bookblog.ro

Amintirile sunt ceea ce nu mai vrei să-ți amintești

Scris de • 5 November 2021 • in categoria

Titlu: Nopți Albastre
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Traducere:
Numar pagini: 206
ISBN: 978-606-978-361-0

Am citit Nopți Albastre în două ore, am deschis cartea și nu am mai putut să o închid până la final. Și poate că este genul de carte care nu se poate citi decât așa, dintr-o suflare, fără să te desprinzi nici macăr un moment de vocea minunată, fragilă și curajoasă a scriitoarei. Joan Didion vorbește (și spun vorbește, nu scrie – deși acesta e verbul potrivit – pentru că reușește să creeze un dialog cu tine, ca cititor, care este foarte apropriat, pe care îl auzi... citindu-l) despre viață, despre speranță, despre moarte, despre sfârșit și început, cu inteligență, emoție și o vibrație puternică care ne face să lăsam deoparte, fie și pentru câteva momente, propriile idei și filtre și să acceptăm Povestea, așa cum este ea.

Cum poți scrie despre moartea propriului copil ? Poți ? Vrei ? Este necesar ? Joan Didion o face așezând moartea fiicei ei adoptive, Quintana, în contextul propriei îmbătrâniri, al morții soțului, al muncii de scriitoare și om de teatru. Cartea este un amalgam de planuri, de voci și amintiri, care se suprapun, se combină, se pierd unele în altele, urmând un fir al... vieții, așa cum se trăiește ea secundă de secundă, și nu unul al structurii narative filtrate și manipulate de alte considerente.

Există o relație a omului cu trecutul și amintirile sale pe care autoarea o suprinde într-un fel unic și cred că în această relație constă frumusețea discursului lui Joan Didion.

Ai atâtea amintiri minunate, mi-au spus oamenii mai târziu (..după moartea fiicei), ca și cum amintirile aduce vreo alinare. Amintirile nu sunt o alinare. Amintirile sunt, prin definiție, legate de trecut, de lucruri pe care le-am pierdut. Amintirile sunt uniformele de la Westlake din șifonier, fotografiile decolorate și plesnite, invitațiile pentru nunțile unor oameni care nu mai sunt căsătoriți, cartonașele de liturghie de la înmormântările unor oameni ale căror chipuri nu ți le mai amintești. Amintirile sunt ceea ce nu mai vrei să își amintești.”

Călătoria durerii atunci când pierdem oameni dragi include și zona aceasta a amintirilor care, uneori, amplifică durerea, în loc să o aline. Ce frumos și ce uman formulează autoarea acest sentiment !

Nopți Albastre sunt poezia melancolică a finalului de drum, a durerii care însoțește acest final, dar și o pledoarie subtilă pentru a trăi viața aici și acum... întotdeauna și din plin.

 • Plusuri

  Planurile narative multiple care sunt desenate și combinate cu măiestrie pentru a crea poezia melancolică a vieții și a morții.

 • Recomandari

  O carte inteligentă, emoționantă și subtilă despre tot ceea ce este profund uman.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Julia Roberts spune:

  Cam rapud 2 ore pentru aceastã carte. Chiar foarte rapid.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro