bookblog.ro

Istoria românilor, o poveste frumoasă

Scris de • 10 June 2014 • in categoria

Titlu: A Brief Illustrated History of Romanians
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-973-50-4334-6
Cumpara cartea

Îmi amintesc că în copilărie aveam de la fratele meu cartea „O scurtă istorie a românilor povestită pentru cei tineri” de Neagu Djuvara, o carte subțirică, micuță și mult mai plăcută decât manualul de Istoria românilor. Cam pe atunci l-am descoperit pe Neagu Djuvara, iar de atunci curiozitatea și admirația mea pentru dânsul au crescut exponențial.

„O scurtă istorie ilustrată a românilor”, cea mai apreciată şi mai bine vândută carte scrisă de Neagu Djuvara, a fost tradusă în limba engleză cu titlul „A Brief Illustrated History of Romanians”. Cristian Anton, traducătorul cărţii spune despre traducerea acestei cărți: „Traducerea a început ca un proiect personal, din dorinţa de a-i oferi soţiei mele, care este din Polonia şi nu vorbeşte limba noastră, o carte de istorie a românilor care să fie atât accesibilă, cât şi sinceră”. Și eu, dacă aș fi pusă în situația de a recomanda unui prieten străin o astfel de carte, aș recomanda-o pe aceasta, fără îndoială.

Înzestrat cu darul de a povesti, Neagu Djuvara atinge toate aspectele istoriei nostre ca și popor: de la începuturile geto-dacice, la statele medievale, la ocupația otomană și până la românii în era modernă. Documentele iconografice vin în completarea perfectă a faptelor povestite de autor, purtând astfel cititorul într-o călătorie în timp, ca şi cum ar privi un vechi album de familie alcătuit de mai multe generaţii: împăraţii romani, domnii şi regii români cu aliaţii şi duşmanii lor, politicienii, buni şi răi, în momente de triumf sau de mare restrişte, şi, uneori, chiar oamenii de rând, pe care istoriile adesea îi uită.

  • Plusuri

    Calitățile de povestitor ale autorului sunt de necontestat, informația istorică este enormă, cantitatea și calitatea cunoștințelor pe care Neagu Djuvara le împărtășește cu noi nu fac decât să ne îndemne să ne înclinăm în fața dânsului și să îi mulțumim. De asemenea, traducerea este demnă de laudă, o carte de asemenea importanță avea nevoie de varianta în engleză.

  • Recomandari

    Recomand această carte fiecărui român dornic să-și cunoască viitorul, aflându-și mai întâi trecutul. O mai recomand și școlarilor care poate au nevoie de ceva mai mult decât un manual pentru a înțelege istoria românilor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro