bookblog.ro

Papagalul lui Flaubert sau în căutarea autorului pierdut

Scris de • 25 June 2012 • in categoria

Titlu: Papagalul lui Flaubert
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 252
ISBN: 978-973-569-845-4

O uimitoare țesătură postmodernistă de tehnici și stiluri narative. Romanul te provoacă să refaci portretul scriitorului francez și să alegi dintre posibilii papagali ai lui Flaubert, pe cel veritabil.


Așa cum ne-a obișnuit, Julian Barnes se joacă și de această dată cu noțiunile de timp și memorie. Poți reface din bucăți personalitatea unui autor sau a unei persoane oarecare? Și cât de autentic va fi rezultatul? Iată câteva dintre întrebările pe care ți le propune romanul lui Barnes. Imaginea papagalului transcende înțelesul ei obiectiv și se transformă într-un simbol pentru vocea auctorială, un simplu imitator al vieții.

Pornit în căutarea păsării ce i-a servit lui Flaubert ca inspirație pentru scrierea povestirii Un coeur simple, naratorul lui Barnes se va găsi în pragul unei dileme: care dintre cele două ,,cârâitoare” este cea pe care a folosit-o autorul? Imaginea lui Flaubert se conturează în raport cu scriitura lui și a mărturiilor pe care le depun, din trecut, persoanele care i-au fost apropiate, sora, amanta, soția și prietenii. Dar ipostazierile sale sunt surprinse și în modurile diverse în care au înțeles urmașii lui să îi păstreze memoria: muzee, statui, biografii. Cât de creditabile sunt ele, veți decide singuri. Parte ficțiune, naratorul devine personajul propriului său proces de reconstrucție, analizându-și existența și relația cu soția lui moartă.

Cartea este un melanj de stiluri ce îmbină narațiunea tradițională cu definițiile de dicționar, biografiile și cerințele subiectelor de examen. Inventivitatea narativă și bogăția scriiturii merg mână în mână cu ideea postmodernistă că nu avem de-a face cu o singură biografie, ci cu o galerie infinită de vieți. Câți martori, atâtea perspective. Câți papagali, atâția Flaubert.

 • Plusuri

  Panoplia de tehnici postmoderniste, dinamice și inventive care servesc cu fidelitate mizei cărții.

 • Minusuri

  Fragmentarea narațiunii.

 • Recomandari

  Cititorilor ce doresc nu doar o poveste, ci un text ce aruncă provocări teoretice.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. O carte foarte bună, o recomand şi eu. Foarte bună prezentarea. Felicitări!

  raspunde

 2. dragos c spune:

  o recenzie naspa rau, pentru o carte asa de buna. pare copiata de pe coperta 4. se pare ca autoarea ei nu a inteles nimic. pacat.

  raspunde

 3. Oana Chitu spune:

  :)

  Dragos,

  Multumesc pentru critici (desi cu greu le pot numi astfel). Am tinut doar sa specific faptul ca nu imi permit sa copiez sau sa ma inspir, mai ales de pe coperta a patra a unei carti ce NU are un text de coperta a patra original, ci doar cateva citate din alti autori si critici, asa ca vezi tu, era mai greu.

  Si doi, cred ca am inteles esentialul. Cred ca privit in contextul operei lui Barnes, modul meu de a privi lucrurile este pertinent.

  Si apropo, ti-am citit recenzia la aceeasi carte.

  No hard feelings, of course.

  Autoare

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro