bookblog.ro

Atitudinea optimă

Scris de • 8 July 2013 • in categoria

Titlu: Vise de pe Bunker Hill
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 176
ISBN: 978-973-689-602-6
Cumpara cartea

„Eram un picolo cum altul n-ai să găseşti, plin de vervă şi cu mult talent pentru meserie şi [...] atrăgeam destulă atenţie asupra mea în timp ce treceam valvârtej de la o masă la alta, cu o tavă în mână, smulgându-le zâmbete clienţilor mei. Aveam şi altceva de oferit muşteriilor mei în afară de talentele de chelner, fiind eu şi scriitor.”

Cumpără titlul în engleză

În prefaţa sa la cel mai cunoscut roman al lui Fante, Întreabă praful (Humanitas, 2006), Charles Bukowski povesteşte cum l-a descoperit pe cel care avea să-i servească drept model fiindcă, neavând bani pentru vinul ieftin care îi umplea de obicei timpul, s-a refugiat în Biblioteca Centrală Los Angeles, unde tinerii strâmtoraţi se bucurau în unanimitate de accesul liber la serviciile sanitare. Printre rafturile de contemporani preocupaţi de tehnică şi echilibru (i-ai citit pe clasici + ai fost la cursuri de creative writing + scrii = eşti scriitor), Bukowski a dat peste unul singur care scria despre cum stătea treaba atunci şi acolo.

resized_autorVise de pe Bunker Hill (1982; Humanitas, 2013), ultimul volum al lui Fante apărut antum, face parte din tetralogia personajului Arturo Bandini, un soi de alter ego al autorului care va servi drept strămoş al lui Henry Chinaski (© Bukowski). Drumul spre Los Angeles (Humanitas, 2007), O să vină şi primăvara, Bandini (Humanitas, 2009) şi Întreabă praful, celelalte părţi ale tetralogiei, conturează imaginea unui Los Angeles al scriitorilor rataţi de pe lângă actorii rataţi, scriitori care devin scenarişti care se întorc ocazional la scris.

În cartierul Bunker Hill din Los Angeles, tânărul şi surâzătorul Arturo Bandini închiriază o cameră şi puţină afecţiune de la trecuta doamnă Brownell. În ciuda numeroaselor sale peripeţii prin zone mai bine cotate ale metropolei, Arturo revine periodic pe Bunker Hill, ca şi când de aici visele ar prinde mai mult avânt. Poate că aşa şi este, deoarece greu ne-am putea imagina altfel de unde i se trage entuziasmul.

Redactor de povestiri proaste cu autor ilustru, co-scenarist convins cu abilitate să-şi retragă numele de pe propria lucrare, artist ce nu face compromisuri decât confruntat cu o femeie frumoasă – ceea ce, în oraşul fiinţelor cereşti, i se întâmplă zilnic -, Arturo este unul dintre numeroşii provinciali care nu vor să se rateze acasă; aşa că preferă să o facă într-un loc unde adresa poate fi schimbată de la o săptămână la alta, laolaltă cu un întreg set de cunoscuţi utili într-un fel sau altul. Aici, un text înseamnă rezultatul eforturilor unui astfel de set uman de a şterge urmele ideilor puse pe hârtie de insul precedent, întotdeauna cu cele mai bune intenţii.

Mai scund decât fratele mai mic, lipsit de farmecul surorii sale, Arturo are avantajul de a se fi debarasat de nenorocita timiditate a fiului de imigrant ce nu era invitat la nicio petrecere în Boulder, Colorado. Privit prin ochelarii de cal ai scrierilor de self-help, personajul a dobândit atitudinea potrivită succesului. De aceea, cina triumfală în familie, în cadrul căreia le povesteşte fraţilor despre prietenii săi, Clark Gable & comp., neutralizează întâlnirile ratate cu foştii colegi de liceu şi slujbele ideale care i se flutură prin faţa ochilor, pentru a se dovedi scamatorii adecvate buzunarului său.

„Ne-am afundat în viaţa strălucitoare, romantică, seducătoare de la Hollywood, începând cu un meci de ping-pong în garaj. [...] Ne înfruntam aruncând cu săgeţi la ţintă. Uneori adormeam în mijlocul unui joc de bingo. Era pur şi curat, iar când ploua şi apa răpăia pe acoperiş, aprindeam şemineul cu gaz şi era ca şi cum am fi redevenit copii în faţa unui foc de tabără, la munte.”

  • Plusuri

    Nu cu mult înainte de stupefiantele generaţiei Beat, John Fante scrie despre locul unde se fabrică visele ca şi cum o zi şi-o noapte de post petrecute acolo ar fi suficiente pentru tot atâta timp de elan creator. Îi iese ca şi cum nimeni n-ar mai fi încercat să scrie despre experienţa asta, nicăieri.

  • Recomandari

    Cititorilor de Hunter S. Thompson, Charles Bukowski, Jack Kerouac. Poate cauza necesitatea procurării celorlalte volume ale tetralogiei.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro