bookblog.ro

Panorama lumii clasice

Scris de • 12 March 2009 • in categoria

0Autor: Nigel Spivey, Michael Squire
Rating: Nigel Spivey Michael Squirev-Panorama lumii clasice rating - recenzii carti
Editura: All

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Nigel Spivey Michael Squirev-Panorama lumii clasice- recenzie

Când vine vorba despre cărţi, pe lângă beletristică, la care nu aş putea renunţa niciodată, am două mari pasiuni: cărţile cu poze (şi nu, nu mi-e lene să citesc :P ) şi cărţile de istorie. Cartea cu poze din Bucureşti, cartea cu Africa, cartea cu poze din casele oamenilor, cartea cu picturi şi atlasul de istorie stau la loc de mare cinste în biblioteca mea. Şi cum 2 în 1 e mai bine decât doar 1, când dau peste o carte care îmbină pozele cu istoria îmi este clar că va fi una din cărţile asupra căreia voi reveni de multe ori, chiar dacă o citesc o dată.

Cum parcurgi însă o carte de istorie de 355 de pagini, în format doar ceva mai mic de o foaie A3? Răspunsul este: mai greu, dar cu fascinaţie şi nerăbdare. Cu părere de rău că nu poţi "înmagazina" toată informaţia, cu sentimentul că ţii în mână ceva cu adevărat preţios şi cu dorinţa de a râde de cei care nu au auzit de cartea pe care ai citit-o tu. Hmmm... cred că asta înseamnă pasiune :) . Însă neapărat trebuie parcursă în casă, unde, dacă eşti o fire mai sportivă, o poţi folosi şi pe post de ganteră.

Revenind însă la motivele pentru care Panorama Lumii Clasice este cu adevărat preţioasă, acestea ar fi două. Primul este numărul mare al pozelor de o calitate foarte bună: statui, picturi, fresce, monumente arhitectonice, obiecte de podoabă, obiecte casnice, toate vin în completarea subiectelor abordate, al doilea motiv pentru care cartea îşi merită cele cinci stele. De la modul în care era privit şi îngrijit corpul omenesc, prin politică, filosofie, educaţie, economie şi artă până la eroi şi zei, afli aproape tot ce te-ar putea interesa despre trecutul omenirii.

M-am străduit, în timp ce mă gândeam la ce să vă povestesc despre Panorama Lumii Clasice, să găsesc şi ceva de comentat. Şi nu pentru că aş fi eu cârcotaşă, deşi câteodată (numai câteodată :) !) sunt, ci pentru că m-am gândit că nu mă veţi crede dacă va spun numai lucruri frumoase. Este posibil să fie vreo greşeală flagrantă pentru unii, însă cum nu ştiu atâta istorie pe cât ştiu cei doi autori, cel mai probabil nici nu am remarcat-o.

Aşa încât în loc de neajunsuri mi-am amintit una din istorioarele amuzante inserate printre rândurile de istorie: Isomachos îi povestea lui Socrate despre o întâmplare prin care trecuse cu soţia sa. Întors acasă la un moment dat, a găsit-o pe aceasta dată pe faţă cu miniu de plumb, cu extract de limba boului (roşu) pe sub ochi şi încălţată cu tocuri pentru a părea mai înaltă. Reacţia lui Isomachos nu a fost însă pe măsura aşteptărilor soţiei sale: i-a explicat că el nu încearcă să pară ceea ce nu este şi că pentru o femeie cea mai bună cale de a îşi menţine tenul sănătos este să facă multă treabă în casă :) .

"Aceasta carte este un muzeu portabil", încep autorii al nouălea capitol din carte. Luând în considerare şi harta, cronologia, dicţionarul de personalităţi şi ghidul de mitologie clasică de la sfârşit, le dau dreptate. Mai puţin la partea cu "portabil" :) .

Scris de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. mvs spune:

    Raluca, cum citesti o astfel de carte? Cu creionul in mana, facand notite pe margini?

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro