Tu ai vrea să îți întâlnești Viața?
Autor: Cecelia Ahern
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Marilena Iovu
Numar pagini: 378
ISBN: 978-973-724-421-5
Fantezie și redescoperire de sine, într-un exercițiu imaginar, pentru a te bucura de Viață, întâlnind-o literalmente. O poveste despre împlinirea și acceptarea de sine, cu nuanțe ușor ironice, ușor nostalgice.
Suflete pereche
Autor: Cecelia Ahern
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2008
Traducere: Marilena Iovu
Numar pagini: 479
ISBN: 978-973-724-046-0
Când doamna Marilena Iovu, traducătoarea romanelor Ceceliei Ahern, mi-a spus că Suflete pereche i-a plăcut cel mai mult, am fost nerăbdătoare să văd despre ce este vorba. Nici măcar nu am ctit ce scria pe coperta patru, ce să mai vorbim de căutat detalii pe Internet. Nu-mi pare rău că am citit-o, mai ales că a fost prima noaptein câteva luni bune în care n-am dormit din cauza (sau mai degrabă datorită) cititului. Însă Suflete pereche nu a detronat Prietenul nevăzut şi parcă nici Mulţumesc pentru amintiri.
Ce e drept însă, romanul de faţă revine în aceeaşi "sferă" cu P.S. Te iubesc, în sensul că nu are nici un element fantastic, aşa cum mă obişnuisem în ultima vreme. Este pur şi simplu viaţa lui Rosie Dunne, împletită de multe ori cu cea a lui Alex Stewart. Deşi mi se pare puţin ciudat să alătur cele două categorii, aş spune că pe lângă un exemplu de literatură contemporană, cartea este şi un "bildungsroman". Scris, e adevărat, într-o manieră foarte modernă, asupra căreia voi reveni puţin mai încolo. Însă nici unul din cele de mai sus nu este motivul pentru care am rămas cu un gust amar atunci când am închis cartea, cândva pe la 4 şi jumătate dimineaţa, în timpul săptămânii.
Pentru a vă putea vorbi despre acest motiv mă văd nevoită să fac ceva ce nu cred că am făcut până acum [Citeste tot Articolul]
Cadoul
0
Autor: Cecelia Ahern
Rating:
Editura: Allfa
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Marilena Iovu
307 pagini
ISBN: 978-973-724-260-0
(ediţia în limba engleză)
N-am vrut să vă povestesc despre Cadoul de Crăciun deşi poate aşa ar fi fost mai potrivit. Asta pentru că acţiunea se petrece în aceeaşi perioadă, avem cadouri, spiritul Crăciunului, ideea de "a fi mai bun" şi restul lucrurilor la care v-aţi putea gândi. Însă nu am vrut să consideraţi cartea Ceceliei Ahern drept numai o carte tocmai bună de făcut cadou de Crăciun sau, şi mai, rău, o cărticică uşoară cu care să vă treceţi timpul de Sărbători.
Să nu mă înţelegeţi greşit- este o carte uşoară, însă nu merită să fie citită doar la "ocazii speciale". Asta pentru că, aşa cum ne-am obişnuit de la Cecelia Ahern - sau eu, mai degrabă, având în vedere că am citit toate cărţile ei- subiectele pe care le abordează sunt unele destul de profunde dar de care ne împiedicăm mereu.
De la ce porneşte de data asta? De la faptul că nu avem timp să facem tot ce vrem, că mereu trebuie să prioritizam, să alegem ceva (sau pe cineva) în defavoarea altei activităţi. De la faptul că devine din ce în ce mai evident că nu putem mulţumi pe toată lumea, deşi unii dintre noi sunt destul de curajoşi (sau nebuni) pentru a încerca să [Citeste tot Articolul]
Mulţumesc pentru amintiri
Autor: Cecelia Ahern
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Marilena Iovu
Numar pagini: 420
ISBN: 978-973-724-194-8
Trebuie să recunosc că am fost rea. Am început să citesc Mulţumesc pentru amintiri în tren, în drum spre team-building-ul plin de aventură de săptămâna trecută, iar comentariile mele şi ale ¼ din echipa prezentă în tren au fost foarte răutăcioase. Asta din cauză că subiectul mi se părea prea melodramatic. Cred că este evident, din categoria în care am încadrat cartea, cât de mult m-am înşelat.
Mi-e clar însă că Cecelia Ahern "umblă" după subiecte profunde. Fie că este vorba de soţul mort care îi trimite scrisori de încurajare fostei sale soţii, fie femeia obsedată de muncă ce ajunge să aibă un prieten imaginar (despre care se ştie că se arată doar copiilor) sau o tânără obsedată de căutarea oamenilor şi lucrurilor dispărute. Recitind recenzia Măriucăi, îmi dau seama că ea a găsit o exprimare şi mai bună: "Temele pe care le alege această autoare precoce (prima nuvelă publicată la 21 de ani) sunt sensibile. Acesta e lucrul care îţi sare în ochi din prima."
Subiectul sensbil de azi este [Citeste tot Articolul]
Strategia în afaceri
Autor: Lawrence G. Hrebiniak
Rating:
Editura: ALLFA
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Marilena Iovu
Numar pagini: 312
ISBN: 973-571-787-5
Corporaţii râd în soare argintii
Trăim într-o lume dominată de giganţii industriali, de coloşii financiari şi lista mamuţilor din economie poate continua la nesfârşit. Primul impuls, de respingere. Aproape cu un fior pe şira spinării parcurg cartea, simţind respiraţia rece a gravităţii şi rigorii corporatiste. Pentru mine, o absolventă de Filosofie, managing partner al propriei firme, ocupată cu creativitatea, limbajul de fer-beton al economiei corporatiste mă inhibă. Şi recunosc sincer că acesta este unul dintre puţinele medii în care mi-aş dori să mă aflu. De aceea nu ma pot vizualiza drept un manager al unei astfel de maşinării.
Subiectul cărţii este strategia în afaceri. Extrem de bine documentat, scrupulos şi metodic este Mr. Larry. Îmi place să îl numesc Larry pe dl. Hrebiniak, la fel cum îl numesc prietenii, pentru că mi-l apropie. [Citeste tot Articolul]