Articole scrise cu sânge
Scris de Ioan Todoran • 18 January 2012 • in categoria Thriller
Autor: Ştefana Cristina Czeller
Rating:
Editura: Millenium Books
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 368
ISBN: 978-973-8113-21-0
Autorii români îşi arată tot mai mult calităţile pe segmentul literaturii horror. ”Cerneală şi sânge”, romanul de debut al Cristinei Czeller este un thriller cu accente horror.
Când am scris despre romanul ”...şi la sfârşit a mai rămas coşmarul” al lui Oliviu Crâznic, spuneam că vreau să apară o serie de autori tineri ale căror cărţi să le aşteptăm cu nerăbdare. Pe el l-am pus fără dubii în acea categorie. Ei bine, cred că Ştefana Czeller intră tot acolo. Am mari aşteptări de la autoare pe viitor.
Cristina Man este jurnalistă în Iaşi şi lucrează pentru ziarul Incomodul. Acţiunea romanului se petrece pe fondul unei Românii îngropate în sărăcie şi mizerie şi de unde disperarea şi resemnarea răzbat de la fiecare colţ de stradă: ”E la fel peste tot. Mici afaceri, vise şi destine frînte de sărăcie”. Iașiul are o atmosferă dezolantă, deprimantă (cele mai multe zile stau sub semnul ploii şi al unui cer plumburiu care rar mai vede soarele, asemenea locuitorilor care nu reuşesc să mai vadă o rază de lumină în viaţa lor). Atmosfera grea devine rapid morbidă. La Centrul de transfuzii din oraş se dă o spargere în urma căreia dispare un număr mare de pungi cu sânge. În timp ce personalul şi autorităţile locale încearcă să muşamalizeze întâmplarea, Incomodul relatează cazul. Rând pe rând, crime odioase au loc în oraş, răpiri fără sens, acte de violenţă fără precedent iar în centrul acestora Cristina încearcă să găsească un fir logic şi să-şi păstreze sănătatea mintală. Umbrele stau la pândă permanent, coşmarurile par fără sfârşit, paşii în noapte cultivă frica în inimile ieşenilor, iar frica prinde colţi şi muşcă violent.
Anii petrecuţi la ziar au transformat-o pe Cristina într-o cinică care îşi neglijează viaţa personală pe fondul unor decepţii amoroase, deşi dozele de (auto)ironie nu lipsesc: ”Lipsa întâmplărilor notabile e doar cel mai mare duşman al unui ziarist. Tragediile care pe alţii îi făceau să scuipe în sîn erau primite de hiene cu entuziasm, iar asta n-o mai deranja de ani buni”. Este excelent zugrăvită viaţa de redacţie, neajunsurile materiale aduse de practicarea acestei meserii dar şi câteva momente care mai reduc din tonul întunecat, cum ar fi remarcile acide la ziarul concurent, plin de greşeli şi gafe.
Alex Corbu, un personaj misterios, şarmant şi fermecător, vine în România pentru a candida la preşedenţie. În timp ce electoratul feminin îi cade automat la picioare datorită farmecului său, acţiunile sale vizează refacerea unei ţări roase de corupţie. Acesta îşi stabileşte sediul la Iaşi, în timp ce Cristina încearcă să facă lumină prin şirul întâmplărilor care par să se ţină lanţ după articolul publicat în ziar.
Romanul este construit foarte bine, omogen, cu personaje solide și diverse, iar stilul autoarei este foarte cursiv, ritmul se păstrează pe tot parcursul romanului, iar suspansul este construit minuţios şi susţinut cu dibăcie.
Fundalul social este lăsat treptat undeva în decor, spre final naraţiunea se mută tot mai puternic pe câteva personaje. Personal, aş fi fost interesat să urmăresc o continuare pe firul respectiv în detrimentul unor scene puţin mai siropoase, însa asta lasă pe de o parte loc şi pentru o continuare a romanului. Acum, nu vă faceţi iluzia că aveţi parte de ceva din genul paranormal romance, căci momentele horror rămân horror, bine descrise şi utilizate. Foarte bune şi personajele episodice, acestea aducând veridicitate tabloului horror construit în roman.
Un foarte bun roman de debut, promiţător, cu o acţiune închegată, care ar trebui să fie un deliciu pentru fanii genului.
-
Plusuri
stil cursiv, acţiune închegată, personaje construite bine, comentarii sociale
-
Minusuri
am fost puţin dezamăgit de accentul pus pe unele fire narative, în locul unora de care eram mai interesat eu
-
Recomandari
lectură obligatorie pentru fanii True Blood, Anne Rice, Laurell K. Hamilton et co.
Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Multumim!
-
Mi-a placut mult recenzia ta. Si cred ca am ghicit in spatele ei un roman care mi-ar placea desi nu sunt o impatimita a genului (s-ar putea ca eu sa apreciez scenele siropoase ;))
-
Mersi, Andreea.
Astept impresiile dupa ce termini romanul :)
-
-
Multumesc pentru semnalare si cuvintele bune. Interesant comentariul vizand fundalul social si scenele siropoase. Inainte sa anunt ca voi scrie o continuare, am facut un sondaj privind punctele de interes din primul roman. Fiecare participant mi-a cerut sa dezvolt o alta linie a naratiunii. :-)
-
Faptul ca fiecare participant a dorit dezvoltarea naratiunii in alta directie e un semn bun :)
astept cu interes continuarea.
-
oliviu craznic spune:
19 January 2012 | 2:12 am
Fara indoiala, romanul Stefanei merita toata atentia iubitorilor de dark romance, dar si a iubitorilor literaturii in general. De altfel, este una dintre cartile aflate in cursa la Premiile Galileo 2012 pentru Cel mai bun roman. Felicitari Bookblog pt recenzie.