5 idei pe care le-am reținut din Sapiens și noi întrebări de aprofundat
Autor: Yuval Noah Harari
Rating:
Editura: Random House
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 498
ISBN: 978-0-099-59008-8
Mi-am dorit de ceva vreme să pun mână pe Sapiens pentru că știam că va fi o lectură care să mă pună pe gânduri și, bineînțeles, nu m-a dezamăgit. Scrisă într-o manieră lejeră, cu multe exemple și numeroase subcapitole, cartea trece prin „revoluțiile” majore ale speciei homo sapiens pentru a oferi o privire de ansamblu din peticele descoperite până acum de biologie, genetică, antropologie, studii culturale și nu numai. Yuval Harari își asumă un scop complex, pe care îl „traduce” în cuvinte familiare, conectând printr-un fir roșu teoriile central acceptate de cercetători, de la evoluționism la cognitivism, de la sociologie la istorie și tot așa. Ceea ce rezultă este o narațiune științifică care cu siguranță a stârnit și va stârni în continuare dezbateri și discuții aprinse, pentru că istoricul nu se abține de la vreo temă, oricât de tabu. [Citeste tot Articolul]
Fahrenheit 451
De departe cel mai important roman al lui Ray Bradbury, a apărut prima dată sub numele de "The Fireman", în revista Galaxy Science Fiction (februarie,1951). Povestea a fost extinsă la cererea editurii Ballantine, care a publicat-o în 1953. A devenit repede una dintre cărţile de referinţă ale SF-ului distopic şi o lectură obligatorie pentru orice fan adevărat al ficţiunii speculative.
Mi-a luat mult timp să citesc cărţulia aceasta, dar cred că este din vina mea. Fahrenheit 451 cere o cameră liniştită şi timp, ca să descoperi ritmul pe care îl impune scriitura şi să te afunzi în universul distopic în care lumea a renunţat la cărţi, în care pompierii ("firemen" - ad literam "oameni ai focului") nu sunt meniţi să stingă ci să aprindă focurile. Cartea lui Bradbury necesită atenţie din pricina felului cum te conduce spre motivele centrale - prin sunete, mirosuri, senzaţii, toate trecute prin filtrul percepţiilor lui Guy Montag, pompierul, eroul central, ce descoperă magia dintre paginile pe care le arde. Celelalte personaje majore sunt prezentate tot din perspectiva lui Montag, şi oglindesc schimbările prin care trece eroul, de la descoperirile de la început, la disperare, spre optimismul şi împăcarea din final.