bookblog.ro

Portretul lui Dorian Gray – cartea si filmul

Scris de • 22 November 2010 • in categoria

Titlu: Portretul lui Dorian Gray
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2001
Traducere:
Numar pagini: 276
ISBN: 973-683-745-9

<br\>
Cum ar fi să îţi vezi sufletul? Partea noastră esenţială, dar invizibilă. Să vezi ceea ce eşti de fapt pe interior.

Aţi reuşit sa faceţi acest exerciţiu de imaginaţie?

Acum să încercăm altul. Cum ar fi dacă timpul sau acţiunile tale nu ar avea niciun efect asupra ta?

Dacă ai avea parte de toate astea, te-ai schimba? În ce te-ai transforma?

"Dorian Gray" este romanul care dă răspunsul la aceste întrebări, din perspectiva autorului, desigur. Oscar Wilde aduce în prim plan un tânăr inocent si credul, dar deosebit de frumos ce ajunge în Londra epocii victoriene. Personalitatea lui este modelată de cei pe care îi întâlneşte acolo: un artist, pictorul Basil şi lordul Henri Wotton, un petrecăreţ, filosof al plăcerilor ce devine mentorul lui Dorian.

Tânărul nostru este făcut conştient de frumuseţea sa de către cei din jur şi ajunge să se admire într-un portret pe care îl face prietenul său, Basil. Acesta este momentul în care Dorian îşi doreşte să rămână veşnic ca în tablou: tânăr, frumos, fermecător, perfect! În curând descoperă că dorinţa i se poate împlini: timpul nu mai acţionează asupra trupului său, ci asupra tabloului. Din acest punct totul se desfăşoară ca un vârtej, acţiunile lui sunt îndreptate doar către distrugere şi el decade tot mai mult găsind o plăcere în a contempla ravagiile pe care le face asupra sufletului său întruchipat în portret. Are o nouă filosofie de viaţă în care singurele valori sunt tinereţea şi frumuseţea, iar el este propriul lui idol.

Începi să te întrebi care va fi sfârşitul şi dacă va avea unul, ţinând cont că eroul principal are în faţă un viitor etern. Dar ieşirea din scenă pe care o găseşte autorul ţi se pare, după ce o afli, singura posibilă.

Cartea “Portretul lui Dorian Grey” este incredibil de uşor de citit, chiar dacă nu este o carte facilă, ci una plină de semnificaţii şi consideraţii filosofice. Dar dialogurile interesante şi firul narativ foarte cursiv te ajută mult. Replicile dintre personaje sunt isteţe, descrierile destul de scurte şi doar atunci când sunt necesare, iar acţiunea pur şi simplu se desfăşoară în faţa ta, nu întâmpini greutăţi în lectură.

Eu, una, m-am îndrăgostit de personajul principal, tânărul superb, cinic, îndrăzneţ, fără limite, care ştie că lumea e a lui. Iniţial cartea părea doar o reproducere drăguţă a atmosferei din Londra secolului XIX, dar semnificaţiile se acumulează progresiv, astfel încât abia spre finalul cărţii începi să înţelegi adevărata ei complexitate.

Dorian Gray

Dorian Gray
Anul aparitiei: 2009
Regizor: Oliver Parker
Durata: 112 min
Rating IMDB: 6.3/10

Filmul a urmat cărţii; eu am urmărit ecranizarea din 2009 (a mai fost realizată una în 1945), regizată de Oliver Parker, care are o distribuţie foarte potrivită, din punctul meu de vedere: Colin Firth – lordul Henry Wotton, Ben Chaplin – Basil Hallwart, iar fanteziile mele în legătură cu Dorian Gray au fost întruchipate cu succes de Ben Barnes.

Pe lângă actorul din rolul principal, care joacă foarte bine tranziţia de la inocenţă la decădere, în film mi-a plăcut modul în care scenele sunt tăiate – se trece de la o scenă la alta brusc, ceea ce accentuează ideea de derulare rapidă a acţiunii şi de selecţie din momentele cărţii. La fel de plăcut impresionată am fost şi de faptul că în film sunt păstrate o parte dintre replicile foarte bune din carte.

În schimb, cred că în film s-a pierdut puterea de sugestie pe care o are
romanul
; în carte tot parcursul spre autodistrugere al personajului este mai mult sugerat, intuit, se creează senzaţia de promiscuitate, toate aceste sunt înlocuite în film de mult sânge şi multe scene cu sex. Am fost foarte dezamăgită să văd că filmul ilusrează întreaga decădere morală doar prin depravare sexuala, probabil din consideraţii comerciale.

Foarte deplasata mi s-a părut introducerea unei scene gay între Dorian şi Basil. Şi asta nu a fost singura modificare faţă de roman, finalul filmului e foarte diferit, într-un sens negativ, cred eu, deoarece finalul romanului era perfect.

Cam asta a fost, iar dacă acest demon cu chip de înger ajunge sau nu să se căiască pentru ceea ce face sau modul în care îşi găseşte sfârşitul, prefer să nu vă dezvălui eu pentru a vă mări curiozitatea.

Cred ca este evidentă concluzia: prefer cartea. Romanul are o originalitate şi o prospeţime pe care nu le-am regăsit în film. Dorian Gray nu este un film prost, dar comparaţia cu romanul îl face sa pălească mult.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Delia Marc spune:

   “Foarte deplasata mi s-a părut introducerea unei scene gay între Dorian şi Basil” Raspunsul este poate acela ca scenariul sugereaza si ceva din orientarea sexuala a lui Oscar Wilde? Noi am considerat acest film drept o realizare meritorie, vezi la:

   http://filme-carti.ro/filme/dorian-gray-2009-689/
   http://filme-carti.ro/filme/dorian-gray-2009-ii-784/#more-784

   raspunde

   • Andreea Chebac spune:

    Stiu ca a fost gasita aceasta explicatie pentru scena adaugata, dar eu am privit scena ca pe un minus al filmului fata de carte, indiferent de motivul pentru care a fost introdusa.
    Cat despre valuarea filmului … Care ar mai fi farmecul daca am avea toti aceeasi parere?

    raspunde

    • Delia Marc spune:

     :-) sigur ca din pareri diverse poate sa para un inducator echilibrat, cu conditia ca intre limitele inferioare si cele superioare sa nu fie foarte mare ecart – atunci ceva nu este in regula la perceptie si dicernamant! Sa ne citim de bine:-)

     raspunde

  2. mihaela spune:

   Filmul abordeaza mai putin satira sociala pe care a realizat-o Oscar Wilde in roman,accentuind ascensiunea si decaderea lui Dorian, insa mie mi-a placut foarte mult Lord Wotton si marele talent al lui Colin Firth in a-i da viata vicleanului personaj care il conduce pe Dorian in infern.

   raspunde

  3. Raluca Enache spune:

   Referitor la filme, il poti urmari pe cel din 1945: respecta romanul intocmai.

   Cat despre carte, e una dintre preferatele mele.

   raspunde

  4. serbulea bruno spune:

   Buna, Andreea! Mai, mia placut abordarea ta asupra materialului didactic,am incercat sa i privesc munca din punct de veder profesional, si desi nu s in domeniu, m ai convins, si cu siguranta ai reusit sa convingi si pe altii; de fapt, fiind tu convinsa de continutul cartii, ai reusit sa transmiti mesajul dorit catre cititor;

   Spor in continuare in tot ce faci,
   Colegul lui Doru

   raspunde

  5. Zina spune:

   Si pe mine m-a impresionat cartea mai mlt decat filmul. In general prefer cartile inaintea filmelor, lasa imaginatia libera sa croiasca personajele si sentimentele…chiar si interioarele sau peisajele.

   raspunde

  6. Laura spune:

   Sincer, nu am citit cartea, nici filmul nu l-am vazut…insa articolul mi-a trezit interesul in ceea ce priveste filmul, fiind mai mult cinefila decat devoratoare de beletristica…

   Imi place modul in care este prezentata in paralel aceasta lupta continua intre film si carte, tot mai des intalnita in vremurile noastre…

   Eu le-as alege pe amandoua…pentru a putea avea apoi o parere obiectiva si concreta in ceea ce priveste portretul lui Dorian Gray.

   raspunde

  7. ghinionist spune:

   Am vazut filmul … foarte bun!

   raspunde

  8. Bianca spune:

   “Portretul lui Dorian Gray” e inainte de toate o carte despre frumusete, eternitate si decadenta…E una dintre cartile mele preferate mai ales pentru ca accentueaza decalajul dintre esenta si aparenta. Ai dreptate, finalul e intr-adevar perfect. Cat despre film, nici pe mine nu m-a incantat. Denatureaza romanul cu cateva scene care dupa parerea mea nu prea au ce cauta acolo.

   raspunde

  9. Delia spune:

   Am citit si eu carte, mi-a placut tare mult, mai ales trecerea de la puritate la uraciune, un fapt care se intampla mult prea des si in zilele noastre.

   Filmul in schimb, ca toate filmele care au fost realizate dupa o carte, a fost pentru mine o mare dezamagire. Inca astep un film care sa se ridice macar la aceiasi inaltime la care este si cartea dupa care a fost realizat :).

   raspunde

  10. Bejan Sebastian spune:

   “Foarte deplasata mi s-a părut introducerea unei scene gay între Dorian şi Basil” – În caz că nu ţi-ai dat seama, Basil era îndrăgostit de Dorian, atât în carte, cât şi în film; înaintea publicării cărţii, Oscar Wilde a fost nevoit sa taie şi să modifice împreună cu editorul său, de frica moralităţii victoriene, multe pasaje din carte în care relaţia lui Basil cu Dorian era dusă dincolo de prietenie. (Ex: fraza din versiunea iniţială „Te-am adorat, e adevărat, cu mult mai multă dragoste decât ar trebui să-i dăruiască un bărbat unui prieten. Într-un fel, nici n-am iubit niciodată vreo femeie” a devenit în versiunea “curăţată” „Din clipa în care te-am cunoscut, personalitatea ta a avut o înrâurire ieşită din comun asupra mea”.)

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro