bookblog.ro

Îngerii… altfel

Scris de • 7 August 2013 • in categoria

Titlu: Angelologia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Traducere:
Numar pagini: 736
ISBN: 978-973-675-824-9
Cumpara cartea

Angelologia este un thriller fantasy (nu neapărat unul doar pentru adolescenți), care aduce o viziune nouă asupra nephilimilor - urmașii îngerilor căzuți. Dacă până acum eram obișnuiți ca aceștia să fie portretizați ca personaje pozitive, Danielle Trussoni vine cu o idee unică. În cartea ei acești îngeri sunt prezentați ca un grup inamic al omenirii, care de secole profită și asuprește societatea. Cu o atmosferă de thriller și un scenariu încărcat de conspirații, Angelologia se citește mai rapid decât te-ai putea aștepta atunci când vezi pentru prima dată cele peste 700 de pagini.

Cumpără titlul în engleză

În ciuda faptului că unele aspecte nu sunt neapărat nemaiîntâlnite (societatea mai mult sau mai puțin secretă a angelologilor, familiile străvechi și extrem de puternice de nephilimi care conduc din umbră lumea, etc), autoarea introduce și câteva idei ce oferă un plus de originalitate. Astfel, protagonista este o călugăriță, o treime din carte este narată din perspectiva altui personaj, care devine în aceste pagini personaj principal și acțiunea se mută în altă țară și în alt timp, unele legende din religiile antice se împletesc cu miturile creștine, etc. Avem deci în față o poveste complexă, foarte bine documentată, ce se întinde de-a lungul a mai multe decenii, cu un scenariu complex și câteva răsturnări de situație surprinzătoare.

Deși începe destul de lent, povestea devine în scurt timp mult mai alertă, planurile se schimbă de la capitol la capitol, cititorul fiind purtat prin diferite cadre și având o viziune clară asupra fiecărui participant la acțiune. În prima fază protagoniștii, Evangeline și Verlaine sunt neștiutori în privința uriașului complot în care se vor trezi prinși în doar câteva ore. Evoluția lor este treptată, însă reușesc să se adapteze din mers schimbărilor, având prezență de spirit și luând decizii corecte atunci când situația o cere. Mi s-a părut totuși că ambele personaje, deși centrale, rămân poate cel mai puțin cunoscute cititorului. Cu toate că Evangeline și Verlaine sunt adesea în centrul atenției iar autoarea ne oferă perspectiva lor asupra lucrurilor, am avut senzația că nu am reușit să îi cunosc pe nici unul dintre ei foarte bine. Portretele personajelor secundare au fost parcă mai bine construite, reacțiile mai vii, dorințele mai aprinse și întreaga paletă de emoții mult mai complexă decât cea a protagoniștilor. Nu este deci de mirare că multe dintre aceste personaje secundare mi-au plăcut mult mai mult decât protagoniștii.

Zona în care mi s-a părut că romanul scârțâie este cea legată de lupta dintre nephilimi și angelologi. Înțeleg motivele pentru care îngerii păstrează viu conflictul cu angelologii - până la urmă soarta lor și a generațiilor următoare stă în câștigarea acestei curse. Însă motivația angelologilor mi s-a părut mult prea șubredă. Faptul că în general nephilimii ar fi o specie crudă și vicleană nu mi se pare destul, iar modul în care autoarea a creionat influența lor în destinul omenirii nu e nici el cel mai reușit. Practic, aceștia nu au declanșat niciun dezastru, ci doar au profitat de avantajele născute din acestea și s-au alăturat mereu grupurilor învingătorilor, întărindu-și de-a lungul timpului puterea și devenind tot mai bogați, influenți și intangibili. Ceea ce, până la urmă, e o tendință normală și în cazul oamenilor. Însă este destul de evident faptul că nephilimii nu doresc distrugerea omenirii și că planurile lor nu includ nici o idee malefică, singurul lor scop fiind vindecarea speciei și menținerea poziției pe care se află. Așadar, povestea pierde puncte exact la crearea conflictului principal, întrucât oricât de bine ar fi fost scrisă în rest, o bază slabă a intrigii nu prea poate fi compensată.

Foarte interesant mi s-a părut obiectul principal după care aleargă ambele grupuri, scopurile contrastante în care acesta poate fi folosit, capacitățile pe care le are și modul în care a fost ascuns de-a lungul secolelor. Autoarea îmbină aici câteva mituri antice și reușește să ofere o serie de surprize cititorilor. De asemenea, legătura dintre ordinul călugărițelor de la mănăstirea la care a crescut Evangeline și acest obiect magic mi s-a părut foarte originală, reprezentând probabil unul dintre cele mai surprinzătoare și plăcute momente ale cărții.
Finalul este deschis, menținând trează curiozitatea cititorului și făcându-l să aștepte cu nerăbdare continuarea din volumul următor (și ultimul) din serie. Acesta a fost publicat la finalul lunii martie, la interval de 3 ani față de primul, așa că așteptăm cu interes și traducerea în limbă română.

Trailerul cărții

 • Plusuri

  O îmbinare interesantă a unor elemente foarte diferite, povești încâlcite care se nasc din alte povești la fel de complicate și o viziune foarte completă și bine documentată a Europei secolelor trecute și a modului de funcționare a societății de angelologi din perioada aceea.

 • Minusuri

  - Există câteva neconcordanțe minore, însă destul de iritante în poveste. Pare că autoarea a ales o anumită desfășurare a lucrurilor, apoi s-a răzgândit și a optat pentru o altă versiune, însă a uitat să mai modifice și pasajele dinainte care duseseră la respectiva înlănțuire de evenimente. Nu este vorba de aspecte importante, ci de câteva chestiuni aproape neînsemnate, însă mi s-a părut că dezorientează pe moment cititorul.

  - Iubirea instantă. Nu mi-a displăcut atracția care se naște între protagoniști, însă mai târziu, un singur rând a reușit să strice totul. Autoarea îl face pe Verlaine să își conștientizeze brusc iubirea sinceră și profundă pentru Evangeline, pe care o cunoaște de… o zi. Probabil intenția a fost aceea de a adăuga mai mult dramatism poveștii și de a crea un impact mai mare odată cu scenele din finalul romanului. Însă personal, consider că nu a reușit decât să creeze un moment ridicol și să facă mii de cititori să își dea ochii peste cap.

 • Recomandari

  Amatorilor de thrillere în care conspirațiile încâlcite influențează soarta lumii, celor care citesc cu plăcere romane încărcate de evenimente istorice și simboluri mitice și celor pasionați de literatură fantasy și își doresc să descopere o viziune nouă asupra nephilimilor.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro