bookblog.ro

Toate familiile sunt psihotice

Scris de • 20 February 2008 • in categoria

0Autor: Douglas Coupland
Rating: Douglas Coupland - Toate familiile sunt psihotice rating - recenzii carti
Editura: Humanitas

Douglas Coupland - Toate familiile sunt psihotice - recenzie cartiCu siguranţă că titlul acestui roman va atrage atenţia tuturor celor care, deşi îşi iubesc familia, oftează cu năduf şi exasperare amuzată ori de câte ori sunt forţaţi să fie prezenţi la o reuniune de familie. Şi da, romanul acesta vă va răspunde la aşteptări!

Familia Drummond nu este una tipică (în fond, care este?) şi aproape că nici nu mai e nevoie de un fir al acţiunii atunci când membrii acestei familii se adună la un loc.

Janet (figura matriarhală care domină romanul) este părăsită de soţ, este infectată, printr-un accident absurd, cu HIV de fiul ei mai mare şi trăieşte cu vina de a fi născut-o pe fiica ei fără o mână. Ted, tatăl alcoolic şi degenerat, îşi părăseşte nevasta şi familia pentru o femeie-trofeu. Wade, fiul cel mare, un contrabandist hoinar, bolnav de SIDA, decide să îşi întemeieze o familie alături de credincioasa Beth. Sarah, eroina familiei, născută dintr-o neglijenţă medicală fără o mână, se pregăteşte să se lanseze în spaţiu. Bryan este sinucigaşul militant împotriva globalizării, viitorul tată a unui copil ce va fi vândut de prietena sa anarhistă, Shw.

Încă din primele pagini, Coupland înghesuie o pleiadă de evenimente ce declanşează romanul precum o explozie a absurdului. Se sare între diferite episoade ale istoriei familiei şi aflăm aproape simultan că: Wade s-a culcat cu mama sa vitregă, Ted a încercat să-şi împuşte soţia, dar glonţul a nimerit unul dintre copii sau că Bryan este convins că Shw vrea să avorteze copilul ce-l poartă în pântece.

Janet este probabil singurul personaj din roman care atrage simpatie şi permite ataşamentul. Soţie credincioasă şi tradiţionalistă, după ce este părăsită de soţ se descoperă pe sine şi începe să-şi trăiască cu adevărat viaţa. Infectarea cu HIV şi lupta continuă cu SIDA nu o doboară ci constituie un motiv în plus de luptă şi de sete de viaţă. Pasiunea ei pentru internet, înţelegerea pe care o arată faţă de fiecare dintre copii săi, răbdarea de a-i asculta pe toţi cei din jurul ei, o transformă pe Janet în cel mai complex şi îndrăgit membru al familiei Drummond.

Boala este o temă ce străbate întreg romanul, cu percepţii ce merg de la abandonare totală la acceptare senină. SIDA este un subiect tratat deschis în familie, deşi de multe ori cu prea mult umor negru. Dacă la început boala ca miracol este perceptibilă doar în formă metaforică, deznodământul romanului o transformă într-o realitate incredibilă.

În Toate familiile sunt psihotice, Coupland se dovedeşte a fi un maestru incontestabil al dialogurilor relaxate şi naturale, al descrierilor emoţionante şi al realismului crud, presărând textul, în cele mai neaşteptate locuri, cu metafore inedite şi încântătoare.

Forţa sa scriitoricească ne subjugă total şi citim romanul în ritmul impus de el, alternând cu îndemânare momentele de acţiune nebună cu momentele de linişte şi iubire.

Scrisă de Ana-Maria Petriţan

Autor: | Editura:Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Eugen spune:

  Poate ca-ti place Douglas Coupland sau poate ca nu. Daca nu-ti place pentru simplul motiv “ca nu-ti place”, nu-i nimic. Dar daca nu-ti place pentru ca nu l-ai citit inca, atunci nu citi “Toate familiile sunt psihotice”, ci “Girlfriend in a Coma” (nu stiu si nu cred sa fi fost tradusa inca la noi), care este una dintre acele carti pe care toata lumea ar trebui sa le citeasca cel putin o data in viata. Daca va place cum scrie, atunci e probabil sa va placa si Toate familiile sunt psihotice, desi e posibil sa fiti putin dezamagiti.

  raspunde

 2. Bamboocha spune:

  Ce e si mai amuzant la cartea asta(si foarte mare dreptate are citatul de pe spate care zice ca aia care au trecut prin ceva similar vor rade cand o vor citi) e ca pare teribilista, ingrosata pana la absurd, caricaturala (ceea ce si este) insa, foarte din pacate, NORMALA. Eu recunosc ca am avut intotdeauna deficienta de a defini corect normalul, insa familia prezentata in carte “se intampla si exista si traieste” si nici macar nu are nevoie sa fie plasata intr-un mediu de Disneyland, Florida. Mai tragic e ca sunt destui care au experimentat intr-o anumita proportie comedia umana din aceasta carte, fapt care aduce la o foarte drastica “demitizare” a faptelor. In concluzie, eu consider ca socantul in aceasta carte este mult prea mic, iar realul tragic de real.

  raspunde

 3. Pingback: bookblog (bookblog)

 4. Stefan Oancea spune:

  am citit cartea şi mi-a plăcut la nebunie. o carte de weekend, de relaxare şi care sigur te va face să râzi, dacă nu.. măcar să zambeşti.

  raspunde

 5. Nicoleta spune:

  O completare.. Ted l-a impuscat pe Wade pentru ca acesta a facut sex cu mama lui vitrega , iar glontul a trecut prin Wade si a intrat in Janet.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


  Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro