bookblog.ro

Consolare

Scris de • 14 June 2011 • in categoria

Titlu: Biblioteca nopții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 317
ISBN: 978-606-579-121-3

(în limba engleză)

Cititori și colecționari, cartea aceasta este pentru voi. Dacă v-ați simțit vreodată îngrijorați de numărul cărților pe care le-ați adunat, cartea aceasta este ca un balsam. În Biblioteca nopții, Alberto Manguel aduce un elogiu bibliotecilor existente, dispărute sau imaginare, precum și cititorilor, anonimi sau celebri, care au trecut printre rafturi.

Biblioteca nopții e o lectură de plăcere, chiar dacă unele pasaje sunt scrise într-un stil distant, profesoral. Însă, pînă la urmă, cartea aceasta este despre o activitate aflată pe granița dintre intim și public: lectura. A fi cufundat într-o carte este o experiență personală, o relație cu propriul eu, cel care recepționează și interpretează cuvintele în funcție de alte mii de cuvinte și reprezentări anterioare. Este prin excelență spațiu intim. În același timp, bibliotecile și sălile de lectură aduc lecturii o notă publică. Ce înseamnă a-ți alege cărțile în văzul celorlalți? A citi de față cu oameni necunoscuți? A împărtăși opinii, preferințe? Poate este paradoxul de a fi singur în mulțime sau, dimpotrivă, plăcerea de a nu fi singur, de a găsi minți și suflete care înțeleg lumea (aproape) la fel. Pînă la urmă, care e rostul în a împărtăși o plăcere solitară?

Alberto Manguel vede bibliotecile ca pe un mod de a organiza întreaga istorie a umanității, ca pe un sistem de ordonare și înțelegere a cunoașterii, pe de-o parte, iar pe de altă parte ca pe lumea însăși: „putem să cutreierăm printre rafturile încărcate ale Bibliotecii din Alexandria, unde se află adunate imaginația și cunoașterea; dispariția acesteia ne face să înțelegem că tot ceea ce strîngem se va pierde, dar și că ceea ce am pierdut poate fi, în mare măsură, recuperat; splendida-i ambiție ne învață că, grație alchimiei cuvintelor, experiența unui om poate deveni experiența tuturor, iar acea experiență, distilată, din nou, în cuvinte, poate servi scopului tainic și singular al fiecărui cititor.” Acesta ar fi circuitul cunoașterii și rostul ordonării ei.

Cartea cuprinde, de asemenea, poveștile emoționante ale unor cititori care au dorit să-și construiască biblioteci după chipul și asemănarea tabieturilor lor; trece printre fantomele bibliotecilor arse, fie în clădiri, fie în piețele publice; nu uită cărțile care au supreviețuit miraculos și au fost sprijin moral pentru oamenii care pierduseră totul; călătoriile tulburătoare ale cărții (cuvîntului scris) ca însoțitoare, ca parte integrantă a omenescului sunt redate cu sensibilitate.

În esență, Biblioteca nopții spune: cărțile sunt trecătoare. Oamenii sunt trecători. Dar ceva rămîne de-a lungul veacurilor și de obicei e sub forma unei cărți. Bibliotecile, chiar cînd sunt numai sub forma unui mit, așa cum e cea din Alexandria, sfidează efemerul. Și fiecare cititor poate să trăiască acest sentiment cînd se află singur cu cartea sa.

Cat costa Biblioteca Nopții?

 • Plusuri

  Cartea sintetizează o istorie a bibliotecilor, flitrată prin afinitățile și mirările personale ale autorului. Devine astfel un amestec din mai multe genuri, în care orice cititor poate descoperi ceva care să-i vorbească numai lui.
  Prezentarea grafică este excepțională.

 • Minusuri

  Felul în care autorul trece de la un subiect la altul, amestecîndu-le, face ca lectura să nu fie cursivă.

 • Recomandari

  De reținut: „Puterea cititorilor nu rezidă în capacitatea lor de a acumula informații, nici în abilitatea de a ordona și de a cataloga, ci în darul lor de a interpreta lectura, de a crea asociații în cadrul acesteia și de a o transforma.”

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Rontziki spune:

  Cât am stat în cumpănă dacă să o iau sau nu…Gata, m-ai convins, o s-o iau şi o s-o citesc :) Mulţam!

  raspunde

 2. Simona spune:

  Maine o voi cauta – la biblioteca intai, apoi la librarie :)
  Multumesc pentru recomandare!

  raspunde

 3. Bogdan spune:

  O carte excelenta. Un fel de confesiune a unui bibliofil si ‘lecturofil’, o lume plina de magie si mister – lumea bibliotecilor, asemeni lumii fictiunii -, multe carti, multe biblioteci, mituri, vise si dorinte. Un scris provenit din lumea sud-americana, din Borges, Casares, Marquez & co, cat se poate de bun.

  raspunde

 4. tibi spune:

  Traducerea cărţii în limba română e pur şi simplu o maltratare a textului original. Traducătoarea dă dovadă de o crasă incultură, exemplele fiind nenumărate. Păcat de carte apărută în condiţii grafice excelente.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro