bookblog.ro

Monarhia de azi

Scris de • 14 February 2014 • in categoria

Titlu: Supraviețuitorii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 655
ISBN: 9789731357584
Cumpara cartea

Întotdeauna am fost fascinată de tot ce înseamnă monarhie, ori de câte ori îmi pică în mână un roman cu cea mai mică tentă regală, nu contează din ce vremuri, îl citesc cu sufletul la gură.

Cumpără titlul în engleză

Peter Conradi, autorul cunoscutului roman și film „King’s speech”, creionează de data aceasta un portret al monarhiei europene la început de secol XXI. Luând cititorul într-o călătorie între trecut și prezent într-o lume populată de personalități precum Grace Kelly și Prințesa Diana precum și figuri mai puțin cunoscute, această carte analizează istoria principalelor dinastii europene, oferind o privire prin gaura cheii în lumea lor. Ceea ce este exemplar la acest volum este faptul că spune în primul rând faptul că și monarhii sunt oameni, un adevăr pe care uneori îl uităm.

Punctul de plecare pentru orice discuție despre monarhia occidentală este Regina Elisabeta a Marii Britanii, în primul rând pentru că este monarhul cel mai longeviv din Europa și apoi pentru că se află în fruntea casei regale Windsor, de neegalat în întreaga lume. Conradi îi oferă Reginei Elisabeta o atenție deosebită în această carte. De asemenea trebuie menționat faptul că această ediție conține un capitol dedicat monarhiei române scris de Adrian Cioroianu, ceea ce completează perfect paleta de dinastii a Europei și oferă detalii importante despre această perioadă din istoria țării noastre.

Dacă vă întrebați la ce școli învață copiii monarhilor, cum arată o zi de lucru obișnuită pentru un rege, care au fost regii care au avut comportamente necorespunzătoare sau cum stă treaba cu căsătoria la curtea regală, veți afla că nu este chiar o dolce vita far niente, ci este o viață cu responsabilități uriașe și cu presiunea constantă de a duce numele dinastiei mai departe.

Nu există familie regală, de la cea a Marii Britanii la dinastia Grimaldi, care să nu aibă parte de scandaluri, deși este adevărat că unele au parte mai mult decât altele. Cu toții am auzit, chiar și fără să vrem, despre divorțul prințesei Diana de prințul Charles, despre problemele cu justiția pe care le are fiica regelui Spaniei sau despre copiii nelegitimi ai prințului de Rainier.

Dar aceste situații au existat de când există și monarhia, singura diferență este că secolul XXI nu este unul ușor: tabloidele, televiziunea, presa amplifică orice scandal sau mică neregularitate. Autorul se întoarce tot timpul la monarhiile dinaintea celor moderne, dar se concentrează pe ceea ce se întâmplă în prezent.

  • Plusuri

    Stilul lui Conradi este unul haios, deloc obositor, o plăcere de a fi citit, iar faptul că face tot timpul legătura cu trecutul dinastiilor ajută să se formeze o imagine de ansamblu.

  • Recomandari

    Recomand cartea aceasta celor pasionați și curioși să afle detaliile vieții de monarh contemporan.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro