bookblog.ro

Fantasy cu greutate (la propriu!)

Scris de • 31 July 2017 • in categoria

Titlu: Regina umbrelor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 704
ISBN: 9786068905174
Cumpara cartea

Urmăresc seria „Tronul de cleștar” încă de la apariția primei cărți. „Regina umbrelor” este cel de-al 4-lea volum, iar seria se va mai prelungi cel mai probabil până la volumul 7 (după cum am văzut pe site-ul autoarei).

Așadar, o serie lungă, însă atractivă. Cărțile sunt masive (toate cele 4 de până acum au în jur de 600-700 de pagini), astfel că am avut o poșetă grea de cărat zi de zi spre birou :)). La finalul recenziei veți găsi și o descriere pe scurt a primelor 3 volume, astfel încât să vă faceți o idee despre povestea eroinei noastre.

Însă acum să vorbim despre volumul 4 din serie. Celaena, protagonista seriei, devine acum Aelin. Iar Aelin s-a întors, mult mai pregătită și mai hotărâtă, să elibereze ținutul Erilea de sub stăpânirea magiei crude a regelui Adarlanului.

Comparativ cu cărțile anterioare, avem o eroină mult mai sigură pe sine. Agresivitatea încă o caracterizează, însă acum o folosește calculat. Planifică totul cu mai multă maturitate și își dozează efortul mai inteligent. Nu mai este aceeași Celaena care acționa impulsiv atât de des.

Relația ei cu Chaol, cândva iubitul ei, devine rece și distantă. Cei doi colaborează atât cât este nevoie, însă apropierea de altădată dintre ei pare că s-a pierdut odată cu absența ei îndelungată. Iar discrepanța dintre ei se adâncește și din cauza părerilor diferite referitoare la soarta prințului Dorian.

Ce s-a întâmplat cu acesta? Dorian este închis în temniță, însă cruntă este de fapt închiderea în propriul corp alături de un demon. Demon care îi controlează vorbele și gândurile. Care ar fi scăparea? Aelin nu vede eliberarea decât prin moarte, în vreme ce Chaol speră disperat la o izbăvire…

Imediat după întoarcere, Aelin planifică eliberarea lui Aedion, vărul ei, care a fost închis de rege. Ulterior, apare o tensiune crescândă între Aedion și Rowan, amândoi disputându-și rolul de mascul alfa în fața reginei lor.

Sursa foto: 3dtotal.com

Sursa foto: 3dtotal.com

Pe un plan paralel se desfășoară și povestea vrăjitoarei Manon și a balaurului Abraxos. Clanul vrăjitoarelor, printre care Cioc Negru și Picioare Galbene (știu, superbe denumiri :)) ) se vor supune regelui din Adarlan. Însă Manon nu este o persoană ușor de condus, astfel că uneori va acționa și așa cum crede ea de cuviință…

În „Regina umbrelor” apar noi personaje. Și recunosc că deseori am fost copleșită. Nu mai știam cine ce este, ce reprezintă… Mai ales că am citit volumele la ceva distanță de timp unele de altele. Ce să mai, era un haos în mintea mea. Din fericire, am descoperit acest site care ajută enorm în căutarea personajelor și înțelegerea relațiilor dintre ele.

De ce îmi place seria „Tronul de cleștar”?  

Sunt mai multe motive și am să le prezint concis:

 • M-a impresionat mult eroina. Celaena / Aelin este un caracter puternic, agresivă mai ales atunci când sunt amenințați oamenii dragi ei. Și fix când te obișnuiești cu stilul ei dur, deodată o vezi cum se transformă într-o ființă sensibilă, feminină și, culmea, vulnerabilă. Pentru că îți aduci aminte că totuși este om făcut din carne, oase, durere și sentimente atunci când îi vezi cu ochii minții cicatricele de diferite forme și mărimi de pe piele…
 • Stilul de a scrie al lui Sarah J. Maas, care reușește să te țină captiv în ciuda numărului enorm de pagini. Altfel sigur nu citeam volumele a câte 700 de pagini fiecare! :D
 • Am o slăbiciune pentru poveștile și personajele din sfera fantasy. Pasiunea mi se trage de undeva din copilărie, când citeam cu încântare povești. Fantasy-ul îl consider cumva un domeniu al poveștilor pentru oameni mari. Te bucuri de aceeași idee de ireal, însă la un nivel mult mai complex.
 • Personajele atractive din punct de vedere fizic, comportamental și psihologic. Aici întâlnești personaje cu care ai vrea să te identifici, chiar dacă într-un plan utopic. Sunt atrăgătoare fizic, au puteri supranaturale și își impun punctul de vedere chiar și în fața unui rege tiran și crud. Le admirăm curajul și ne dorim să împrumutăm măcar o parte din puterea lor. În plus, te gândești deseori cum anume ar arăta aceste personaje. Și ți-ai dori să le vezi ecranizate într-un film sau într-o animație. Însă până atunci, te mulțumești cu creații grafice fan art.

Sursa foto: pinterest.com

După cum vă spuneam mai sus, vă las și câteva cuvinte despre volumele anterioare ale seriei.

O cunoaștem pe Celaena Sardothien, o asasină ținută prizonieră în temnițele regelui Adarlanului. Fiul acestuia, Dorian, îi propune să intre în competiția pentru Campionul regelui, alături de numeroși alți criminali cu sânge rece. Dacă va câștiga, își va obține libertatea, însă doar după 6 ani în serviciul regelui.

 • Diamantul de la miezul nopții - Al doilea volum

Romanul intră mult în sfera fantasticului. Caelena începe să afle despre magia pe care o folosește regele pentru a-și subjuga poporul. Se împrietenește cu prințesa Nehemia din Eyllwe, se atașează de căpitanul Chaol, fiind totodată iubită și de prințul Dorian. Celaena începe să își descopere propria magie, iar menirea ei începe să se contureze: aceea de a salva Erilea (întregul teritoriu) de sub dominația regelui tiran.

 • Moștenitoarea focului - Al treilea volum

Celaena va călători în Wendlyn, acolo unde magia încă există (în Adarlan, practicarea magiei era interzisă de regele Adarlanului - cu excepția lui, bineînțeles...). Învață să își descopere puterile și să le controleze sub supravegherea unui Fae, pe nume Rowan (personaj fantastic, deținător de puteri magice). Aici își va accepta noua identitate, Aelin Ashryver Galathynius, regina Terrasenului.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Ioana spune:

   Știe cineva dacă se poate găsi în format electronic?

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  • Camera intunecata

  Copyright ©2011 Bookblog.ro