„Democraţia le pretinde mult oamenilor…”
Scris de Raluca Elgyar • 16 November 2016 • in categoria Thriller
Autor: A.J. Kazinski
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Ana-Maria Tamaş
Numar pagini: 647
ISBN: 978-606-719-473-9
Sfânta Alianţă este o carte altfel. Thriller alert, care abordează o teză puţin explorată, aceea a monarhiilor europene văzute ca sisteme totalitare interesate doar de consevarea şi extinderea privilegiilor şi puterii personale… o carte scrisă sub pseudonimul A.J. Kazinski de către autorii danezi Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich.
Jurnalista Eva Katz, recent concediată şi suferind de depresie după moartea logodnicului ei, se vede obligată să accepte o slujbă de asistent de bucătar la o grădiniţă privată din Copenhaga. Fără voia sa, ajunge să se implice în investigaţiile legate de o crimă din sânul casei regale daneze. Unul dintre copiii de care are grijă este fiul doamnei de onoare a Prinţesei Moştenitoare Mary a Danemarcei, iar unchiul băieţelului este asasinat pentru că încercase să se retragă din serviciul familiei regale, având o serie de informaţii compromiţătoare legate de membrii acesteia.
Pe măsură ce se apropie tot mai mult de centrul puterii regale, Eva se expune unui pericol tot mai mare, iar o echipă specială a organizaţiei secrete Sfânta Alianţă (care urmăreşte protejarea şi conservarea regimurilor monarhice) este însărcinată să o elimine.
În realitate, Sfânta Alianță a fost o coaliţie a Imperiului Rus, Prusiei şi Imperiului Austro-Ungar, creată la inițiativa ţarului Alexandru I și constituită formal în 1815. Alianța ar fi trebuit să asigure implicarea valorilor și dragostei creștine și a păcii în viața politică europeană, dar în practică s-a transformat într-un bastion al conservatorismului împotriva revoluțiilor. Cei trei împărați ai țărilor implicate au folosit acest tratat pentru a împiedica răspândirea ideilor revoluționare, în special cele ale Revoluţiei Franceze. Alianța era îndreptată, de fapt, împotriva democraţiei şi secularismului.
Povestea are o dimensiune evident cinematografică (probabil că background-ul de scenarişti de filme al autorilor şi-a spus cuvântul) şi cred este puţin probabil ca Hollywood-ul să rateze în anii următori un material cinematografic atât de clar.
Totuşi, ceea ce diferenţiază cartea de un thriller oarecare este modul în care autorii au reuşit să folosească povestea ca un pretext pentru a pune în discuţie tema controversată a relevanţei regimurilor monarhice în societatea actuală. Dialogul dintre Eva şi profesorul de jurnalism Lagerkvist, bolnav de cancer de plămâni în stadiu terminal, constituie o analiză profundă şi interesantă a relaţiilor caselor regale atât cu publicul avid de poveşti cu zâne şi eroi salvatori, cât şi cu puterea politică şi presa.
„Îi povestea că făcea parte din Alianţă, că provenea dintr-una din cele mai vechi familii europene, una care încă menţinea pe tron opt suverani care nu aveau de gând să rămână cu braţele încrucişate aşteptând ca să fie înlăturaţi unul după altul de cineva… Îi vorbi despre ideea de a aduce pacea pe continent cu ajutorul unei alianţe care să-i fi avut drept artizani pe monarhi…- Democraţia le pretinde mult oamenilor, spuse Lagerkvist… - Oamenii renunţă la luptă şi îi apucă cheful să aleagă un tiran ca să le rezolve problemele”.
Dincolo de părerile noastre personale despre rolul monarhiilor în istoria europeană, despre relevanţa acestora în societatea modernă, vă recomand să citiţi Sfânta Alianţă cu deschidere şi curiozitate şi să folosiţi cartea ca un pretext de a medita la fragilitatea democraţiei şi a libertărţii de expresie. În contextul situaţiei complicate pe care lumea noastră o traversează în ultimii ani, această reflecţie poate fi un exerciţiu util şi necesar.
-
Plusuri
O carte care te ţine cu „sufletul la gură”, o poveste interesantă şi complexă despre lumea noastră.
Dimensiunea cinematografică a poveştii care conferă o doză suplimentară de atractivitate. -
Recomandari
Povestea fantastică a Alianţei care urmăreşte restaurarea monarhiilor în întreaga Europă, dar care ne vorbeşte, de fapt, despre necesitatea de a ne apăra dreptul la libertate şi adevăr.