bookblog.ro

Umbre și frici ancestrale

Scris de • 13 February 2014 • in categoria

Titlu: Blestemul din Sarnath (The best of H.P.Lovecraft)
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 433
ISBN: 978-606-579-696-6
Cumpara cartea

În lumina lunatică, povestirile lui Lovecraft se îmbibă de straniu, supranatural, malefic și terifiant. Cel mai vechi şi mai puternic sentiment al omului este frica. Şi cea mai veche şi puternică frică este frica de necunoscut.

Aceasta pare să fie tema centrală a scrierilor lui H. P. Lovecraft, scriitorul care a murit necunoscut, pentru ca, apoi, să fie considerat unul dintre „personajele-cult” ale horror/fantasy-ului contemporan.

În sclipirile stranii ale lunii, când întunericul își arată umbrele, iar creaturi din alte lumi și alte vremuri își fac apariția, când coșmarurile transcend imaginația și macabrul preia normalitatea, atunci scriitura lui Lovecraft câștigă în forță și profunzime. Universul pe care el îl creează prin poveștile sale este un univers al tenebrelor, atât din exteriorul, cât mai ales din interiorul umanității, al căror izvor este frica de ceea ce nu poate fi înțeles ori explicat. Îmi petreceam timpul citind cărți uitate și secrete, manuscrise de vrăjitorie care, pe măsură ce treceam fără oprire de noi praguri, mă împingeau spre inima neștiutelor lumi cosmice , se destăinuie unul dintre personajele sale. Sunt o entitate de felul celei în care te transpui tu însuți în libertatea somnului fără vise. Sunt fratele tău de lumină și am plutit cu tine împreună prin văile strălucitoare. , mărturisește un altul, venit dintr-o galaxie îndepărtată.

Planete vechi, alchimie, ocultism și esoterism, goana după viața eternă și nevoia de a călători dincolo de sine și de timp – toate temele „mari” ale acestui gen de literatură, care recreează leitmotivele romantice, pentru a le transpune în cinismul contemporan, sunt conturate într-o scriitură bogată, cu descrieri atipice și o „voce” auctorială bine definită. Dacă, așa cum afirmă Lovecraft, toată viața e doar un set de imagini aflate în creier, dincolo de care granița dintre real și închipuit devine irelevantă, atunci această literatură este o cronică a ceea ce se află dincolo de filtrul conștient: de la o imaginație complexă la coșmaruri creative. Religia, spiritualitatea și istoria, în special misterele antichității, își găsesc un loc la fel de important în tot acest imaginar, făcându-mă să mă gândesc la câteva urme ale romantismului de tip Edgar Allan Poe și ale goticului deopotrivă.

Această colecție de povestiri se citește pe nerăsuflate, atmosfera apăsătoare a „nefirescului” marcând fiecare pagină, spre deliciul meu, atrăgându-te tot mai mult în universul scriitorului. Totul este puternic vizual, olfactiv și tactil, stimulându-ți imaginația și limitele sale.

Nu e de mirare că a inspirat atât de multe narațiuni, curente și stiluri:

  • Plusuri

    Amestecul de straniu, macabru și romantism târziu, varietatea peisajelor imaginare invocate

  • Recomandari

    Pasionaților de fantasy, horror și SF

Categorie: | Autor: |



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro