bookblog.ro

Jocul oglinzilor

Scris de • 22 February 2021 • in categoria

Titlu: Viața mincinoasă a adulților
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-978-298-9

Ultima dată când am deschis un roman de-al Elenei Ferrante a fost acum trei ani, la vreo alți doi distanță după ce terminasem de devorat Tetralogia Napolitană, care îmi făcuse cunoștință pe deplin cu ce înseamnă să fii femeie și cum asta poate fi și binecuvântare și blestem. Găsisem în personajele ei frânturi din mine cea care am fost, cea de atunci și, fără să știu, și cea care urma să devin.

Acea familiaritate a lumii pe care o crease era ca un drog, iar eu eram dependentă de următoarea doză. Dar nu orice fel de doză, ci trebuia să fie una mai puternică și altfel căutam încă o poveste care s-o eclipseze pe prima căci altfel eram pregătită să întorc armele către cea care mă hrănea spiritual, pentru că, nu-i așa?, noi ne ridicăm scriitori preferați pe un piedestal și tot noi îi coborâm la fel de aprig atunci când simțim că ne servesc aceeași poveste împachetată altfel? Asta era frica mea cea mai mare, că nimic din ce urmează după faimoasele patru nu se va ridica vreodată la același nivel.

Noul roman o are în centru pe Giovanna, o tânără aflată în pragul adolescenței, a cărei lume este zguduită puternic atunci când își aude tatăl spunând că începe să semene cu sora sa, soră pe care nepoata nu a cunoscut-o niciodată, dar care reprezenta tot ce este mai urât și rău pe lume. Această replică aparent inofensivă o face pe tânără să dorească să-și cunoască mătușa și prin intermediul acesteia pătrunde în tenebrele orașului Napoli, într-o lume paralelă cu cea în care crescuse.

Această trecere de la o societate aproape sedată, unde singura revigorare era dată de dezbaterea ideilor și unde secretele erau ascunse sub o fațadă de maniere impecabile, la o lume în care totul era la superlativ și reprezenta un asalt asupra simțurilor pornind de la culorile cartierului sărăcăcios, la certurile și tonurile ridicate, la mirosurile specifice și chiar la prezența lui Dumnezeu, o destabilizează pe copilă. Sub influența mătușii înveninată de viața dură și de lipsuri, Gianni începe să pună la îndoială adevărurile cu care a crescut și chiar imaginea pe care și-o construise despre părinții ei.

Încet-încet se cască hăul din care minciunile ies ca un stol de ciori pe cerul dezgolit al iernii – imposibil de ignorat și de uitat. Una câte una, măștile adulților se dezlipesc și li se aștern strâmbe la picioare asemeni unui câine izgonit. Intențiile onorabile lasă loc infidelităților, trădărilor, egoismului, neputinței, fricii, minciunii, mândriei. Presiunea lumii exterioare își spune cuvântul și asupra celei interioare căci tânăra începe să fie din ce în ce mai  dezinteresată de școală încât rămâne repetentă un an, o mare rușine pentru familia de intelectuali din care făcea parte, doar că ei nu-i pasă și nu vede în asta un capăt de lume. Din contra, pare că atingerea celui mai de jos punct o ajută să se reconstruiască mai aprig în mod cinstit.

Încearcând să se desprindă de influența mătușii care încă îl învinuia pe fratele ei pentru necazurile din viață și dragoste și pentru că nu și-a depășit niciodată condiția, iese din raza tinerilor pe care i-a cunoscut în zona industrială din Napoli, începe să-și recapete o parte din interesul pentru școală, dar într-un fel propriu și ajunge să se îndrăgostească în manieră adolescentină de logodnicul unei prietene. Totodată genialul Roberto o ambiționează să ajungă la nivelul lui de cunoștințe, crezând că inteligența este singura care o poate salva și că valoarea ei e strâns legată de asta.

Pentru că Ferrante face uz de tot arsenalul scriitoricesc, cartierele din Napoli devin simboluri pentru cele două lumi ale Giovannei, iar pendularea dintre ele un fel de călătorie între rai și infern și înapoi iar luntrașul care o poartă între cele două este brățara mătușii Vittoria. Drumul inițiatic pe care îl parcurge o pune în postura de eroină care se luptă cu demonii proprii, dar și cu problemele adulților care par uneori mult mai neajutorați decât e ea. În fond scriitoarea nu face decât să pună o oglindă în fața caracterului uman și să-i arate toate laturile așa cum sunt. Și de asta pot să zic cu plăcere că romanul nu dezamăgește pentru că nu e despre a fi invincibil și nici despre a fi vulnerabil, ci despre a merge între cele două și de a găsi adevărul despre cine suntem dar și a vedea utilitatea minciunii în construirea identității pentru că toți aspirăm să fim mai buni chiar și atunci când nu ne ridicăm la înălțimea idealului.

Evident condiția femeii sau mai degrabă statutul ei în societate și familie este pus în prim plan și oglindit prin prisma masculinului din preajmă care vine în contrast sau în completare. Astfel că eroina noastră e fetița docilă și inocentă în ochii tatălui ca apoi să devină adolescenta rebelă care îl face să se simtă incomod și care îi apasă pe butoane. Apoi sunt adolescenții de la școală sau din preajma mătușii Vittoria care văd în ea o pereche de sâni mișto și un fund bombat contrastând cu imaginea proastă care o are despre sine, genialul Roberto vede o minte sclipitoare și o parteneră de conversație aptă, în timp ce situația ei școlară lasă de dorit. Și dacă bărbații nu fac decât să servească ilustrării calităților și defectelor, atunci femeile ajung să le întrupeze: minciunile, furia și caracterul duplicitar vin în forma mătușii urâțită de greutățile vieții, neputința și loialitatea oarbă în forma mamei care se agață de un bărbat care a părăsit-o, nesiguranța legată de aspectul fizic e oglindită de frumoasa Giuliana care se simte inferioară intelectual.

Dar cred că o să mă opresc aici până nu ajung să scriu propriul roman despre simbolistica lumii napolitane codificată în cheie ferrante.

Așa că dacă vă e dor de Napoli, de destine simple și totuși complicate, de călătorii inițiatice, de drame și toane adolescentine și de adevăruri usturătoare, vă invit la o incursiune prin viața mincinoasă a adulților.

  • Plusuri

    Simbolistica romanului care așază în centru brățara ce transcende lumi și generații și care e folosită drept troc pentru a plăti nedreptăți, pentru a cumpăra adevărul și pentru a restitui echilibrul celor două cartiere și personajului principal.

  • Recomandari

    Celor ce își doresc o lectură antrenantă, cu personaje complexe și bine creionate, dar care nu se lasă descurajați sau întristați de aspectele mai puțin plăcute ale naturii umane.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Roberts spune:

    Cred ca ati dezvãluit prea mult din subiectul-tema cãrtii.

    raspunde

    • Calina Matei spune:

      Fiecare e liber sa creada ce doreste :) o recenzie nu este un rezumat si nici o redare mot-a-mot a informatiilor de pe coperta 4 a cartii care raspund intrebarii “cum se intampla ce se intampla”. Eu m-am concentrat pe “ce se intampla cu personajele” care reprezinta o pledoarie pentru de ce ar trebui citita cartea (care contine mult mai mult decat ce este prezentat in randurile de mai sus).

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro