bookblog.ro

La poveşti despre poze

Scris de • 12 January 2013 • in categoria

Titlu: O varză fotogenică
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 176
ISBN: 978-973-7758-64-4

„Pe strada Primăverii, în locul cel mai populat din tot Mănăşturul, printre maşini, camioane şi tramvaie, goneau liberi, pe mijlocul străzii, la trap alert, câţiva cai urmaţi de o gloată de copii şi oameni mari care încercau probabil să-i prindă, nu contează. Oricum, lumina era perfectă, scena, la rândul ei, perfect absurdă, paradoxul total, iar eu am rămas ca nevasta lui Lot, cea prefăcută în stâlp de sare, caraghios, cu aparatul fără film atârnând jalnic de gât [...]”.

În viaţa mea nu apar verze foarte des. De când am terminat facultatea, nu mi se mai iveşte ocazia să spun că am făcut o varză. Dar m-am gândit că ar fi timpul să mai citesc şi eu o carte cu poze, despre poze, iar asta mi-a ieşit în cale. Începe aşa: „În mâna dreaptă ţin o varză, pe umăr un aparat foto digital.” Nu are poze.

După Intro-ul cu iz de jurnal, nimeresc printre „Episoadele” de texte colate, ivite din provocările lui Voicu Bojan către prietenii fotografi de a scrie despre câte un aspect al fotografiei ca artă. Oamenii se sfiesc să scrie pentru public, zicând că nu asta e treaba lor; dar rezultatul, cu inevitabilele metafore de care un scriitor s-ar fi lipsit, e un volum de eseuri captivant pentru un fotograf amator.

Primul episod, „Fotografia ca întâlnire”, aduce în discuţie pozele ratate – atât pe cele captate fizic, însă considerate inutilizabile de autorii lor, cât şi pe cele pierdute prin absenţa aparatului foto în momentul oportun. Pentru cele din urmă există cuvintele, la care un fotograf recurge cu suspiciune. Pentru cele dintâi, deşi autorul nu o spune explicit, există alţi privitori, pentru care ceea ce s-a ratat nu a existat niciodată. Desigur, însă, discuţia are ca miză întâlnirile reuşite între oameni şi imagini, întâlniri fie plănuite îndelung, fie accidentale, în urma cărora rămân fotografiile cele mai dragi fiecăruia.

Ceea ce duce la „Răţuşca cea urâtă”: poza aia care îţi place numai ţie, dar atât de mult, încât orice încălcare a regulilor esteticii de care s-ar face vinovată devine în ochii tăi o anulare sosită chiar la timp, căci dintre regulile astea, multe s-au cam învechit.

În discuţia deja veche despre amatorismul pozelor color vs. „autenticitatea” fotografiei alb-negru, Alexandru Paul îşi justifică enervarea faţă de culoarea imaginii fotografice prin faptul că aceasta îşi arogă „de capul ei” rolul de subiect (de-acum am s-o las mai moale cu saturaţia). Voicu Bojan explică paradigmele fotografiei glamour şi câteva metehne ale fotografilor semiprofesionişti.

Abia în Episodul 6, „Fotografie – Ficţiune – Minciună”, dau peste secvenţa care-mi va deveni preferată: „Dacă poza cu şurub e perfectă ca un poem, aşa, în sine, nu văd de ce să-i spui privitorului că de fapt nu vede un obiect util, ci o noţiune abstractă şi că, eventual, ar trebui să simtă un fior metafizic uitându-se la piuliţe. Ce să mai spun de o imagine cu şurubelniţe numită, să zicem, Monologuri interioare. Dacă aş fi şurubelniţă, m-aş ruşina de un asemenea titlu” (Alina Andrei). Ca exerciţiu, priviţi timp de un minut coperta cărţii lui Voicu Bojan – fotografia cu varza din titlu – şi daţi-i cel puţin un titlu din ăsta metafizic. În gând.

 • Plusuri

  Amestecul de voci ale „invitaţilor”, multiplele ponturi pentru amatori şi mai ales jumătatea a doua a volumului: „Autori/Albume”, în care fotografii preferaţi ai autorului sunt prezentaţi în manieră subiectivă.

 • Recomandari

  Fotografilor amatori şi privitorilor de fotografie; celor interesaţi de fotojurnalism. De cercetat în paralel: http://www.diafragma9.ro/

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. voicu bojan spune:

  Alexandra, mersi frumos pentru recenzie! Prea generoasa. voicu

  raspunde

 2. Calin spune:

  Am urmarit pe pagina de facebook de la Diafragma 9 modul in care cartea a fost facuta si stiu ca cine o va cumpara nu va fi dezamagit.

  Luati-o daca va plac cartile care va fac sa iesiti din zona de confort si lipsite de clisee….verbale .

  raspunde

 3. Alexandra spune:

  Nici vorba, Voicu, nu sunt generoasa de felul meu :).

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro