bookblog.ro

Oameni mici, lumi mari

Scris de • 24 June 2014 • in categoria

Titlu: Eram singur și fericit
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 208
ISBN: 978-973-46-4358-5
Cumpara cartea

Între real și magic, prin ochi de copil, o Polonie între lumi. Opt povestiri despre viața trăită și amintită deopotrivă, scrise cu lirism, umor și cu substrat istoric, pentru a nu uita niciodată.

…ca și cum deasupra colinelor Emaus și deasupra întregului nostru oraș s-ar fi întins deodată o privire invizibilă, care nu ne lasă să ne rătăcim, și care face ca totul în jurul nostru să fie teribil de adevărat – melcii, frunzele, bălțile și picăturile de apă care se prelingeau pe pelerina de ploaie a tatălui meu. În Eram singur și fericit ochii de copil experimentează lumea prin obiecte, relații de prietenie și de familie, invenții și joacă, pentru a revela adevăruri profunde, ascunse în firele istoriei trăite la nivel micro și macro deopotrivă. Pawel Huelle creează, cu mult lirism, un univers în care faptul divers sau adversitatea sunt pretexte pentru a cunoaște natura umană, dar și pentru a descoperi, uneori, stratul magic prins între straturile unei realități adesea gri.

Volumul cuprinde opt povestiri populate de personaje pestrițe într-o Polonie aflată la granița dintre vechi și nou, unde lupta pentru supraviețuire și nostalgia unor vremuri mai bune devin leitmotive, insinuate critic printre rânduri. Cu titluri metaforice precum Mutarea, Melcii, bălțile, ploaia (de altfel, preferata mea) sau Minunea, Pawel Huelle prezintă oameni din toate contextele sociale ale Poloniei care nu își găsesc locul, se bucură, suferă sau, pur și simplu, își duc existențele determinate politic și economic de evenimente cu implicații mult mai largi. Chiar dacă le cunoști sau nu implicațiile politice, ca cititor, te poți bucura de aceste „bucăți” de viață trăită, surprinse, după cum spuneam, prin ochi de copil, ochi nepervertit de convenții, care lasă loc fantasticului să se strecoare.

pawel huelle

De la masa de bucătărie care creează discordii în familie, la filosoful excentric și „depășit” de modernitate, până la culesul melcilor pentru a mânca o pâine ori descoperirea accidentală a unui sat „neîntinat” de capitalism – toate devin piese într-un univers narativ plin de culoare și înțelesuri ascunse. De altfel, Pawel Huelle are o scriitură bogată, plină de detalii care oferă profunzime obiectelor ce marchează lumea personajelor și personajele în sine, fiind adesea ironic, punându-și protagoniștii în situații banale ori excepționale, parcă pentru a cuprinde „tot” din ceea ce natura umană are de prezentat.

Eram singur și fericit este un volum dens în sensuri și experiențe, care susține ceea ce Faulkner spunea cândva – parafrazându-l, a scrie proză scurtă este, adesea, o încercare mult mai complicată decât a scrie un roman.

Foto

  • Plusuri

    „Lirismul” scriiturii, naratorii copii/tineri care oferă o altă perspectivă asupra realităților trăite.

  • Recomandari

    Pasionaților de proză scurtă, realistă, care prezintă realitățile mari prin realitățile mici, personale.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro