bookblog.ro

5 idei pe care le-am reținut din Sapiens și noi întrebări de aprofundat

Scris de • 13 February 2018 • in categoria

Titlu: Sapiens. A brief history of Humankind
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 498
ISBN: 978-0-099-59008-8
Cumpara cartea

Mi-am dorit de ceva vreme să pun mână pe Sapiens pentru că știam că va fi o lectură care să mă pună pe gânduri și, bineînțeles, nu m-a dezamăgit. Scrisă într-o manieră lejeră, cu multe exemple și numeroase subcapitole, cartea trece prin „revoluțiile” majore ale speciei homo sapiens pentru a oferi o privire de ansamblu din peticele descoperite până acum de biologie, genetică, antropologie, studii culturale și nu numai. Yuval Harari își asumă un scop complex, pe care îl „traduce” în cuvinte familiare, conectând printr-un fir roșu teoriile central acceptate de cercetători, de la evoluționism la cognitivism, de la sociologie la istorie și tot așa. Ceea ce rezultă este o narațiune științifică care cu siguranță a stârnit și va stârni în continuare dezbateri și discuții aprinse, pentru că istoricul nu se abține de la vreo temă, oricât de tabu.

Construit din 4 părți, volumul analizează revoluția cognitivă (cum au ajuns oamenii să dezvolte capacitatea de ficțiune), revoluția din agricultură (cum s-au transformat oamenii în sedentari-fermieri), stabilirea imperiilor (cum au influențat imperiile culturi întregi și relații de putere între acestea) și revoluția științifică (cum ne-am descoperit ignoranța și am accelerat procesul tehnologic). În toate aceste părți se amestecă, însă, „povești” cu regi, împărați, Neanderthali și alți hominizi, boli și descoperiri, religii și imperii, cuceritori și cuceriți, oferind o lupă destul de puternică asupra a „ceea ce înseamnă să fii om”, de la gentică la imaginar colectiv.

Este o lectură cuprinzătoare, dezvoltată pe multe paliere, din care îți poți extrage multe întrebări, iar eu chiar recomand să fie citită în această cheie: nu cu scopul de a descoperi răspunsuri absolute, ci mai degrabă posibilități și întrebări mai bune pentru viitorul nostru, ca omenire. Este, dacă vreți, un bun punct de pornire, mai ales ținând cont de faptul că Harari merge în profunzime cu anumite explicații, pe când altele rămân superficial tratate. Și, ca orice lectură științifică, trebuie tratată cu proverbialul „gram de sare”, însă neapărat citită, chiar dacă în sincope.

Pe final, vă las cu 5 idei care mi-au rămas mie pregnant în minte, în urma lecturii, poate vă stârnesc și mai tare curiozitatea:

1 Din perspectivă evoluționistă, Harari propune inversarea perspectivei - nu omul a devenit sedentar de bună voie, ci grâul și necesitatea consumării acestuia l-au convins pe om să își dezvolte așezări, pentru a putea cultiva această plantă. Studies of ancient skeletons indicate that the transition to agriculture brought about a plethora of ailments, such as slipped discs, arthritis and hernia. Moreover, the new agricultural tasks demanded so much time that people were forced to settle permanently next to their wheat fields. This completely changed their way of life. We did not domesticate wheat. It domesticated us.

2 Din perspectivă biologică, nici un drept nu este natural, ci „naturalizat”. Aici recunosc faptul că semiotica mi-a venit în ajutor, întrucât studiul semnelor (în orice definiție vreți să înțelegeți semnul) ne arată faptul că totul este inventat, de la limbaj încolo. Așadar, nici drepturile nu există ca atare, ci au fost dezvoltate și transformate cultural, ca parte dintr-un narativ acceptat de comun acord. O idee care merită analiză în profunzime în sine: How do you cause people to believe in an imagined order such as Christianity, democracy or capitalism? First, you never admit that the order is imagined. You always insist that the order sustaining society is an objective reality created by the great gods or by the laws of nature.

3 Istoria este haotică și nu „ține cu omenirea” - there is no justice in history , o idee cam dezarmantă în sine, căci nouă ne plac atât controlul, cât și cauzalitățile.

4 Tot despre natură și cultură, ideea că din perspectivă biologică nu există „ne-natural”: Culture tends to argue that it forbids only that which is unnatural. But from a biological perspective, nothing is unnatural. Whatever is possible is by definition also natural. A truly unnatural behaviour, one that goes against the laws of nature, simply cannot exist, so it would need no prohibition.

5 Trecerea de la frugalitate la consumerism și cum omenirea a reușit să creeze o nouă „ideologie” sau chiar „credință”: The capitalist and consumerist ethics are two sides of the same coin, a merge of two commandments. The supreme commandment of the rich is 'Invest!'. The supreme commandment of the rest of us is 'Buy!' The capitalist-consumerist ethic is revolutionary in another respect. Most previous ethical systems presented people with a pretty tough deal. They were promised paradise, but only if they cultivated compassion and tolerance, overcame craving and anger, and restrained their selfish interest. (…) The history of ethics is a sad tale of wonderful ideas that nobody can live up to. (…) In contrast, most people today successfully live up to the capitalist-consumerist ideal.

 • Plusuri

  Scriitura lejeră, modul în care este construită analiza, informațiile variate.

 • Recomandari

  Celor ce vor să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc și posibilitățile sale, din preistorie și până azi.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 21 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. StayHungryTiz spune:

  Ce imi place la Harari e ca scrie pe intelesul tuturor. E o carte usor accesibila publicului larg din punct de vedere al limbajului folosit. Un review foarte bun al cartii.

  raspunde

 2. cristimunte spune:

  Vom ajunge din pacate, incet si sigur niste animale. E f gresit sa luam in serios inteptiile homo-budistului materialist Harari. Moralitate e o fictiune, Religia, Dumnezeu, fictiuni ‘domne. Viitorul suna bine… ?! Nu, suna rau de tot. Ce viitor interesant o sa ne construim….

  Mare intelectual Harari, intr-adevar. Un om foarte serios, obiectiv si informat. Doamne Fereste!

  E mai greu sa gandesti se pare in ziua de azi si sa te informezi corect. Sa faci diferenta intre adevar si minciuna, intre gunoi si valoare. E foarte usor si comod sa preiei prefabricarte de gandire si in general tot felul de prefabricate.

  “Asa ni s-a spus, inseamna ca e bine.” sau “Multa lume face X, inseamna ca e bine. O sa fac si eu asa.”- asa gandesc multi. Omul se minte singur si asta e grav.

  Apropo, mai animalelor, mai primatelor , o sa devenim nemuritori la un moment dat… Strangeti bani sa va cumparati nemurirea… Eu chiar muncesc incontinuu pentru asta. Primatele astea inteligente chiar nu au limite?!…

  Raman idealist cu Kant, Platon, Descartes etc. Nu vreau sa fiu ruda cu primatele, cu homo-budistul si pseudo-intelectualul Harari. Ma duc sa citesc ceva serios de Patapievici. Daca vreti sa invatati “ISTORIE” atunci luati o carte serioasa de istorie. Uite, va recomand Keith Hitchins Românii 1774–1866.

  raspunde

 3. cristimunte spune:

  Harari e ruda cu primatel, e evident. Cartile lui sunt pt coafeze, e un fel de Coelho.

  O voi prinde intr-o zi si o voi urecha pe aceasta primata diletanta, neserioasa, neobiectiva, manipulatoare si senzationalista.

  O sa ii dau niste bobarnace peste urechi lui Dumbo dupa care o sa il fac sa zboare. Aaaa….. Dar nu inainte de a-i face o spovedanie serioasa, poate chiar o exorcizare.

  Cred ca daca il intreb cine este, imi va spune “Numele meu este legiune caci suntem multi.”

  raspunde

 4. cristimunte spune:

  Am sa inchei cu cateva obsevartii pertinente SI CEVA ESENTIAL….

  Avand spectrul gandirii larg, am banuit ca ceva nu este in regula cu aceste carti ale lui Harari(dupa cum sunau titlurile’ si dupa coperti)

  Titlurile suna rau, iar copertile arata rau’, cel putin din punctul meu de vedere… Cam asa este si continutul. Nu e o regula, desigur.

  Asmodeus… Homo Deus, hmm…. Ceva e ciudat. As fii curios sa aflu ce crede Savatie Bastovoi sau Domnul Funar despre aceste carti ale Lui Harari!

  Trebuie sa ne uitam mai mult in interiorul nostru, trebuie sa cobori in adancul fiintei tale… AICI E TOTUL, ESENTA…TOT. Eu un drum lung, un drum dificil, NUMAI COBORAND VEI GASI COMOARA.

  Alt lucru important, fundamental din punctul meu de vedere… SA RESPECTAM PORUNCILE DIN DECALOG si sa ne intarim credinta ortodoxa™.

  Ortodoxia™ este adevarata credinta. Pt ca Minunea invierii de la Ierusalim exista numai la ortodocsi™.

  raspunde

 5. Gabriel spune:

  Dl cristimunte cu al sau spectru larg al gandirii poate nu ar fi rau sa mai calce putin prin clasele primare. Poate asa ne va delecta si pe viitor cu idei de fanatic religios dar macar scrise corect. “As fii curios sa aflu…”

  raspunde

  • cristimunte spune:

   N-ai inteles nimic “maestre”… Ia empirismul si arunca-l la gunoi. Nu stiu daca intelegi ce zic…

   PS: Pastreaza totusi cartea lui Harari, pentru papelitos , pt un gratar, etc.

   raspunde

 6. cristimunte spune:

  Nu am chef si nici timp sa stau sa verific daca am scris corect. Si nici macar nu imi propun sa scriu f corect pe un forum. E o greseala, recunosc.

  Voi astia care ‘vedeti’ 5 stele la cartile lui Harari ziceti- Aaaa ce buna e cartea. Sau: E buna ca e best-seller. Cam astea sunt “argumentele”…

  Gandire primitiva, de barbar, empirica. Daca cartea are 5 stele, nu inseamna ca e buna.

  De aia e bine sa fii rationalist, pt ca simturile se pot insela.

  Apoi, daca vreau, pot sa fac pe prostul,’ ca sa ma distrez… Sau ca sa vad ce fel de oameni ma inconjoara… N-ai ce sa ma inveti tu pe mine, crede-ma…

  Daca am scris incorect asta nu inseamna ca nu stiu sa scriu. Mai bine ai invata sa gandesti ca sa nu ramai un barbar empirist.

  Poate eram beat cand am scris… Pot exista 1000 de motive…

  Oricum, asta e tara in care prostii se cred destepti… Si tara in care saracii se cred bogati.

  raspunde

 7. cristimunte spune:

  Acum vad si eu greseli gramaticale, ma rog… Chiar si in ultimul post. Dar nu mi se pare asta esential, pe un forum… Nu sunt la un examen..

  raspunde

 8. cristimunte spune:

  Nu ai inteles nimic din textele mele, nici nu iti poti da seama daca sunt serios sau glumesc. Asta inseamna sa fii un rationalist mafiot. Ia empirismul si arunca-l la gunoi.

  Voi vedeti o femeie “frumoasa” pe strada si va ganditi “VAI DAR CE FRUMOASA E”… Gandire de barbar, empirica.

  Apoi, daca ii dai jos machiajul + smecheriile de pe chip, e posibil sa te sperii chiar. Si sa vezi atunci distractie… Mai e atunci”frumoasa” ?

  raspunde

 9. cristimunte spune:

  Dar cam asa sunt unii romani. Superficiali, cauta nod in papura, sunt frustrati+invidiosi, se uita la iarba vecinului… In loc sa faca ceva util in viata lor…

  Mai sunt si ipocriti, mincinosi, se fac ca nu vad adevarul, etc…

  raspunde

 10. cristimunte spune:

  In loc sa ma duc sa citesc niste dragoste de intelepciune in engleza, stau sa le scriu barbarilor empiricisti.

  Mai bine ii lasi pe fuduli sa moara cu prostiile lor de gat. Cu Harari+cartile lui. Cu fiiiii si copiii. Cam asta merita.

  Adevarul, binele si frumosul o sa dispara. Minciuna, raul, si uratul deja au sosit. Asa mi se pare.

  raspunde

 11. cristimunte spune:

  “empirism (şarlatanie)” engleză traducere
  volume_upempirism (şarlatanie) {n}EN
  empiricism quackery

  Hahaha.

  raspunde

 12. cristimunte spune:

  Nu te-ai nascut homosexual Harari. Ai ales sa fi(i) asa… Si rau ai facut, domnule. Sunt MULT mai sexy, mai inalt, si pun pariu ca te fac si la un test de IQ… Te fac atat la lungimi cat si la grosimi…

  DE CE NAIBA SA COBOR DE LA KANT SPINOZA HEIDEGGER etc LA PRIMATE SI LA acest HARARI?

  HaaaaaaaN?!

  Nu masi vreua sa auda sinv aita mea de acatea harairi sa ama las e pacia dracs uli sa le ia de descrorerile lui vevereisti!

  PS: The plague comes from inside of us. We must all strengthen our faith. To every man his choice, to every man his fate.

  raspunde

 13. cristimunte spune:

  Ma rog….”gandire empirica”

  Voiam sa zic ca poate realitatea e alta… Daca o vezi fara machiaj… Trebe sa te gandesti…

  raspunde

 14. cristimunte spune:

  Sunt multe bazaconii, tampenii, chiar idiotenii in aceasta carte. Mai cititi ce scriu si altii. Mai ales specialistii.

  Dar nu ma mira nimic… Majoritatea oamenilor nu stiu prea multe si nici nu prea gandesc.

  Tara cu destui prosti fuduli scoliti… Cu diplome si note bune. Doar cu asta o sa ramana: cu diplome si note.

  Daca ii intrebi de ce e buna, astea vor fi argumentele: “Pai daca e scris in carte inseamna ca e adevarat.” sau “E best seller”.

  “Cine esti tu ma sa zici de Harari, toata lumea zice ca e buna.” Ad populum, foarte fain. Cat de inteligenti sunteti…

  Nu sunt numai eu, sunt multi altii care o considera supraevaluata. Sau chiar proasta. Oameni care chiar se pricep. Si au argumente, explica clar de ce.

  raspunde

 15. cristi spune:

  Puteti sa stergeti comentariile?(ce este sub Gabriel)?Nu are rost, am exagerat….

  raspunde

 16. c spune:

  Am trimis mai multe mail-uri pe contact, nu am primit raspuns. Va rog daca se poate sa stergeti comentariile(tot ce este dupa “Gabriel”). Am exagerat, nu are rost…

  raspunde

 17. cristimunte spune:

  “E buna ca mi-a placut.” “E best seller.” “Multa lume zice ca e buna.” -Astea nu sunt argumente. Oameni care nu se pricep vin si ne spun “E buna” sau “O recomand.” E egal cu 0. Mai au si impresia ca s-au luminat, ca au invatat “istorie”.

  Nu se pricep, dar vorbesc… Asta nici nu exista pt. antropologii si istoricii seriosi din afara… E considerat un idiot.

  Un om care are putina cultura, un om care gandeste si e informat isi va da seama ca Harari bate campii. NU trebuie sa crezi tot ce citesti. Unii chiar cred tampeniile pe care le scrie asta… Cica mai e si “filozof”. Doamne fereste! Doamne fereste de 2 ori! Doamne fereste de 3 ori!

  Un pseudo intelectual si o carte supraevaluata… “Pop history”- asta e. Nu stiu cum de s-a ajuns la asa ceva… Adica stiu, da lasa… Oamenii sunt din ce in ce mai prosti. E grav. Omul asta e si defect, uitati-va pe youtube, Yuval Noah Harari – Q&A on Being Gay. Ce tampenii spune, e incredibil. Le faux intellectuel… Un prost care se crede destept.

  Mai bine ma duc sa citesc o carte serioasa, de Patapievici, Plesu, Liiceanu, Cristian Tudor Popescu, etc. Mai sunt si altii… Oameni f destepti care nu sunt atat de cunoscuti, apreciati si cititi.

  raspunde

 18. Amalia Popa spune:

  Una dintre cele mai misto carti pe care le-am citit.

  raspunde

 19. george spune:

  Even now he whispers the prayer against witchcraft. Can you hear it? Iti multumim, cristi.

  raspunde

 20. cristi spune:

  Tovarasii mei geniali scriu in numele meu. Ii educi dar degeaba… Greselile se platesc, nu stiu de ce am avut incredere… Oricum sunt un mare sahist.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro