Despre creștinism și cunoaștere spirituală
Scris de Alice Teodorescu • 21 April 2012 • in categoria Eseuri, Religie/Spiritualitate
Autor: C.S. Lewis
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Emanuel Conţac
Numar pagini: 147
ISBN: 978-973-50-3150-3
O colecție de eseuri de o spiritualitate profundă, în care C.S. Lewis provoacă cititorul să se aplece către sine și să înțeleagă, pentru a putea îmbrățișa învățăturile creștinismului.
Singurii oameni care realizează mult sunt cei care își doresc cunoașterea atât de intens, încât o caută atunci când condițiile sunt încă neprielnice. Condițiile prielnice nu vin niciodată. - aș îndrăzni să spun că un astfel de om a fost și C.S.Lewis, care în condițiile neprielnice ale războiului, a căutat să își adâncească tot mai mult cunoașterea și a dăruit-o mai departe. Ferigi și elefanți și alte eseuri despre creștinism este dovada acestei cunoașteri, o colecție de eseuri în care am descoperit un alt Lewis, mai profund, mai filosofic, punând întrebări cu greutate pentru religia creștină și răspunzând nu neapărat cu simplitate, dar într-o limbă mai ”mundană”.
Dacă în Cronicile din Narnia scriitorul creează un amalgam de mitologie și alegorii pentru a disemina învățăturile creștinismului, prin aceste eseuri, publicate în diferite reviste ori prezentate în mediul academic sub forma unor prelegeri, el vorbește despre incongruențele și criticile aduse religiei în cauză de gânditorii moderni și le răspunde printr-un amestec de referințe biblice, cugetări proprii și trimiteri filosofice. Astfel, nu este de mirare că titlurile eseurilor sunt metaforice și provocatoare deopotrivă, precum ”Ultima noapte a lumii”, ”Mădulare unii altora” sau ”Eficacitatea rugăciunii”, dezvăluind, în parte, temele abordate: despre iertare, război, rugăciune, natura umană ori credință.
Titlul colecției este încă una dintre metaforele alese de Lewis pentru a arăta ”orbirea” de care dau dovadă adesea oamenii contemporani: Unii oameni au pretenția că văd sporii de ferigă, dar nu zăresc un elefant la zece metri depărtare, ziua în amiaza mare. O orbire cu care Lewis luptă, recunoscând, cu modestie, că nu este un teolog, dar considerând că este datoria sa creștină de a cugeta și a construi răspunsuri. De altfel, răspunsurile sale sunt adesea neașteptat de usturătoare ori imaginative, aducând în discuție problematici precum existența altor rase ”neafectate de cădere”, care să scoată în evidență limitele umanității, inclusiv ale oamenilor religioși, ori nevoia de rugăciune, care, dacă satisfăcută poate aduce contrariul, dacă am fi mai puternici, am fi tratați cu mai puțină tandrețe. Dacă am fi mai curajoși, am fi trimiși, cu mai puțin ajutor, să apărăm avanposturi mult mai disperate în marea bătălie.
Ferigi și elefanți prezintă o scriitură eseistică bogată, plină de inspirație și un C. S. Lewis agil în a-și explica religia prin note de filosofie și lirism, aducând argumente puternice, cu o logică simplă și spirituală.
-
Plusuri
umorul, ironia fină a scriiturii și întrebările provocatoare pe care C.S. Lewis le adresează fiecărui creștin
-
Recomandari
pentru cei pasionați de filosofie și scrieri despre religie
Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
„Acesti oameni imi cer sa cred ca ei pot citi texte vechi printre randuri; dovada este incapacitatea lor evidenta de a citi (in orice sens care merita discutat) randurile insele. Au impresia ca vad sporii de feriga, dar nu zaresc un elefant la zece metri departare, ziua in amiaza mare.”
(extras din carte) ;) -
O parte din citat l-am inclus si eu in recenzie :) Un citat cu adevarat revelator.
-
Asa este :). Ai o carte preferata scrisa de C. S. Lewis?
-
-
Eu l-am citit initial pe Lewis prin prisma relatiei cu Tolkien + lucrarea mea de licenta pe mitologie si mit contemporan, insa seria Narnia m-a surprins foarte placut si am ramas uimita de complexitatea ei. Nu stiu daca pot spune ca e preferata mea, pentru ca simt ca ar trebui sa citesc mai multe scrise de el, dar a fost o prima intalnire de exceptie :) Mi se intampla rar sa mi se depaseasca asteptarile chiar asa.
Melania spune:
22 April 2012 | 10:09 am
Aceasta este menirea scriitorului de a oferi perspective asupra a ceea ce ne-am obisnuit sa vedem doar prin ochelarii bunicilor!
Duminica placuta!