O colecție de 8 povestiri, toate având loc în kibbutzul Ykhat sau în împrejurimi, Între prieteni a fost o surpriză plăcută pentru mine deoarece, pe tot parcursul lecturii, am avut zâmbetul larg întipărit pe chip. Și asta nu pentru că evenimentele descrise în carte ar fi comice, nici pe departe. Lejeritatea stilului, personajele pe care le-am îndrăgit instant și întâmplările cât se poate de normale m-au binedispus și au făcut în așa fel încât să nu las cartea jos până ce nu am terminat-o.
Cele 8 povestiri care alcătuiesc volumul sunt scrise din perspectivele mai multor personaje, majoritatea fiind jucători „de rezervă” în unele, numai pentru a primi rolul principal în altele. Mi-a plăcut să văd cum autorul a reușit să ia o mână de cetățeni obișnuiți, cum ar fi un biet grădinar sau un profesor, cu tot cu viețile lor simple, și să îi întoarcă pe toate părțile astfel încât rezultatul final să fie unul demn de laudă.
Viața aparent liniștită din kibbutz (comunitate rurală cooperatistă colectivă caracteristică Israelului și sionismului social-democrat și socialist) ascunde mai multe secrete decât se poate vedea la o primă privire. Un soț își părăsește soția, iar aceasta din urmă corespondează cu amanta lui prin scrisori. Un tată nu acceptă regulile impuse de conducerea kibbutzului, cum că toți copiii trebuie să doarmă împreună, și face tot posibilul pentru a-i dărui odorului său confortul de care are nevoie. Un băiat din afară, „adoptat” de comunitate, muncește pe brânci numai pentru a-și putea vizita părintele bolnav, internat într-un spital dintr-o zonă îndepărtată. Un alt tată trebuie să se lupte cu proprii demoni și teama față de prejudecățile celorlalți atunci când fiica lui, adolescentă fiind, se îndrăgostește de profesorul ei, un bărbat de vârsta tatălui său. Întâmplări banale, cât se poate de normale, dar expuse într-un mod fermecător.
Naturalețea ar fi cuvântul de ordine atunci când vine vorba de cartea lui Amos Oz. Nimic nu mi s-a părut a fi exagerat ori pretențios. Acțiunea, pe cât de banală ar putea părea la început, ascunde suficiente surprize încât să mențină viu interesul cititorului. Portretele personajelor au fost și ele frumos conturate, tocmai de aceea îmi este greu să-mi aleg un preferat. Trăirile lor, atât de intense și reale, m-au transpus instant în pielea acestora și am râs, m-am temut și am suferit în rând cu ele. Dacă ar fi să-i reproșez ceva cărții, atunci i-aș cere socoteală pentru că a fost atât de scurtă.
Între prieteni este genul acela de carte pe care să o citești după o zi stresantă la școală/muncă, pentru că garantat o să alunge orice urmă de sentiment negativ și o să te facă să zâmbești.
-
Plusuri
Personajele, stilul, acțiunea... totul!
-
Recomandari
Tuturor celor în căutarea unei lecturi lejere și încântătoare.
Categorie: Lit. contemporana | Autor: Amos Oz | Editura: Humanitas Fiction