Orfanii și Speranța
Scris de bookblog.ro • 4 November 2024 • in categoria Roman istoric
Autor: David Laws
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2023
Traducere: Ioana Petridean
Numar pagini: 430
ISBN: 978-606-088-388-3
M-am tot gândit de ce îmi plac atât de mult cărțile despre Holocaust și despre oamenii care, indiferent de naționalitate, religie și vârstă au ales să se afle de partea binelui și să salveze alți oameni, uneori cu prețul propriilor vieți. Este ceva fascinant de frumos în ideea că în cele mai negre circumstanțe, în situațiile fără speranță, există aproape mereu o fărâmă de bine, care ne dă puterea să continuăm, să ne păstrăm o umanitate adesea greu încercată.
Orfanii Fuhrerului este una dintre acele povești care îți arată că imposibilul este, uneori, posibil și că poți găsi ajutor în locuri și oameni la care te-ai aștepta cel mai puțin.
În Munchen-ului anului 1940, profesoara Claudia Kellner, găsește un aliat improbabil în spionul britanic, Peter Chesham, într-o lume degradată de frică și ură. Ceea ce îi va aduce împreună pe acești oameni extrem de diferiți este încercarea de a salva câteva zeci de copii orfani, care trebuie protejați de un stat care a decis că anumite categorii de oameni nu au dreptul la viață. Părinții acestor copii au fost deja deportați și probabil au murit în lăgărele de concentrare naziste. Copiii s-au ascuns într-o clădire din gara orașului, jumătate atelier, jumătate magazine.
“Aici erau mai multe grupuri – cel puțin așa i s-a părut, sălbaticii, extenuații și înfricoșații – stând în șezut sau culcați pe podea, cu crenguțe mistuindu-se în sobă și resturile unei mese, într-o dezordine totală, peste tot în jurul lor. (…) I-a privit cu atenție și a observat că fețele le erau murdare și acoperite de eczeme. Aveau bătături și răni. Hainele le erau zdrențuite și sfâșiate, cu nasturi lipsă. Unul dintre băieți purta o pereche de ochelari cu o singură lentilă, iar un altul avea un zâmbet știrb. Claudia a observat buze umflate, un bandaj grosolan, un șchiopătat cronic și semnele unui conflict vechi.”
Așa îi găsește Claudia pe acești copii și decide imediat că va face tot ce îi stă în putință să îi salveze. Îi va ascunde pe doi dintre ei la ea acasă și va încerca să le găsească adăposturi și celorlalți. Între timp, misiunea lui Peter este schimbată de descoperirea orfanilor și decide, împreună cu tânăra femeie, să încerce o misiune riscantă de salvare a acestora.
Așa cum mărturisește însuși autorul, inspirația pentru această poveste a venit de la trenurile Kindertransport, când mii de copii au fost salvați de regimul malefic al lui Hitler, înainte de izbucnirea războiului. Odată războiul oficial declanșat, scoaterea copiilor din țară (din Germania către Marea Britanie) a fost strict interzisă.
Vă recomand Orfanii Fuhrerului, o carte care vă va ține cu sufletul la gură și vă va face uneori să zâmbiți printre lacrimi. Iar, la final, vă va convinge că speranța există acolo unde umanitatea încă există.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Forța captivantă a poveștii și stilul narativ extraordinar de viu al autorului.
Îmbinarea echilibrată de realitate și ficțiune istorică care contribuie la o construcție narativă palpitantă și plină de farmec. -
Recomandari
O carte profundă și frumoasă despre speranță și oameni care sunt gata să se sacrifice pentru ca ea să continue să existe.