bookblog.ro

Un an și o zi: O poveste despre Timp

Scris de • 22 January 2019 • in categoria

Titlu: Un an și o zi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 239
ISBN: 978-606-40-0681-3

Îl citesc pe Pascal Bruckner de mulți ani și cred că nu greșesc foarte mult dacă afirm că ultima sa carte „Un an și o zi” este specială în felul în care numai poveștile care rezonează cu viețile noastre pot fi.

Jézabel Thevanaz, o tânără profesoară de matematică este nevoită să părăsească meleagurile natale pentru a ajunge în Canada, în urma unei promisiuni pe care a făcut-o tatălui ei, în ultimele clipe ale vieții acestuia. Pastor și ceasornicar pasionat, i-a încredințat un ceas special construit de el, care are o carcateristică ciudată: distruge timpul în loc să îl indice. Deturnat de o furtună de zăpadă, avionul se abate de la drumul inițial și aterizează în nordul Statelor Unite, iar Jezabel este forțată să găsească adăpost la hotelul Plazza pentru ceea ce ea crede a fi o noapte. Când se trezește dintr-un somn profund, coșmarul începe. Hotelul se transformă în închisoare și i se spune că a dormit un an, nu o noapte. Mai mult, Jezabel trebuie să muncească în hotel pentru a plăti cheltuielile unui an întreg în care a beneficiat, fără să știe, de serviciile hoteliere.

CITEȘTE INTERVIUL CU PASCAL BRUCKNER

Romanul este unul fantastic, iar Pascal Bruckner a afirmat că i-a făcut plăcere să se întoarcă la un gen literar pe care l-a iubit în tinerețe. Hotelul Plazza este un loc ciudat, o mare închisoare, în care locatarii sunt prizonieri și trebuie să plătească datorii imaginare. Orice urmă de rațiune pare să fi dispărut, iar totul este un complot menit să înșele și să rănească inocenții. Este aproape imposibil, atunci când citești romanul, să nu te gândești că hotelul Plazza este o parabolă politică (deși autorul nu a declarat niciun un moment că aceasta ar fi fost intenția narativă), un spațiu în care un Big Brother supraveghează toate mișcările personajelor și se joacă cu viețile și percepțiile lor după bunul său plac. Este o lume a absurdului, a jocurilor și manipulărilor, totul învăluit într-o mare tristețe și lipsă de speranță. Timpul dispare sau se re-inventează, anii sau zilele par să își piardă semnificația, viața se oprește.

Vă las să descoperiți ce se întâmplă cu Jezabel și cu hotel Plazza. Tot ce vă pot garanta este că va fi greu să lăsați cartea din mână până la final.

  • Plusuri

    Stilul lui Pascal Bruckner at its best, un mix reușit de fantezie și realism despre lumea zilelor noastre și universuri alternative.

  • Recomandari

    O poveste despre noi și lumea în care trăim, despre Timpul care trece și Timpul care rămâne.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro