu stilul gotic din povestirile de groaza, il prezinta pe Dorian Gray intr-o postura cu totul neasteptata. Este surprinzator, si chiar daca neintentionat, moralizator. Incheie cu succes o carte frumoasa care reuseste sa ridice destule semne de intrebare reflectate pe chipurile celor care o citesc.
O recenzie de: Raluca Alexe