bookblog.ro

Mister, mitologie și tradiție (sau cum își face un ronin dreptate)

Scris de • 7 January 2013 • in categoria

Titlu: Moarte la răscruce
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 344
ISBN: 978-973-689-254-7
Cumpara cartea

Un amestec de tradițional și modern, cu tente istorice și psihologice, într-un roman despre timpuri tulburi într-o Japonie cu ronini și shoguni.

O apariție face să răsune/ Zgomote din trecut./Trecutul devine prezent. , unul dintre haiku-urile ce marchează începutul fiecărui capitol din volumul Moarte la răscruce surprinde atmosfera întregii narațiuni – o apariție ciudată, un ronin călător se transformă într-un justițiar pentru un sat izolat în munți, după ce este implicat, pe nepusă masă, într-o crimă misterioasă, un cadavru de samurai găsit la răscruce. Matsuyama Kaze, tradus literlamente Vântul Muntelui cu Pini, este un ronin (samurai fără stăpân), care nu a comis seppuku (crima de onoare) pentru că viața lui (simbolizată de sabia scurtă pentru seppuku – wakizashi) a fost cerută de stăpână sa, cu limbă de moarte, în schimbul recuperării fiicei sale. De aceea, el călătorește de-a lungul și de-a latul Japoniei pentru a găsi fata de 7-8 ani a fostei sale stăpâne, respectându-și îndatoririle bushido (codul de onoare al samurailor), pentru a-și recăpăta viața și onoarea.

Însă nimic nu este atât de simplu într-o epocă de mari transformări, Japonia secolului XVII fiind condusă prin tiranie și violență de clanul Tokugawa, și într-o cultură sfâșiată între tradiții, mitologie, coduri și ierarhii stricte și o viață cotidiană plină de nedreptăți și greutate. Dale Furutani creează o atmosferă apăsătoare, specifică unei perioade de tranziție, marcată de războie și conflicte interne între rangurile nobiliare, în care inserează autenticitatea gândirii populare și eleganța vechilor coduri ale moralității, prezente în mentalitatea și acțiunile personajului principal. Ideea acestui roman mi-a venit în timp ce locuiam într-o casă tradițională japoneză din secolul al XVII-lea, în grădina Senkei-en din Yokohama. Sorbeam dintr-o ceașcă de ceai verde fierbinte și mă minunam privind scândurile din podea, lustruite ca sticla după ce secole întregi fuseseră călcate de picioare goale. Mi-am dat seama că în literatura referitoare la Japonia medievală cei care trăiseră în casa aceea erau adesea doar o simplă recuzită într-un spectacol de teatru grandios, de exemplu lupta pentru câștigarea titlului de shogun. , spune scriitorul la începutul volumului ce marchează trilogia Misterele samuraiului.

Într-adevăr, romanul are ceva din finețea și ritmurile fluide ale unei piese de teatru tradițional japonez, deși autorul mărturisește în aceeași introducere, că a introdus elemente de modernism, considerate anacronisme sub licența ficțiunii. În volumul de față, Furutani conturează o lume complexă, cu psihologii profunde, ce se mișcă pe un fundal pitoresc – astfel Kaze este prins între ițele unei crime comise într-un sat condus de un daimyo excentric, Manase-sama, care își ascunde adevăratele intenții sub porturile și măștile unor tradiții demult uitate și necazurile unor țărani pe care decide să îi ajute (deși rangul său îi permitea să închidă ochii și să plece pentru a-și împlini propria misiune). Astfel, Kaze decide să facă dreptate în sat, înfruntând atât autoritățile locale, cât și banda de tâlhari ce perturbă viața încărcată a țăranilor. De aceea, din narațiune nu lipsesc nici scene violente de bătălie, deși sunt îndulcite de momente umoristice ori filosofice.

Moarte la răscruce este o narațiune energică, deși curge în ritmurile specifice culturii japoneze, care se construiește în falduri și sensuri ascunse de la fiecare haiku până la vechile epopei citate. Este în același timp un roman istoric și polițist, presărat cu personaje ce te intrigă, în care binele și răul se relativizează, lăsându-te cu nevoia de a afla mai multe despre mentalitatea de atunci și abia așteptând să continui călătoria alături de Kaze, pentru care destinul pare să fi pregătit mai mult decât și-ar fi dorit acesta.

  • Plusuri

    Atmosfera autentică a Japoniei tradiționale, ritmul narațiunii și haiku-urile de la începutul fiecărui capitol

  • Recomandari

    Pentru cei ce citesc romane istorice, romane polițiste sau sunt interesați de cultura japoneză

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Great House - Nicole Krauss

Copyright ©2011 Bookblog.ro