Barcelona medievală
Scris de Renata Nae • 5 January 2013 • in categoria Roman istoric
Autor: Ilfonso Falcones
Rating:
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2008
Traducere: Ileana Scipione
Numar pagini: 576
ISBN: 9789731037134
Catedrala mării face un portret bine conturat al Barcelonei secolului 14, în timpul construcției catedralei Santa Maria del Mar, una dintre cele mai impresionante catedrale din lume.
Din moment ce îmi plac romanele istorice am citit-o cu placere deși la un moment dat a fost puțin obositoare din punct de vedere al detaliilor. Acțiunea romanului se petrece în jurul unui fenomen și în jurul unui personaj. Fenomenul se referă la unirea într-o idee comună a oamenilor din Ribera, o mahala simplă de pescari, care hotărăsc să ridice templul cel mai măreţ închinat vreodată Fecioarei Maria. Personajul din planul doi este Arnau.
Cartea ne face să realizăm importanța construcției Catedralei gotice și modul în care societatea, de la nobili la iobagi, a fost afectată de aceasta. În același timp ne este dată ceea ce aș numi una dintre cele mai bune prelegeri de istorie ce descrie viața în Evul Mediu. Pentru a oferi o structură solidă a textului autorul pune pe hârtie viața lui Arnau Estanyol, care s-a născut iobag și a încheiat baron. Arnau, eroul poveștii, este portretizat ca un om umil, ai spune fără ambiții, dar care reușește cumva să devină cel mai bogat om din Barcelona. Viața lui ia o întorsătură neașteptată din momentul în care vine în Barcelona, circumstanțele fac în așa fel încât acesta să devină bogat și erou în același timp.
Astfel, putem înțelege sarcinile de zi cu zi, de la cele ale unui iobag la cele ale comercianților și creditorilor de bani. Vedem începutul Inchiziției, viața în Judería (cartierul evreiesc), preocupările religioase ale oamenilor, modul în care lucra un oraș comercial, precum și drepturile și obligațiile cetățenilor de orice speță. Prejudecățile și valorile tuturor straturile sociale sunt aduse în prim-plan.
Din această lume marcată de intoleranţă religioasă, ambiţii materiale şi diferenţe sociale se urzeşte o intrigă plină de suspans, violenţă şi pasiune care recreează clarobscurul perioadei feudale.
-
Plusuri
Informațiile pe care le ofera despre Barcelona medievală și perioada Inchiziției reprezintă un plus pentru cei interesați de subiect.
-
Minusuri
Unele pasaje explicative devin obositoare la un moment dat.
-
Recomandari
Celor interesați de romane istorice și celor care vor o carte bună din care să rămâi cu ceva.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Este una din cele mai bune cărți citite vreodată
Mihai spune:
13 November 2013 | 3:18 pm
Am inceput de cateva zile sa citesc acesta carte fiind incurajat de toate referintele favorabile acesteia.
Din pacate cartea este tradusa in cel mai prost mod cu multe dezacorduri si fraze fara sens fara a mai aduga limbajul arhaic care iti ingreuneaza cititul.
Sincer dupa ce am citit vreo 50 de pagini imi venea sa o trimit celor de la RAO asa ca dupa alte cateva zeci de pagini al aruncat-o pe raft cu parerea de rau ca am dat banii pe ea si m-am delectat cu Satalpii Pamantului.