Daimoni, urși și vrăjitoare
Autor: Philip Pullman
Rating:
Editura: Arthur
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Iulia Arsintescu
Numar pagini: 408
ISBN: 9786068044859
Am avut nevoie de aproape o săptămână pentru a-mi aduna gândurile legate de primul volum al trilogiei Materiile întunecate și a le concentra sub forma unei recenzii. Încă nu știu sigur dacă sunt pregătit pentru această sarcină, deoarece am adorat romanul lui Philip Pullman și mi-e teamă ca nu cumva să ratez unele aspecte importante ale acestuia încercând să aștern totul într-un document.
Vălul începe să se rupă
Autor: Philip Pullman
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Aida Oprea
Numar pagini: 336
ISBN: 978-973-503-229-6
„Copiii fugiră de lângă bătrână și săriră jos din căruță, iar apoi începură să alerge de colo până colo înfricoșați, ca și ceilalți, sau să se înghesuie unii în alții plângând, în timp ce Spectrele îi atacau pe adulți. Bătrâna fu cuprinsă imediat de un văl tremurător și transparent, care se mișca și se hrănea invizibil, într-un fel care o îngrețoșa pe Ruta Skadi. Toți adulții din grup avură parte de aceeași soartă, mai puțin cei doi călăreți care fugiseră. Fascinată și oripilată în același timp, Serafina Pekkala zbură mai aproape. Un tată și copilul lui încercaseră să fugă prin vad, dar un Spectru îi prinsese, iar copilul rămăsese agățat în spatele bărbatului, plângând, în timp ce tatăl mergea tot mai încet și apoi se opri în mijlocul apei, fără să mai miște.”
Busola de aur
Autor: Philip Pullman
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2007
Traducere: Aida Oprea și Irina Pachițanu
Numar pagini: 420
ISBN: 978-973-501-905-1
Luminile nordului, primul volum al seriei Materiile întunecate, este o carte pentru copii și adolescenți, dar și, prin finalul surprinzător, pentru adulți. Filmul The Golden Compass păstrează și el aceeași notă, punând însă ceva mai mult în valoare aspectele vizuale, dar și modificând ușor finalul, sau mai bine spus, întrerupându-l înainte de finalul cărții. În trailerul filmului pot fi zărite câteva secvențe – pe care editorul a ales să le prezinte și la sfârșitul volumului, în imagini color pe hârtie glossy – din ceea ce Philip Pullman a imaginat ca sfârșit pentru acest volum. Cheia pentru înțelegerea acestei șarade se regăsește în celelalte două volume ale seriei, Pumnalul diafan, respectiv, Ocheanul de chihlimbar. Deși atât tema, cât și personajele respectă linia impusă de primul volum, ultimele două volume oferă perspective politice și religioase atât de radicale, încât pur și simplu am senzația că nu va exista niciodată un al doilea și un al treilea film care să respecte scenariul celor două volume finale din serie.